Štát platí z fondov kampaň za cestu, ktorú Únia kritizuje

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Štát platí z fondov kampaň za cestu, ktorú Únia kritizuje

Odoslaťod Aerith » 04. Dec 2012 05:35

Ministerstvo dopravy v inzeráte chváli plánovanú diaľnicu medzi Turanmi a Hubovou. Zaplatiť ho má Brusel, ktorý stavbu roky brzdí pre obavy z jej vplyvu na prírodu.

„Nová diaľnica okolitú prírodu neohrozí.“ Aj týmito slovami prezentuje zámer stavať medzi Turanmi a Hubovou ministerstvo dopravy v platenom inzeráte, ktorý si objednalo v pondelkovom vydaní denníka Pravda. Na jednej novinovej strane štát opisuje, čo všetko urobil pre to, aby plánovaný 13,6 ­kilometrový úsek D1 zásadne nezasiahol do chránenej prírody Fatry.

Rozhodne sa v decembri?

Pre obavy, že diaľnica na tomto mieste zásadne ohrozí napríklad rysy, medvede či vzácne rašelinisko, Európska komisia už roky odmieta diaľnicu financovať. Štát podľa inzerátu očakáva, že o jej osude rozhodnú euroúradníci v decembri. Reklamu na Bruselom kritizovanú diaľnicu štát plánuje dať preplatiť práve Únii. „Inzercia bude financovaná z prostriedkov z technickej pomoci v rámci operačného programu doprava,“ povedal hovorca rezortu dopravy Martin Kóňa. Dodal, že ide o zákazku s nízkou hodnotou čiže do 10-­tisíc eur. „Naším cieľom je informovať obyvateľov o pozitívnych prínosoch, ktoré dosahujeme projektmi spolufinancovanými v rámci operačného programu doprava, pre našu krajinu,“ vysvetľuje Kóňa. Na takéto intenzívne komunikovanie tém súvisiacich s eurofondovými dopravnými projektmi podľa neho vyzýva priamo Európska komisia.

Ochranári chcú tunel

Naposledy nás o to mala žiadať pred dvoma týždňami. V utorok by mali inzeráty zverejniť aj ďalšie médiá. Bratislavské zastúpenie Komisie neposkytlo v pondelok ku kampani žiadne stanovisko. Predpokladá sa, že výstavba úseku medzi Turanmi a Hubovou môže vyjsť aj na 700 miliónov eur. Ochranári považujú za najlepší variant tunel, ktorý by nepredelil prírodu. Problém sa ťahá od konca roku 2009.

pondelok 3. 12. 2012 20:33

http://ekonomika.sme.sk/c/6625650/stat-plati-z-fondov-kampan-za-cestu-ktoru-unia-kritizuje.html
Aerith
návštevník
 
Príspevky: 26
Obrázky: 1
Založený: 09. Mar 2009 10:15

Naspäť na 2012

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.