V Martine nechcú obchvat blízko panelákov

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

V Martine nechcú obchvat blízko panelákov

Odoslaťod ANDi » 03. Dec 2015 20:13

Obchvat neodmietame, ale nech je naozaj obchvatom mesta a nepôjde ľuďom tesne popred paneláky, odkazujú ľudia martinskej radnici. Sú nespokojní s trasou východného mestského obchvatu v podobe, ako je naplánovaná v územnom pláne.

Cesta rozdelí sídlisko Košúty a potom má mesto obchádzať po východnom okraji súčasnej zástavby, za Košútmi a ďalším sídliskom Ľadoveň. „Tá cesta by výrazne znížila komfort ľudí, ktorí tu bývajú. Kvalita bývania by sa zhoršila aj kvôli hluku," hovorí obyvateľka sídliska Košúty Iveta Hamzová. Obyvatelia z dotknutých sídlisk už začali podpisovať petíciu proti navrhovanej trase. Hamzová ako príklad uvádza, že z paneláka, kde býva 81 rodín, podpísalo petíciu proti výstavbe východného obchvatu mesta 128 ľudí. „Najviac mi prekáža to vyústenie cesty medzi sídliskami," doplnil ďalší z obyvateľov martinského sídliska Milan Šútovský.

Navrhnutá trasa východného obchvatu mesta by preťala oddychovú zónu pri sídlisku Ľadoveň, neďaleko skanzenu, ktorú využívajú všetci obyvatelia Martina, aj vzácne biotopy. „Nachádzajú sa tu viaceré chránené druhy rastlín, živočíchov aj vtákov. Rastie tu niekoľko druhov orchideí, vyskytuje sa tu napríklad kalužiak červenonohý, jarabica poľná," hovorí Róbert Tomčík.

Cesta ako východný obchvat centra mesta Martin je naplánovaná v územnom pláne od roku 1999. Zmenilo sa akurát to, že podľa nedávno uskutočneného dopravného generelu mesta z nej už nemá byť štvorprúdová, ale len dvojprúdová cesta, z ktorej má byť vylúčená tranzitná nákladná doprava. „Primárna úloha bude obsluhovať nové rozvojové územia vo východnej časti mesta," tvrdí hlavný architekt mesta Róbert Dúbravec. Podľa architekta sú obavy obyvateľov predčasné, zatiaľ stále nie je rozhodnuté, kedy sa bude cesta stavať. „Ak sa mesto rozhodne, že pôjde do takejto investície, budú tomu predchádzať ďalšie projekčné práce, ktoré presne zastabilizujú už konkrétnu polohu tejto komunikácie a vtedy bude ten správny priestor na to, aby my všetci, aj občania nejakým spôsobom pripomienkovali jej presné trasovanie," povedal Dúbravec.

Obyvatelia obchvat zásadne neodmietajú, len by mal ísť iným smerom, tak aby nezaťažil ich životné prostredie a nezničil oddychovú zónu. „O tomto variante sa uvažuje už od roku 1999 a stále sa hovorí, že sa to zmení, že je to provizórium. Myslím si, že to provizórium už trvá veľmi dlho, takže by bolo na čase to zmeniť, aby nám potom niekto nepovedal, že mali ste sa ohradiť skôr," mieni obyvateľ z ďalšieho dotknutého sídliska Ľubomír Konya.

Mesto Martin začne v budúcom roku tvoriť nový územný plán mesta, ktorý určí aj konkrétnejšiu podobu východného obchvatu mesta.


autor: jal, Pravda | 03.12.2015 20:00
zdroj: http://spravy.pravda.sk/regiony/clanok/ ... panelakov/
Obrázok používateľa
ANDi
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 1142
Založený: 14. Júl 2012 16:12

Naspäť na 2015

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 6 hostí.