Pražský okruh stál miliardy. Má čidla, ale nemá rozmrazovač

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Pražský okruh stál miliardy. Má čidla, ale nemá rozmrazovač

Odoslaťod sven » 03. Dec 2010 21:22

Pražský okruh stál miliardy. Má čidla, ale nemá rozmrazovač


PRAHA - Pražský okruh se pyšní nálepkou nejmodernější české dálnice. Se dvěma sněhovými vánicemi rychle po sobě si však ani desítky kamer, meteorologická čidla, proměnné tabule či vlastní řídicí středisko neporadily. Pražská supersilnice za 20 miliard zkrátka zkolabovala jako běžná okreska.

Nemuselo tomu tak být, kdyby se při její výstavbě nešetřilo na špatném místě. Na rozdíl od severojižní magistrály totiž okruh postrádá rozmrazovací systém. Tedy síť potrubí, ze kterého při mrazu stříká na silnici slaný roztok, který okamžitě rozpouští nově připadávající sníh.

Právě rychle se zvyšující vrstva sněhu se stala ve středu večer okruhu osudná. Kamiony, které se bály na takto kluzkém povrchu zastavit, se v kopci začaly předjíždět, manévr nezvládly a silnici na několik hodin totálně zablokovaly.

V pasti se ocitly nejen stovky osobních aut, ale i řada sypačů, na kterých je při sněhové kalamitě dálnice závislá. Kdyby byl na dálnici v tu chvíli spuštěn rozmrazovací systém, silnice by byla i bez sypačů a pluhů daleko sjízdnější.

Je to chyba, říká dopravní expert
"Podle mého soudu by to jistě situaci napomohlo. Do teploty -6 stupňů Celsia by totiž díky té solance sníh postupně odtával a auta by jezdila pouze břečkou," myslí si dopravní expert Petr Moss. Podle něj je chyba, že okruh rozmrazovací zařízení nemá.

"Přiznám se, že jsem si byl jist, že alespoň na mostních objektech Pražského okruhu ty rozmrazovače budou, ale vůbec mě nenapadlo, že se to nakonec v projektu neobjeví," tvrdí Moss. "Opravdu by se podle mě mělo promyslet, zda tam ty rozmrazovače dodatečně nenamontovat," řekl.

Policistům chybí, Ředitelství silnic a dálnic ne

Absenci rozmrazovačů kritizuje i náměstek pražské městské policie Ludvík Klema. "Je nepochopitelné, že okruh nemá rozmrazování. Při sněžení a mrazech tak komplikuje dopravu a auta opět vjíždějí na Jižní spojku," zlobí se Klema. "V zimě tak vlastně nový obchvat není kompatibilní s pražskou dopravní sítí," prohlásil.

Naopak Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD) je pevně přesvědčeno, že ani rozmrazovací zařízení by Pražskému okruhu ve středeční sněhové vánici nepomohlo. "K čemu by nám byly rozmrazovače? Ve chvíli, kdy je takový stav sněhu, jsou úplně k ničemu. Tam je potřeba opravdu pluh, který by sníh odhrnul. Rozmrazovače to za něj neudělají," stojí si za svým mluvčí ŘSD Martina Vápeníková.

Podle ní totiž návaly sněhu nezvládaly ani silnice, které rozmrazovače mají. "Podívejte se na magistrálu, ta stála také. Situaci by to nevyřešilo," říká mluvčí ŘSD.


3. prosince 2010 20:33
Josef Kolina
http://byznys.lidovky.cz/prazsky-okruh- ... oprava_mpr
Obrázok používateľa
sven
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 528
Obrázky: 6
Založený: 20. Aug 2007 17:41
Bydlisko: BA,BJ

Naspäť na 2010

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 4 hostí.