VIŠŇOVÉ

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

VIŠŇOVÉ

Odoslaťod Pacho » 24. Nov 2012 09:50

Najdlhší tunel postaví Skanska
Eva Bullová | 24. novembra 2012 8:31
Diaľničný úsek v smere od Lietavskej Lúčky po Dubnú Skalu, ktorého súčasťou je aj najdlhší takmer osemkilometrový tunel Višňové, vyjde štát pravdepodobne na 338 miliónov eur.

Diaľnicu s tunelom Višňové postavia Skanska a Strabag

Prieskumná štôlňa Tunela Višňové
Prieskumná štôlňa Tunela Višňové
Autor: SITA

Severnú štvorprúdovku by totiž mala mať stavebne pod palcom Skanska spolu so Strabagom. Konzorcium dostalo vo štvrtok list od Národnej diaľničnej spoločnosti, ktorým akceptujú diaľničiari najnižšiu cenovú ponuku firiem.

"Áno, môžem to potvrdiť, že sme dostali akceptačný list," povedala pre denník Pravda Magdaléna Dobišová, šéfka Skansky, ktorá je lídrom konzorcia. Stavbári zo Skansky a Strabagu si však ešte vydýchnuť nemôžu. Neuplynula totiž lehota šestnástich kalendárnych dní odo dňa odoslania výsledku súťaže, počas ktorých sa ktorýkoľvek uchádzač môže odvolať a podať tak námietku.

Rovnaký akceptačný list totiž Skanska dostala aj na výstavbu železničnej trate medzi Trenčianskou Teplou a Zlatovcami, ale druhí najlacnejší v poradí, TSS Grade podali námietku a výstavba železnice im nakoniec pripadla.

Najnižšia cena za 13,5-kilometrovú autostrádu predstavuje ušetrenie oproti štátnej expertíze predpokladaných stavebných nákladov takmer 600 miliónov eur. Štátni úradníci totiž odhadli, že cena za výstavbu sa vyšplhá na takmer miliardu eur. Minister dopravy Ján Počiatek v rozhovore pre denník Pravda po nehode na kurimanskom moste vyhlásil, že sa budú musieť poradiť na vláde, čo s tunelom Višňové a cenou zaň urobia. Nazdáva sa totiž, že za kolapsom podpery diaľničného mosta stoja nízke ceny diaľnic vysúťažené minulou vládou.

V prípade diaľnice D1 Lietavská Lúčka – Višňové – Dubná Skala ponúklo druhú najnižšiu cenu za výstavbu združenie Doprastavu a Metrostavu. Od prvej ponuky je ich rozpočet vyšší o 44,5 milióna eur. Taliansko-slovenské združenie Impregilo S.p.A. a Dúha navrhlo práce vykonať za 409,8 milióna eur, ďalšia taliansko-slovenská skupina INC S.p.A. Turín a Hant BA DS za 462,23 milióna eur. Firmy Alpine Bau, Hochtief AG a Váhostav vedia diaľnicu postaviť za 474,5 milióna eur. Priemerná cena ponúk tak predstavovala niečo vyše 413 miliónov eur


Čítajte viac: http://spravy.pravda.sk/najdlhsi-tunel- ... z2D80lCswf
Pacho
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 119
Založený: 09. Máj 2006 07:19
Bydlisko: Lipt. Mikulas

Naspäť na 2012

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 4 hostí.

cron