Energetika v SR a vo svete

sekcia venovaná iným infraštrukturálnym stavbám ako diaľnice a železnice, t.j. napríklad letiská, nosný dopravný systém, pozemným stavbám a developerským projektom

Moderátor: Moderátori

Odoslaťod random » 08. Mar 2006 11:23

odbehnem od temy ... ale ostanem v energetike ... ale skorej by to patrilo do nejakej temy a la "Energeticke zdroje a prenosove sustavy buducnosti"

... vo svete prebiehali a prebiehaju rozne pokusi ktore by mali zvysit efektivnost vyroby energie a znizit prenosove straty ... predovsetkym sa jedna o fuzne (TN) reaktory a vysokoteplotne supravodice ... sice v dnesnej dobe ani jedenz tycho porjektov nedosahuje pozadovane vysledky (efektivitu, fynancnu narocnost a technicku narocnost) ... v konecnoom dosledku sa nieco na tonto zaklade neoplati vyrobit lebo navratnost je prilis dlhodoba (v pripade supravodivych dialkovych vedeni) ... a zatial niesme schopny vyrobyt dostatocne dlho fungujucu TNR (uz si presne nepamatam ze po dobe 1,6s sa vyroby dostatocne mnozstvo energie aby TNR bola samoudrzatelna (zatial je to nieco malo nad 1s)- plati pre TOKAMAG) aby bola schopna realnej funkcie a prevasdzky ... sice ide skor o energeticky problem ... lebo niesme schopny nazbierat dost energie na ich start ...
...ono kazda minca ma dve strany... jedna vec su technicke problemy a peniaze a druha vec je potreba ... aj keby nam tieto veci znizili potrebu produkovat nadmerne mnozstvo energie (cca sa vo vedeniach straca od 40 do 60% energie) a na druhej strane by sme znizili aj cenu vyroby (co by malo negativny vplyv na navratnost) , v dnesnej dobe tieto technologie nepotrebujeme pretoze ich vieme nahradit inymi zdrojmi ktore sice viacej zatazuju nase zivotne prostredie ale su celkovo ekonomicky vyhodnejsie aj pri svojej niskej efektivnosti ... ese aby som bol spravodlivy minca ma aj rub ... takze na jednej strane mame vysokoefektivnu vyrobu a prenos, ktore su v konecnom dosledku aj ekologickejsie ale velmi financne a technologicky narocne riesenia a na druhej strane relativne malo narocne (financne), rychlonavratove (koli cene) klasicke riesenia ktore robia zo Zeme jedno velke smetisko ... prechod na tulepsiu variantu bude tazkya le v najblizsich 50rokov bude asi nutny ...ked sa postavia prve komercne riesenia tieto darahe technologie tak vyrazne poklesnu ze sa to bude oplacat stavat aj mensim statom a na mensie vzdialenosti ...
Obrázok používateľa
random
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 990
Obrázky: 73
Založený: 04. Feb 2005 10:34

...

Odoslaťod aquila » 08. Mar 2006 11:53

Adoas: tob.tob to vynikajuco napisal, plus, dalsie vec ohladne porovnavania. EBO boli su planovane na odstavenie skoro o 10 rokov skorej ako maju oficialnu zivotnost co generuje obrovske odpisy, preto straty. detto ohladne nedostavanie EMO 3 a 4.

pred rokom aj pol bola hodnota celej CEZ 8 nasobne nizsie. akcie sa predavali okolo 100 czk/ks. cize ten 8 nasobny rast je burzovy. navyse ako uz spomenul tob.tob, porovnavas neporovnatelne, ale ja by som len dodal. ze CEZu hrozil krach ak nedostava temelin, lebo by nebol schopny (logicky) urobit opravky na temelin.

dalsia obrovska vyhoda CEZ je, ze vypol len asi 1/4 z planovanych tepelnych elektrarni, ktore sa mali vypnut po spusteni temelinu. uvidime ako dopadnu tieto volby, lebo sa moze stat, ze ked budu zeleny vo vlade, dopadne CEZ ako nemecky giganti, ked zavru CEZ tepelne elektrarne v cechach, bude utlm v lomoch a tak dalej.

ohladne rozvodnej sustavy, od rozdelenia CSFR zostalo na slovensko vsetko tak ako bolo predtym. dokonca sa vybodval teraz jeden z najspickovejsich riadiacich arealov v ziline (podobny nemaju ani v CR).

a ty tu docela uz prudko utocis a zacal si tliachat ze v tejto sfere je grecko lepsie. omyl, grecko je na desatrocia za slovensko ked sa jedna o energetiku. a jedina vyhoda grecka je v tom, ze cerpa eurofondy asi o 20 rokov skorej ako slovensko.

ad nemocnice, a vojenske zdroje. to je fajn, ale nasa energeticka sustava je ako CELOK pripravovana na totalnu vojnu ;) preto je pokial mozno decentralizovana.

ad bill gates, ten produkt je v principe dokonaly, kedze splnuje poziadavky 95% ludi ;)

dalej ohladne ropy, citaj poriadne, johnz pisal, ze sa ropa exportuje do zahranicia na vyrobu liekov, co je fakt a nechapem co tu zase pises uplne off-topic.

ohladne farmaceutickej vyroby u nas . zentiva hlohovec rozsiruje vyrobu ;) a presuvaju sa tu iste aktivity, najme kvoli danovej reforme ;) neviem odkial mas zase taketo informacie :) biotika je ale o inom.

ohladne vypadkoc prudu, v grecko su taketo vypadky podstatne beznejsie a hlavne podstatne dlhsie ;) vsak aj olympiada temer nezacala ani nie tak kvoli nie uplne dokoncenym pracam ako obrovskom vypadku prudu :)

inak do istej miery neviem preco utocis na SR tak ti poviem...

jo a este jedna vec, zbytocne zachadzas do off-topic pri prilis temach. pripadas mi ako typ cloveka , ktory
"vsetko videl, vsade bol a kde nebol tak tam sa zrovna chysta" :lol:
Naposledy upravil aquila dňa 13. Mar 2006 12:52, celkovo upravené 2 krát.
Obrázok používateľa
aquila
administrátor
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 464
Založený: 03. Feb 2005 19:08
Bydlisko: doma :)

Odoslaťod random » 08. Mar 2006 12:34

Jonathan: jedna otazocka ... na tych mapach elektricaznej siete mi chyba kopec hydroelektrarni ... vies mi povedat preco? .. je to iba koli tomu ze nedosahuju nejakeho urciteho vykonu (takze su rel. nedolezite) aby sa na mape objavili? alebo preco?
Obrázok používateľa
random
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 990
Obrázky: 73
Založený: 04. Feb 2005 10:34

Odoslaťod Jonathan » 08. Mar 2006 13:37

random napísal:Jonathan: jedna otazocka ... na tych mapach elektricaznej siete mi chyba kopec hydroelektrarni ... vies mi povedat preco? .. je to iba koli tomu ze nedosahuju nejakeho urciteho vykonu (takze su rel. nedolezite) aby sa na mape objavili? alebo preco?


Dovod je ten, ze vacsina hydroelektrarni je pripojena do 110kV siete. Do 400kV siete su pripojene iba hydroelektrarne s vysokym instalovanym vykonom.

Gabcikovo - 720MW
Cierny Vah - 735.16MW
Lpt. Mara - 198MW

Ostatne hydroelektrarne maju instalovany vykon do 100MW.
zdroj www.seas.sk


Na http://www.sepsas.sk/seps/images/schema ... 003_12.jpg je schema siete aj so 110kV sietou (ktrou vlastnia distribucne spolocnosti) a tam sa tie rozvodne (eletrarne) daju najst. Aj ked by obrazok mohol byt v lepsej kvalite ;-)
Jonathan
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 419
Obrázky: 19
Založený: 09. Feb 2005 10:49

Odoslaťod random » 08. Mar 2006 14:19

dik za odpoved ... uz som si to vsimol ... inak pozeram ze lipt.mara nieje priamo na 400kV ale cez menicku ... mozno aj preto nieje na mapach pre 220/400kV
Obrázok používateľa
random
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 990
Obrázky: 73
Založený: 04. Feb 2005 10:34

Odoslaťod Jonathan » 08. Mar 2006 16:33

Otvorili novy slovensky energeticky dispecing

http://www.dialnice.info/viewtopic.php?p=19397#19397
Jonathan
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 419
Obrázky: 19
Založený: 09. Feb 2005 10:49

Odoslaťod Adaios » 08. Mar 2006 17:01

Jonathan napísal:Otvorili novy slovensky energeticky dispecing

http://www.dialnice.info/viewtopic.php?p=19397#19397


Toto uz feroslav neprezije. :D
Adaios
Adaios
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 291
Založený: 05. Okt 2005 21:36

E na VS

Odoslaťod mapman » 08. Mar 2006 21:12

Počul som že nejaký súkromník chce na východnom Slovensku postavať novú tepelnú elektráreň. Niekde neďaleko Vojan? Može mi niekto z vás ako laikovi povedať či je toto vobec možné? Siuáciu v slov.energetike nepoznám...
mapman
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 647
Obrázky: 75
Založený: 24. Feb 2005 14:40
Bydlisko: CZ 170 00

Odoslaťod jano.z » 08. Mar 2006 23:31

parker: No ja co poznam situaciu dopravnu by som ju tam moc nestaval, lebo zo vsetkych stran je to daleko k uhliu ... ledazeby chcel kurit plynom ...
jano.z
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 3
Založený: 12. Dec 2005 20:03
Bydlisko: ďaaaaaleko ...

Odoslaťod mapman » 09. Mar 2006 01:19

JoHnZ napísal:parker: No ja co poznam situaciu dopravnu by som ju tam moc nestaval, lebo zo vsetkych stran je to daleko k uhliu ... ledazeby chcel kurit plynom ...


Pozemky sú neďaleko širokorozchodnej železnice a v súvislosti s tým som počul o dodávkách 2 vlakové súpravy denne (cca 100 vagónov), je to možné?
mapman
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 647
Obrázky: 75
Založený: 24. Feb 2005 14:40
Bydlisko: CZ 170 00

Odoslaťod jano.z » 09. Mar 2006 02:14

Tak ako možné to je, prekladisko v Maťovciach zabezpečí (resp. zabezpečí sa širokorozchodná vlečka a preťah radou 125.8, poprípade si do môžu doviezť rovno UŽ, lokomotívy VL-2 na ŠRT prechodnosť majú ... tam sa jedná o to, že uhlie z DonBasu je pomerne kvalitné a pri cene prepravy (a samotného uhlia) sa mi to zdá na energetické účely trocha pridrahé ...
jano.z
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 3
Založený: 12. Dec 2005 20:03
Bydlisko: ďaaaaaleko ...

Odoslaťod jano.z » 09. Mar 2006 02:29

( ... nejak sa mi to záhadne poslalo ... )

... onen dopravný problém spočíva v tom, že dostať sem vlakom čokoľvek z ukrajiny (snáď okrem ľudí - ale už sa stalo, že nám raz prišiel lôžkač z Kyjeva s 24 hodinovým mškaním na Dukle čo mala ísť deň potom) načas zvykne byť problém. Nákledné trasy zvyknú meškať v lepšom prípade 24-36 hodín v horšom až 4-5 dní ... netuším, na ako dlho rieši taká tepelná elektráreň zásoby uhlia, ale podľa toho, že (ešte za ŽSR) keď sa naelektráreň dohodlo, že dve denné túry s uhlím padnú a potom sa stalo, že sa to niekde zaseklo a meškalo sa s vlakom vlastne len pár hodín (povedzme 5) už sa kdekade urgovalo, lietali dispečéráky, náklad sa tlačil na úkor osobnej dopravy a vôbec kdejak sa s tým operovalo ... sa asi spoliehať na takýto projekt na dopravu z UA je problémik ... a Polské / Ostravské uhlie musí ísť cez celú republiku (ale pre železnice je to v podstate výhodné ... pretože tam má Cargo aj ZSR kapacity na prepravu, voľné stroje i personál, abo nech to, čert to ber, zoberú aj súkromníci) ...
jano.z
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 3
Založený: 12. Dec 2005 20:03
Bydlisko: ďaaaaaleko ...

Odoslaťod random » 09. Mar 2006 11:36

taka uholna elektraren musi vykrit nie len kratkodobe ale aj dlhodobe vypadky ... no najvacsi problem je ze ak dojde k vypadku z nedbanlivosti a hned nato dojde k "katastrofickemu" vypadku ... musi takyto uholny spotrebic prejist na znizenu produkciu ... kedy sa setri na zdrojoch tak aby sice nebolo nutne odstavit kotle a aby boli ake take dodavky energie do siete ... ak by doslo k vypadku uhlia na viac ako 2-4t tak to by bol asi velmi vazny problem ... preto si myslim

... inak aby som bol trocha konkretnejsi ... v RS bola teplaren na cierne uhlie ... neraz som sa tam bol pozret ... okrem toho ze to svinilo cele mesto (vzdusnou ciarov od centra bola umiestnena asi 2km ... a dodnes ma problem sa toto mesto s takouto zatazou vysporiadat .. vsade je kopec popolceka) ... bol (je) tam casobnik uhlia ktory mal dlzku cca 100m sirku 30m a ked bol naplneny tak kopa presahovala mozno aj 8m vysku ... vsetko sa vozilo na tatrovkach lebo k teplarni neviedla vlecka aj ked jej vybudovanie nemal byt problem (vzdialenost trate RS-Poltar je asi 1000-1500m) no nestalo sa takmozno aj preto ze je to hned za rodinnymi domami ... a ako prirodzena prekazka je tam riecka rimava a pole... no back k teme ... v tom zasobniku bolo tolko uhlia ze by to malo vydrzat asi na 3-4tyzdne (pocul som onekda) ...takze ak ma uhlie zhruba 850kg/m^3 tak v tom zasobniku bolo asi 100x30x5 (nejaky priemer) m^3 uhlia co je asi 12000t uhlia (fuj a toto islo cca mesacne do vzduchu :( ) denna spotreba teda mohla byt asi 500t uhllia (plus minus) ... pri nejakej vyhrevnosti 23-29 MJ/kg je to velmi zhruba 1,2-1,5 TJ denne .. no ucinnost je nizka takze z toho sa mozno ku spotebytelom dostalo tak 600-800GJ (co je cca 7-10MW) .. neviem ci je to spravne .. tqazko je mi teraz nad tym polemizovat pretoze je to uz davno co prestala fungovat tato teplaren ... podstate som chcel len ukazat ze ten standard zasob je tak na 3-4t ... nic viac ... zvysok bola len skuska spravnosti ... co myslim ze vysla ;) ...

... inak jeden z velkych spotrebitelov ruskych a ukrajinskych nerastnych bohactiev je USS-KE ... nepamatam si ake su tam zasoby ale mozem sa popytat ...
Obrázok používateľa
random
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 990
Obrázky: 73
Založený: 04. Feb 2005 10:34

Odoslaťod jano.z » 09. Mar 2006 11:47

Do USSKE ide z UA po ŠRT myslím len ruda, veškeré uhlie (myslím, že aj pre Vojany) sa vozí z PPS Čadca a z PPS Zwardoň
jano.z
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 3
Založený: 12. Dec 2005 20:03
Bydlisko: ďaaaaaleko ...

Odoslaťod random » 09. Mar 2006 12:06

popytam sa ... nesom si celkom isty ... ale moze to byt tak ako vravis
Obrázok používateľa
random
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 990
Obrázky: 73
Založený: 04. Feb 2005 10:34

Odoslaťod B; » 09. Mar 2006 12:55

Trosku OT, ale zaujalo ma to:
Uhlie je lahsie ako voda ???
850kg/m^3
Obrázok používateľa
B;
administrátor
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 29
Založený: 04. Feb 2005 11:55
Bydlisko: Doma :-) v EU

Odoslaťod random » 09. Mar 2006 13:31

B; napísal:Trosku OT, ale zaujalo ma to:
Uhlie je lahsie ako voda ???
850kg/m^3



no nie je to 850 ako som uviedol ale priemer je na 840 .. ale s tym by sa horsie pocitalo .. a ajtak som zaokruhloval ... inak to zalezi aj od druhu uhlia a naleziska ... treba to brat ako nejaky standard
cierne uhlie: 840kg/m^3
hnede uhlie: 670kg/m^3
drevo (rozne druhy): v rozpati 500-1000kg/m^3
voda: presne 1000kg/m^3

inak uhlie (cierne) je cisty uhlik s primesov siry, fosforu, a inych zaujimavych latok ... medzi inym obsahuje aj stopove mnozstva tazkych kovou ktore sa v nom uchytili pocas 100viek milionov rokov jeho premeny z dreva na uhlie ... a medzi casom sa z neho vyplavyli ine latky ako napriklad vapnik a NaCl a v neposlednom rade ho opustila voda ... aj napriek ohromnemu tlaku pri ktorom sa premena diala tento tlak nebol schopny zvysit hodnotu hustoty uhla ... v podstate koli tomu ze vsetky zvysne latky (hlavne) maju hustotu nizsiu ako voda (no tazke kovi ... je ich iba zanedbatelne percento takze na vyslednej hustote nemaju vyrazny vplyv)...
Obrázok používateľa
random
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 990
Obrázky: 73
Založený: 04. Feb 2005 10:34

Odoslaťod Adaios » 13. Mar 2006 16:33

http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=3144

Rozpraval som sa s jednym Rusom ktory ma prehlad ohladom ropy atd. - a dovodom vystavby novych jadrovych elektrarni je zamer Ruska vyvazat maximum ropy a zemneho plynu do zahranicia a tym sposobom menej ropy spotrebovat doma na vyrobu elektrickej energie. Podpornym faktom je aj to ze Rusko ma velke zasoby uranu a velke kapacity na ukladanie vyhoreneho paliva. :wink:
Adaios
Adaios
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 291
Založený: 05. Okt 2005 21:36

Odoslaťod jano.z » 13. Mar 2006 23:48

Nanajvys logicke ... naco palit lukrativnu ropu doma, ked ju mozno vyvazat a doma nahradit menej lukrativnym uranom ...
jano.z
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 3
Založený: 12. Dec 2005 20:03
Bydlisko: ďaaaaaleko ...

Odoslaťod johhan » 14. Mar 2006 22:35

Adoas napísal:http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=3144

Rozpraval som sa s jednym Rusom ktory ma prehlad ohladom ropy atd. - a dovodom vystavby novych jadrovych elektrarni je zamer Ruska vyvazat maximum ropy a zemneho plynu do zahranicia a tym sposobom menej ropy spotrebovat doma na vyrobu elektrickej energie. Podpornym faktom je aj to ze Rusko ma velke zasoby uranu a velke kapacity na ukladanie vyhoreneho paliva. :wink:


Tak tak, aj to je pravda lebo elektrika z uhlia, ropy a plynu je je jedna s tých najdrahších - po fotovoltických a veterných elektrárňach.

A aj podstatná vec je že rusi budú veľa atom. elektrární odstavovať a rast spotreby bude prudko narastať.

A ešte rusi majú najvymakanejšie reaktory na svete, čo je pochopiteľné lebo nikdy neprestali s ich vývojom. Fíni stavajú elektráreň s ruským reaktorom a západnou riadiacou technikou.
johhan
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 39
Založený: 03. Feb 2005 22:43

Odoslaťod Adaios » 15. Mar 2006 16:14

johhan napísal:Tak tak, aj to je pravda lebo elektrika z uhlia, ropy a plynu je je jedna s tých najdrahších - po fotovoltických a veterných elektrárňach.

A aj podstatná vec je že rusi budú veľa atom. elektrární odstavovať a rast spotreby bude prudko narastať.

A ešte rusi majú najvymakanejšie reaktory na svete, čo je pochopiteľné lebo nikdy neprestali s ich vývojom. Fíni stavajú elektráreň s ruským reaktorom a západnou riadiacou technikou.


johhan,

fotovolticka elektraren - to je slnecny kolektor :?:

A kde su Francuzi :?: Na druhom mieste po Rusku :?:
Adaios
Adaios
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 291
Založený: 05. Okt 2005 21:36

Odoslaťod random » 15. Mar 2006 16:44

Adoas napísal:johhan,

fotovolticka elektraren - to je slnecny kolektor :?:

A kde su Francuzi :?: Na druhom mieste po Rusku :?:


hej fotovolticky panel sa tomu nadava (slnecnemu kolektoru) ...
... francuzi myslim ze maju najviac vyprodukovanej EE prave z jadrovych elektrarni ... teda ak sa nepletem ... dokonca minuli rok sa odstartovala stavba prveho fuzneho reaktora (ITER - akronim., lat. cesta) ... hotovy by mal byt o 10rokov a mal by dodavat do siete myslim ze v spicke 1000MW za normalnych okolnosti 500MW ... keby chel niekto mozeme o tom podebatovat
Naposledy upravil random dňa 16. Mar 2006 09:01, celkovo upravené 1 krát.
Obrázok používateľa
random
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 990
Obrázky: 73
Založený: 04. Feb 2005 10:34

Odoslaťod Jonathan » 15. Mar 2006 17:46

random napísal:hej fotovolticky panel sa tomu nadava (slnecnemu kolektoru) ...


Je to este inak

slnecny (fotovoltaicky) clanok, alebo panel, je zariadenie na vyrobu elektrickej energie.

slnecny kolektor je zariedenie na ohrev prenosoveho media, ktorym sa potom predohrieva uzitkova voda, vykuruju budovy, voda v bazenoch a pod. nejake info na strankach slovenskeho vyrobcu http://www.kolektory.sk/solarne_systemy.htm
Jonathan
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 419
Obrázky: 19
Založený: 09. Feb 2005 10:49

Odoslaťod aquila » 15. Mar 2006 18:14

2 random: ohladne ITER tam skor bude experimentalny reaktor, s ktorym dufaju, ze budu schopny udrzat riadenu reakciu. zatial sa to nedari.

realna elektraren sa da ocakavat niekde v rokoch 2030-2050 a aj to je optimisticky odhad ...
Obrázok používateľa
aquila
administrátor
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 464
Založený: 03. Feb 2005 19:08
Bydlisko: doma :)

Odoslaťod random » 15. Mar 2006 18:15

Jonathan ... cista ptavda ... cista pravda ;) ... len ludovo sa tomu povie slnecny panel alebo kolektor (co je vp blbost) ... inak mozno by sa podla pouzivania tohto nazvu mohla zaviest def. doska urcena na zachytavanie a premenu slnecneho ziarenia (VIS, UV, IR) na inu formu (elektrina- fotovolticke, teplo - slnecne kolektory)
Obrázok používateľa
random
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 990
Obrázky: 73
Založený: 04. Feb 2005 10:34

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Ostatná infraštruktúra, pozemné stavby a developerská činnosť

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.