Érsek sa prepočítal, štát tento rok nestihne dve súťaže na v

Moderátor: Moderátori

Érsek sa prepočítal, štát tento rok nestihne dve súťaže na v

Odoslaťod juancarlos » 24. Nov 2017 14:54

Érsek sa prepočítal, štát tento rok nestihne dve súťaže na výstavbu ciest
Vypísanie súťaží je podmienené získaním finančného krytia, či už z dlhovej brzdy, alebo zo štátneho rozpočtu.
BRATISLAVA. V tomto roku už ministerstvo dopravy nestihne vypísať súťaže na výstavbu dvoch úsekov rýchlostných ciest, ako pôvodne plánovalo.

V septembri tohto roku šéf rezortu dopravy Árpád Érsek (Most-Híd) avizoval, že ešte v roku 2017 chce ministerstvo vyhlásiť súťaž na výstavbu úseku rýchlostnej cesty R2 Mýtna - Lovinobaňa a tiež na prvú etapu severného obchvatu Prešova na rýchlostnej ceste R4.

V prípade úseku rýchlocesty R2 pri Mýtnej je však podľa rezortu dopravy aktuálne potrebné zabezpečiť ešte posledné dokumenty.

"Súťaž na zhotoviteľa úseku R2 Mýtna - Lovinobaňa bude možné vyhlásiť v prvých mesiacoch roku 2018," priblížila pre TASR hovorkyňa ministerstva Karolína Ducká.

Stavbu obchvatu Prešova
Zároveň všetky podklady na vyhlásenie súťaže na stavbu obchvatu Prešova na R4 budú podľa jej slov pripravené do konca tohto roka. Termín vyhlásenia súťaže pritom podľa Duckej závisí od toho, kedy budú skompletizované tieto potrebné dokumenty.


"Vypísanie oboch súťaží je podmienené získaním finančného krytia, či už z dlhovej brzdy, alebo zo štátneho rozpočtu," dodala tiež hovorkyňa. V súčasnosti sa podľa nej v prípade obchvatu Prešova uskutočňuje na základe aktualizovaných dopravných prieskumov prepočet CBA analýzy, teda analýza nákladov a prínosov.

"Po spracovaní tejto aktualizovanej analýzy, ktorá definitívne potvrdí oprávnenosť zvoleného technického riešenia, požiadame ministerstvo financií o pridelenie finančných prostriedkov na tento úsek," avizovala hovorkyňa. Rovnako bude ministerstvo podľa jej slov postupovať aj v prípade úseku R2 Mýtna - Lovinobaňa.

Finálna fáza

Čo sa týka prípravy týchto úsekov, v prípade prvej etapy severného obchvatu Prešova je podľa ministerstva vydané právoplatné stavebné povolenie a ukončené majetkovoprávne vyrovnanie.

"V súčasnosti prebieha proces finalizovania dokumentácie na ponuku a finalizovanie súťažných podkladov na verejnú súťaž na stavebné práce a dokončuje sa prepočet CBA analýzy," dodala Ducká.

V prípade úseku R2 Mýtna - Lovinobaňa v súčasnosti podľa nej prebieha finálna fáza majetkovoprávneho vyrovnania a dokončovanie dokumentácie na ponuku.

Prvá etapa severného obchvatu Prešova na R4 je dlhá 4,3 kilometra (km) a náklady na jej výstavbu odhaduje Národná diaľničná spoločnosť vo výške 192 miliónov eur. Úsek R2 z Mýtnej po Lovinobaňu je dlhý 13,5 km a má odhadované náklady na výstavbu vo výške 112 miliónov eur.

https://ekonomika.sme.sk/c/20703348/ers ... ml?ref=trz
juancarlos
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 733
Založený: 04. Mar 2015 21:08
Bydlisko: BA, CA, SB

Naspäť na 2017

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 4 hostí.