NDS opäť zrušila tender na dozor pre rýchlostnú cestu KE-HU

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

NDS opäť zrušila tender na dozor pre rýchlostnú cestu KE-HU

Odoslaťod DrX » 03. Dec 2010 13:37

NDS opäť zrušila tender na dozor pre rýchlostnú cestu Košice - Milhosť

BRATISLAVA. Národná diaľničná spoločnosť začiatkom decembra opätovne zrušila verejnú súťaž, ktorú vyhlásila začiatkom júna tohto roka na činnosť stavebného dozoru pre stavbu 14-kilometrového úseku rýchlostnej cesty R4 Košice - Milhosť.

Opakovane totiž porušila pravidlá verejného obstarávania. Vyplýva to z oznamu o zrušení súťaže vo Vestníku verejného obstarávania.

Zrušenie tendra nariadil v polovici novembra Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) s tým, že diaľničiari neuviedli v súťažných podkladoch všetky okolnosti, ktoré sú dôležité na vypracovanie ponuky.

Zároveň predmet zákazky neopísali jednoznačne a úplne, čo mohlo mať podľa úradu zásadný vplyv na prípravu ponúk uchádzačov, najmä na tvorbu ich ponukových cien a ich porovnateľnosť. Úrad pre obstarávanie v tejto súvislosti vyhovel námietke jedného nemenovaného uchádzača proti vylúčeniu z tendra.

Porušenie zákona o verejnom obstarávaní, ktorého sa NDS dopustila v príprave súťažných podkladov, nebolo podľa úradu po predložení ponúk uchádzačov možné odstrániť inak než nariadením zrušenia verejnej súťaže.

Vzhľadom na rozhodnutie o zrušení tendra úrad neskôr zastavil konanie o námietkach ďalšieho vyradeného záujemcu. Ponuky štyroch uchádzačov otvárali 19. júla, traja z nich boli vylúčení.

Predpokladaná cena za poskytovanie stavebného dozoru pre stavbu úseku R4 počas tri a pol roka podľa zrušeného tendra dosahovala 1,92 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty.

Diaľničiari museli v marci tohto roka zrušiť predošlý tender na stavebný dozor pre uvedenú stavbu. Úrad pre verejné obstarávanie totiž zistil na základe vlastného podnetu rozpor medzi vysvetlením súťažných podkladov a oznámením o vyhlásení verejného obstarávania.

Okrem toho mali požiadavky NDS vo vysvetlení súťažných podkladov diskriminačný charakter. Predpokladaná cena predchádzajúceho tendra s piatimi prijatými ponukami bola 5,22 mil. eur bez dane. Zákazka má byť financovaná z Európskeho fondu regionálneho rozvoja cez Operačný program Doprava.

Poskytovateľ služby mal zabezpečovať administratívnu, riadiacu a technickú správu zmluvy o dielo, ako aj priebežnú kontrolnú činnosť stavebných prác počas ich realizácie.

Zároveň mal riadiť projekt v súlade so zmluvami o dielo a vykonávať inžinierske činnosti za účelom prípravy a realizácie stavby v mene diaľničnej spoločnosti. S výnimkou činností, prípadne častí činností, na ktoré si vyhradil právo verejný obstarávateľ.

Výstavba úseku R4 Košice - Milhosť začala 27. augusta, tri týždne po tom, čo NDS podpísala zmluvu s vybraným dodávateľom prác, spoločnosťou Skanska SK, a.s. Cesta má byť dokončená o dva a pol roka a stáť 77,7 mil. eur bez dane.

Motoristi by mohli začať využívať cestu po hranicu s Maďarskom približne začiatkom roka 2013. Stavba cesty mala pôvodne začať v júni tohto roku, meškanie spôsobilo prehodnocovanie výsledkov tendra. Investícia bude spolufinancovaná z európskych prostriedkov v rámci Operačného programu Doprava.

Skanska získala zákazku vo verejnej súťaži s najlacnejšou ponukou, keď oproti predpokladanej cene 116,82 mil. eur bola nižšia o 39 mil. eur, čiže o tretinu.

Diaľničná spoločnosť musela ponuky uchádzačov v tendri vyhodnotiť dvakrát, pretože Úrad pre verejné obstarávanie vrátil do súťaže vylúčenú skupinu firiem Strabag, s.r.o. a Váhostav - SK, a.s. Na výsledok tendra to však nemalo vplyv.

piatok 3. 12. 2010 12:52 | Copyright © SITA 2010


Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/5667892/nds-o ... lhost.html
Slovakia - the Bratislava-centric banana republic with the worst regional disparities in the EU and OECD (aktualizácia maj 2023)
DrX
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 11
Založený: 08. Feb 2005 19:45
Bydlisko: KE

Naspäť na 2010

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.