PPP vseobecne

sekcia venovaná financovaniu nielen diaľnic, ale aj ostatných projektov s hlavným zameraním na Public Private Partnership

Moderátor: Moderátori

Myslite si, ze pilotny projekt PPP na Slovensku bude uspesny? (Dialnica sa postavi v stanovenom termine)

Ano, podari sa
48
47%
Ano, ale budu velke problemy (predrazenie o vyse 50%)
38
37%
Nie, bude to uplny krach (CR)
17
17%
 
Celkový počet hlasov : 103

Re: PPP vseobecne

Odoslaťod Lorenc » 01. Aug 2016 15:49

To by ste aj obchvat BA robili cez žltý fidic. Tak to by bol hotový v roku 2025 a hlavne z coho.
Lorenc
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 40
Založený: 06. Máj 2005 09:43

Re: PPP vseobecne

Odoslaťod ecce » 01. Aug 2016 15:58

Z tych istých 100 mil. eur rocne. Akurát by v dalsom obdobi po skonceni vystavby ostalo 100 mil. eur rocne na dalsie projekty
ecce
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 660
Obrázky: 6
Založený: 10. Dec 2013 19:52

Re: PPP vseobecne

Odoslaťod Vlados » 01. Aug 2016 20:03

Lorenc napísal:Tento úsek je posledný poriadny na PPP v 50 tich kilometroch alebo by sa mohla doň zarátať aj Korbelka. Výhoda PPP projektov je hlavne v know how firiem, čo to stavajú. V profesionalite záväzku a rýchlosti výstavby, kvalite.
Lorenc napísal:To by ste aj obchvat BA robili cez žltý fidic. Tak to by bol hotový v roku 2025 a hlavne z coho.
Prosím prezraď odkiaľ čerpáš tie perly??? Koľko techniky a robotníkov bude mať na stavbe Cintra? Prečo Cintra ešte nestavia ale projektuje?
Vlados
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 174
Založený: 20. Okt 2008 09:06
Bydlisko: BA, občasne LC

Re: PPP vseobecne

Odoslaťod Lorenc » 02. Aug 2016 08:48

CINTRA je developer, PORR a Ferrovial sú dodávateľ, Macquarie robia financie. Spravili pred vyše mesiacom closing. Pozemky niesú vysporiadané úplne, projektovať začali hádam po podpise.
Lorenc
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 40
Založený: 06. Máj 2005 09:43

Re: PPP vseobecne

Odoslaťod okorec » 12. Aug 2016 15:48

určite tých kandidátov na PPP lepších ako RK-BB je dosť. napr.:
D4 Karpaty
D3 Brodno - CA,Bukov (vrátane druhého profilu Horelica)
R4 od D1 po Hanušovce + R2 obcvhat KE
R3 Tvrdošín - Sedl.Dubová + obchvat MT
R2 D1-Ruskovce + R8 BN-TO v polprofile
R2 PD-Ráztočno + obchvat Handlovej + R3 Ráztočno - H.Štubňa
R2 Soroška + Ožďany-Figa v polprofile

ale za momentálneho stavu by som určite PPP nerobil žiadne, ani jedno. a ani by som si nebral veľké úvery na stavbu diaľnic.
prioritne treba dokončiť D1 po Bidovce + D3 okolo CA. následne by som vrhol sily na poriadnu prípravu projektov a financie by som najbližšie 2-3 roky míňal skôr na menšie stavby na cestách I. a II. triedy, ktoré sú v katastrofálnom stave (rekonštrukcie, preložky, križovatky, obchvaty).
príde zase kríza za tie 2-3 roky, neoplatí sa mať veľa úverov nabratých, ale skôr počkať na krízu a ten cca rok až dva po kríze, keď bude tak ako po poslednej kríze zrazu na trhu veľa peňazí a pre tých, čo budú v dobrej finančnej kondícii a budú mať pripravené solídne projekty, tak budú tie peniaze za dobrú cenu. zároveň tesne po kríze budú dole ceny stavebných prác a bude sa stavať lacno (nie ako teraz, kedy má peniaze každý a každý chce stavať). potom by som to rozbehol tak na 3 roky čo 3 mesiace, to tender na 10-15 km. to je spôsob ako v roku 2025-2027 mať efektívne a luxusne poriešenú cestnú infraštruktúru. následne sa môže výstavba obmedziť a zdroje presunúť inde, najlepšie na vedu a výskum.
Múdry to pochopí sám a hlúpemu to aj tak nevysvetlíš.
Obrázok používateľa
okorec
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 10
Založený: 13. Jan 2011 19:45
Bydlisko: Martin

Re: PPP vseobecne

Odoslaťod Vlados » 12. Aug 2016 21:19

už som sa zľakol... ešte že si napísal že by si žiadne nerobil.
Vlados
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 174
Založený: 20. Okt 2008 09:06
Bydlisko: BA, občasne LC

Re: PPP vseobecne

Odoslaťod Jarda Retarda » 13. Aug 2016 12:36

Okorec, len tak na okraj, peniaze su stale lacne a lacnejsie ako teray budu len velmi tazko... Druha vec, tak velka kriza, ktora bola v roku 2008 prichadza tak raz za 40 rokov. Medzitym zhruba v 10rocnych intervaloch su strednodobe cykly, ktore vsak ani zdaleka nemaju taky drvivy dopad na globalny trh, skor sa vyraznejsie prejavuju lokalne. Na krizu by som sa teda velmi nespoliehal... Infrastukturne projekty na seba viazu pomerne velku cast kapacity stavebnikov, takze ak sa budu tendre robit postupne, tak ako sa bude koncit vystavba rozostavanych usekov, ceny novych usekov budu v horizonte par rokov stabilne. Ak sa to bude robit zltym FIDIC-om a transparentne, budeme mat ceny porovnatelne so zapadnou europou. Potom budu spokojni jednak stavbari, ze nebudu zazivat ekonomicke soky, a jednak my - budeme mat kvalitnu dopravnu siet za normalne ceny :)
Jarda Retarda
diskutujúci
 
Príspevky: 103
Založený: 14. Apr 2016 18:07

Re: PPP vseobecne

Odoslaťod okorec » 13. Aug 2016 22:42

Síce sú peniaze teraz lacné, ale sú lacné pre každého a tak sú drahé služby, nehnuteľnosti a aj stavby. Lepšie by bolo keby sme vedeli dostať lacné peniaze vtedy keď ich nedostane každý a ceny v stavebníctve budú dole.
O tých cykloch kríz to je riadny nezmysel, to z akej veľkej vzorky akože robíš statistiku? Či vieš o nejakých globálnych ekonomických krizach v 14tom storočí? Tá kríza môže prísť veľmi rýchlo. Stačí aby trump vyhral voľby napríklad.
Múdry to pochopí sám a hlúpemu to aj tak nevysvetlíš.
Obrázok používateľa
okorec
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 10
Založený: 13. Jan 2011 19:45
Bydlisko: Martin

Re: PPP vseobecne

Odoslaťod Jarda Retarda » 14. Aug 2016 11:33

Tak minimalne o inflacii sme sa v 14. storoci dozvedeli celkom dost, ked spanieli zacali dovazat dovazat zlato z juznej ameriky :D Ale co sa tyka ekonomickych cyklov, tak istu periodicitu je mozne vysledovat zhruba od konca 17. storocia. Aj ked o ich pravidelnosti (hlavne teda tych dlhych) sa dnes vedu spory. Suhlasim s tebou v tom, ze externy sok moze kludne vyvolat hospodarsky utlm, no to by musel byt trosku vacsi sok ako volba Trumpa. Vid. priklad brexitu, ktorym tu kazdy strasil (a na ekon. realitu bude mat isto vacsi dopad, ako volba Trumpa ;) ) a az na prepad libry to na vykonnost ekonomiky GB ani EU ako celku (alebo aj Eurozony), nema zasadny efekt. Mozno talianske banky prinesu nieco podobne, na co cakas :)

No na prichadzajucu krizu sa spoliehat nemozeme. Ak nepride do 3rokov, ako si predpovedal, co potom? Navyse vlada by mala dbat na vsetky sektory hospodarstva a tie kriza zasiahne nepriaznivo. Ludi trapi viac nezamestnanost, ako stavanie lacnych dialnic a preto sa vlady takemuto scenaru budu chciet vyhnut... Ved ani stavbari nemozu stale robit biznis pod urovnou dlhodobych variabilnych nakladov. Pokial to tak bude, vysledkom bude krach vacsiny z nich a konentracia zdrojov medzi 2, 3 velke stavebne firmy, ktore preziju cenovu vojnu a az potom sa budeme divit, ze co tu mame za kartely...

Stabilny vyvoj moze prospiet jednak stavebnemu sektoru a tiez vdaka nemu mozeme mat aj my lacnejsie dialnice (inu infrastrukturu). Kludne mozme trosku stavbarov ponatahovat, aby nam trosku spustili ceny. Ked sa budu useky sutazit postupne a zabezpecime zdravu konkurenciu, bude to najlepsie pre vsetkych. Stavebnici budu vediet dlhodobo planovat svoj rozvoj a vlada zase rozvoj infrastruktury. Ale ked by nahodou nejaka kriza stavebnictvo zasiahla, tak to samozrejme vyuzime :)
Jarda Retarda
diskutujúci
 
Príspevky: 103
Založený: 14. Apr 2016 18:07

Re: PPP vseobecne

Odoslaťod okorec » 14. Aug 2016 22:47

Mozno aby sme mali jasno, ja nepredpovedam krizu na zaklade nezmyselnej statistiky ani konkretnych ocakavanych udalosti. ale na zaklade toho, co ako clovek pohybujuci sa v biznise sledujem. v sucasnosti je stav presne taky ako bol pred krizou 2008. velmi vela sa stavia a spustaju sa krkolomne projekty, ktore by este 3 roky dozadu investori zamietali ako prilis rizikove. navyse dopady poslednej krizy boli dost mierne a to kvoli intervenciam vlad. nebolo ponechane, aby sa prirodzene krizou ekonomika ozdravila, co podla mojho nazoru problem len oddialilo a preto prichadza nova kriza v tak kratkom case.

Samozrejme je mozne, ze sa mylim, ale to vobec nevadi tomu, co pisem, ze aktualne v case vysokych cien dialnic, ktore tu mame, by sme sa mali zamerat skor na mensie stavby, kde je potencial vacsej konkurencie a predsa o cosi nizsich cien. neefektivne a na statne cecky prisate firmy ako VHS a DPS by mali dostat jasnu spravu, ze sa musia naucit fungovat trhovo a ak to nedokazu, tak nech zakapu. vdaka tomu, ze sa teraz stavia vela, je potencial aby prave na mensich dopravnych stavbach vyrastli nove zdrave firmy, ktore ich nahradia. to by tu ale musel vladnut niekto komu vysoke ceny dialnic nevyhovuju a nie smeracka zlodejska banda.

este take fakticke:
- ak ma niekto naklady nad urovnou trhovej ceny, tak je chyba u neho a bud dokaze tie naklady znizit, alebo bude musiet uvolnit miesto na trhu.
- netvarme sa, ze sme ostrovna krajina a ak zakape VHS alebo DPS, tak nam tu vznikne nejaky monopol. staci nevolit politikov naviazanych na oligarchov a trh sa postara o dostatocnu konkurenciu.
- brexit sa iste neprejavi dva mesiace po referende, ked este ani neni jasne kedy a ci vobec ten brexit nastane.
Múdry to pochopí sám a hlúpemu to aj tak nevysvetlíš.
Obrázok používateľa
okorec
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 10
Založený: 13. Jan 2011 19:45
Bydlisko: Martin

Re: PPP vseobecne

Odoslaťod devil » 15. Aug 2016 14:34

príde zase kríza za tie 2-3 roky, neoplatí sa mať veľa úverov nabratých, ale skôr počkať na krízu a ten cca rok až dva po kríze, keď bude tak ako po poslednej kríze zrazu na trhu veľa peňazí a pre tých, čo budú v dobrej finančnej kondícii a budú mať pripravené solídne projekty, tak budú tie peniaze za dobrú cenu. zároveň tesne po kríze budú dole ceny stavebných prác a bude sa stavať lacno (nie ako teraz, kedy má peniaze každý a každý chce stavať). potom by som to rozbehol tak na 3 roky čo 3 mesiace, to tender na 10-15 km. to je spôsob ako v roku 2025-2027 mať efektívne a luxusne poriešenú cestnú infraštruktúru. následne sa môže výstavba obmedziť a zdroje presunúť inde, najlepšie na vedu a výskum.


ale nikto nevie aka kriza bude, ako dlho bude trvat, ako rychlo sa bude ekonomika zotavovat. nevidim dovod preco si by sa nemohol vziat uver ked nds bez garancie statu dostala pred 10 rokmi 10+5 mld. Sk cize 0,5 mld. eur. stat je v dobrej kondicii. kriza predsa neznamena ze kazdemu stupnu uroky rovnako bez ohladu ci dodrziava deficit alebo nie. samozrejme uver na potrebne a zmysluplne useky R2-3-4 a na prelozky na ktore neostali fondy a nie nejaky megauver na dokoncenie celej siete D/RC.
a kedze starostka v okoli dediny nevidela ziadne stavebne stroje pytala sa NDS co sa deje...
Obrázok používateľa
devil
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 135
Založený: 04. Feb 2005 07:32

Re: PPP vseobecne

Odoslaťod Jarda Retarda » 15. Aug 2016 16:05

Okorec, mozno mas s tym vycistenim trhu pravdu, to ukaze buducnost. No v jednom sa asi zhodneme, ked bude kriza a nebude robota pre stavebne firmy, moze sa velmi lahko stat, ze v zaujme prezitia budu ponukat ceny pod urovnou celkovych nakladov. Kratkodobo im to nijako zvlast neublizi, no keby to malo trvat dlhsie, preziju len najsilnejsie firmy a dojde ku koncentracii odvetvia. Na to je kopec prikladov zo vsetkych odvetvi hospodarstva, takze za tymto tvrdenim si stojim.

Ina vec je, ako funguje VHS a DPS - v tom s tebou naprosto suhlasim, ze by sa mali prestat protezovat a bud nech skrachuju, alebo sa naucia fungovat trhovo. A s tymi novymi firmami, ktore by mali zaujat ich miesto sa asi da suhlasit tiez. Nejakej sa to moze podarit, no cast ich kapacit a vykonov by zrejme prebrali aj nejake velke firmy. K Smeru sa nema cenu vyjadrovat, je to v spravach kazdy den.. No a Brexit - o tom sa sice bude este len jednat, no nejaky zasadnejsi negativny vyvoj podla urcite neprinesie.

Devil - stat prave nie je v priliz dobrej kondicii, co sa dlhu tyka ako krajina na tom nie sme prave najlepsie a to hlavne vdaka Smeru a jeho politike. Aj ked NDS ako samostatna firma so zodpovednym manazmentom by podla mojho nazoru kludne zvladla mozno aj miliadrovy uver. Ale urcite nie s po usi zadlzenou #Sietou pri moci...
Jarda Retarda
diskutujúci
 
Príspevky: 103
Založený: 14. Apr 2016 18:07

Re: PPP vseobecne

Odoslaťod okorec » 15. Aug 2016 18:58

Jarda Retarda napísal:...no keby to malo trvat dlhsie, preziju len najsilnejsie firmy a dojde ku koncentracii odvetvia. Na to je kopec prikladov zo vsetkych odvetvi hospodarstva, takze za tymto tvrdenim si stojim.


A ja si zas stojim za tym, ze nie sme na ostrove a ked mozu v CR vyhravat dialnicne tendre konzorcia zlozene z Kazachov a Talianov, a mozu mat v tendroch bezne 6-9 ponuk, tak nie je prirodzeny dovod, aby sa na Slovensku nemohol trh vysporiadat s tym, ze sa vycisti priestor.

devil, ja som vo vseobecnosti proti zadlzovaniu a tvrdim, ze v case konjunktury sa zadlzovat, je logicky nezmysel. to je ako zozrat v lete celu urodu zo zahrady, nic nezavarit na zimu a este si pozicat od suseda 100 kg jablk na vypalenie a vypit to uz cestou z palenice.
druha vec je investicia, teda ak vyjde zaujimave IRR po zaratani urokov z uveru, tak OK. ale kolko takych dialnicnych usekov sa najde?
Múdry to pochopí sám a hlúpemu to aj tak nevysvetlíš.
Obrázok používateľa
okorec
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 10
Založený: 13. Jan 2011 19:45
Bydlisko: Martin

Re: PPP vseobecne

Odoslaťod Vlados » 15. Aug 2016 21:20

"vypit to uz cestou z palenice" :lol:
Vlados
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 174
Založený: 20. Okt 2008 09:06
Bydlisko: BA, občasne LC

Re: PPP vseobecne

Odoslaťod i15 » 16. Aug 2016 06:43

okorec napísal:
Jarda Retarda napísal:...no keby to malo trvat dlhsie, preziju len najsilnejsie firmy a dojde ku koncentracii odvetvia. Na to je kopec prikladov zo vsetkych odvetvi hospodarstva, takze za tymto tvrdenim si stojim.


A ja si zas stojim za tym, ze nie sme na ostrove a ked mozu v CR vyhravat dialnicne tendre konzorcia zlozene z Kazachov a Talianov, a mozu mat v tendroch bezne 6-9 ponuk, tak nie je prirodzeny dovod, aby sa na Slovensku nemohol trh vysporiadat s tym, ze sa vycisti priestor.



už sme tu mali experimenty s bojom proti stavebným monopolom... v rokoch 2010-2011... a ľudia si zapamätali akurát tak spadnutý most pri Levoči
Obrázok používateľa
i15
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 827
Založený: 21. Jan 2007 20:49
Bydlisko: vo výslužbe

Re: PPP vseobecne

Odoslaťod robertko » 16. Aug 2016 08:47

len tak mimochodom nedávno padol rovnako most v nemecku ! a teraz to najlepšie stavajú tam stále pod SK cenami ...
bola to ľudská chyba za ktorú zaplatili niektorý životom a tá sa môže stať aj pri predraženom tendri a čo potom ? prestaneme stavať úplne ?
robertko
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 330
Obrázky: 30
Založený: 06. Okt 2013 19:16

Re: PPP vseobecne

Odoslaťod okorec » 16. Aug 2016 08:53

i15, na to sú predsa iné mechanizmy! Dávať to za vinu nízkej cene je čistá krčmová sedláčina. Kurnik, veď sme v 21. storočí a máme tak jasne definované právne predpisy, obchodný zákonník a podobne, že tam absolútne nie je priestor na diskusiu.
Objednávateľ objednáva dielo, ktoré je zmluvne špecifikované. Zhotoviteľ je povinný pri realizácii dodržiavať platné predpisy. Ak zhotoviteľ nesplnil povinnosti dané zmluvou alebo zákonmi a predpismi, tak je vina na jeho strane a je akurát potrebné dopátrať, či boli povinnosti porušené svojvôľou konkrétneho pracovníka, alebo na pokyn nadriadeného. To isté platí aj naopak, ak si povinnosti nesplnil objednávateľ. Jedine tretia možnosť, že bolo všetko dodržané a splnené, čo značí zlyhanie predpisov, je trošku komplikovanejšia, lebo treba skúmať, či na nedostatok v predpisoch už predtým niekto upozorňoval alebo či bolo možné o ňom vopred vedieť.
Ale s cenou to nemá nič spoločné! Veď to bol dobrovoľne uzavretý obchod a s cenou súhlasili obe strany. To sú zase len tieto post-komunistické pokryvené zvyklosti, ktoré s normálnou biznis morálkou nemajú nič spoločné.
Múdry to pochopí sám a hlúpemu to aj tak nevysvetlíš.
Obrázok používateľa
okorec
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 10
Založený: 13. Jan 2011 19:45
Bydlisko: Martin

Re: PPP vseobecne

Odoslaťod i15 » 16. Aug 2016 09:12

V tom období bol problém hlavne v tom, že žiadna zmluva sa neuzavrela, lebo záškodnícke firmy typu Hant/Dúha blokovali tendre. Hant už skončil, ale Dúhe bohužiaľ hrozí, že okolo roku 2020 bude môcť použiť referenciu z Višňového
Obrázok používateľa
i15
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 827
Založený: 21. Jan 2007 20:49
Bydlisko: vo výslužbe

Re: PPP vseobecne

Odoslaťod devil » 16. Aug 2016 15:59

devil, ja som vo vseobecnosti proti zadlzovaniu a tvrdim, ze v case konjunktury sa zadlzovat, je logicky nezmysel. to je ako zozrat v lete celu urodu zo zahrady, nic nezavarit na zimu a este si pozicat od suseda 100 kg jablk na vypalenie a vypit to uz cestou z palenice.


aj ja som vseobecne proti zadlzovaniu preto som pisal ze ak institucia ako nds bez garancie statu zvlada uver tak stat nemoze mat problem, take polsko a madarsko zvladaju daleko viac oproti mojmu skromnemu nacrtu. ku konjukture mam vyhrady, je tahana velkymi zahranicnymi firmami a benefity z nej idu tiez von a moznosti statu su daleko nizsie. inac povedane mame nejaky podiel na urode ale v zasade nam nepatri.

useky s vyhovujucim IRR sa urcite najdu len treba pripravit vyhovujuce projekty zodpovedajuce intenzitam, cize npr. poloprofil. a zodpovedajuce potrebam cize useky smerujuce k D1 a R1 vyuzitelne smerom na BA a siroke okolie. riesit dostupnost krajskych miest dialnicami je podla mna neefektivne lebo na to uplne stacia prelozky ciest npr. I/64 (NR), I/51 (TT), vid ZA, MT a BB su menej ako 100 km seba ale na sturci je 3.000 aut to hovori za vsetko....urcite by teda nemali byt priorita prepajanie R3-R2, D1-R1, skor:

R3 DK - o. podzamok, s. dubova - tvrdosin, riesi oravu, relativne blizko D1 a k tomu bonus smer polsko
R2 D1 smerom na PD riesi hornu NR
R2 krivan smerom na LC/RS riesi novohrad/gemer
R4 nepoznam, ale npr. zavady ako s. stiavnik
D1 dargov-pozdisovce riesi zemplin

trasa ZA-CA je velmi perspektivna ale tie megalomanske projekty D3 nemozu mat vyhovujuce IRR ani nahodou. soroska je bodova zavada, pred aj za nou je velmi dobra cesta, taketo nieco ma ist z fondov
a kedze starostka v okoli dediny nevidela ziadne stavebne stroje pytala sa NDS co sa deje...
Obrázok používateľa
devil
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 135
Založený: 04. Feb 2005 07:32

Re: PPP vseobecne

Odoslaťod eric987 » 16. Aug 2016 20:38

Ono na D3 je najhorsie to, ze hoci stoji myland tak ma najbiednejsie mozne parametre. Otazka je, ci je potrebnych tolko premosteni Kysuce alebo by nebola lacnejsia jej prelozka.
Co sa tyka R4 treba riesit PO-Lipniky na plny, zbytok bude mat asi problem s IRR, mozno az na Ladomirova - Hunovce kde by polprofil mal vyjst. Cely problem R4 je ale v tom, ze az na SK ide uzemim nikoho takze nebyt tranzitu premavka je tu minimalna. Na druhej strane sucasna cesta ma katastrofalne parametre a predbiehat sa da tak mozno na 20% a to uz ratam aj obchvat SK.
eric987
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 94
Založený: 16. Júl 2014 08:16

Re: PPP vseobecne

Odoslaťod jarino » 16. Aug 2016 23:30

Vyhovujúce diaľničné projekty by teoreticky mohli byť financované aj cez CEF od roku 2017 s tým, že zrejme miera spolufinancovania by bola menšia ako pri OP II.
Ďalšie PPP nie. Ak požičať peniaze, tak sa stotožňujem s devilovým zoznamom. Konkrétne úseky: Nižná - Dlhá nad Oravou, Ladomírová - Hunkovce, Zacharovce - Bátka, Bátka - Figa, Tvrdošín - Nižná, Kapušany - Lipníky. Keď vezmem do úvahy údaje z Hodnoty za peniaze, tak by šlo o 620 miliónov euro s tým, že ešte by sa mohli náklady znížiť skutočnými tendrami a úpravou projektov (preto sú tam dva úseky na Orave). Jednotlivé úseky by mohli byť zamenené niečím zo západnej R2 alebo D1 východne od KE. Aj tak je to číra fantázia.
jarino
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 988
Založený: 12. Sep 2011 12:49

Re: PPP vseobecne

Odoslaťod BoroZA » 17. Aug 2016 18:24

eric987 napísal:Ono na D3 je najhorsie to, ze hoci stoji myland tak ma najbiednejsie mozne parametre. Otazka je, ci je potrebnych tolko premosteni Kysuce alebo by nebola lacnejsia jej prelozka.


S tými parametrami absolútne súhlasím, sú pomaly až trápne na medzinárodnú cestu označenú ako "diaľnica". Premosteniam Kysuce sa však nevyhneš, pretože máloktorá rieka tečie dolinou rovno. :D
BoroZA
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 349
Obrázky: 0
Založený: 29. Máj 2016 12:52
Bydlisko: ZA

Re: PPP vseobecne

Odoslaťod Lorenc » 27. Aug 2016 19:50

Tak som zvedavy ci sa pripravi nejaky balik PPP, alebo osamoteny usek Tu-Hu. Brecely chcel dialnicu dostavat do 2020 s PPP a zrejme s podmienkou, ze to bude s TBM za tri roky. V podstate od hotovej DUR sa da aj s vyberom zhotovitela zacat do roka stavat. Tak teoreticky zaciatkom 2018 by to mohli podpisat. A 12/2020 by to mohli kolaudovat. I ked to je ten najlepsi scenar. Osobne si myslim ze by to mohlo vyjst na 450mil so splatkami na 20 rokov max 700 mil.
Lorenc
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 40
Založený: 06. Máj 2005 09:43

Re: PPP vseobecne

Odoslaťod Lorenc » 24. Jan 2017 18:25

Pripravované PPP podľa minulého šéfa dialničiarov :

Financovanie ktorých úsekov prichádza do úvahy formou PPP projektu, keď do výstavby vstupuje aj súkromný kapitál?
Financovanie prostredníctvom PPP projektov môže byť len pri stavbách, ktoré spĺňajú podmienky z hľadiska ekonomickej návratnosti stavieb. Žiaľ, týchto projektov je veľmi málo. NDS navrhuje do prípravy v režime PPP projektov úseky D1 Turany – Hubová, pokračovanie R1 Banská Bystrica – Ružomberok a dokončenie bratislavského obchvatu D4 smerom do Čiech, rovnako ako pokračovanie R7 smerom na Nové Zámky a Nitru.


http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clano ... slovenska/
Lorenc
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 40
Založený: 06. Máj 2005 09:43

Re: PPP vseobecne

Odoslaťod okorec » 29. Jan 2021 18:40

Čo tak PPP na dostavbu D3 ZA - CA vrátane druhého profilu Horelice? Dajme si jednoduchú SWOT analýzu.
Múdry to pochopí sám a hlúpemu to aj tak nevysvetlíš.
Obrázok používateľa
okorec
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 10
Založený: 13. Jan 2011 19:45
Bydlisko: Martin

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Public Private Partnership (PPP) + financovanie projektov

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 6 hostí.