od lostrail » 15. Apr 2019 15:36
No neviem, ja vysledok tej studie velmi nechvalim. Vyhodene boli TIOPy na Garde, Patronke, aj Trnavke, podobny osud ma TIOP Devinska Nova Ves zastavka.
Minimalne pre zapad tato studia neriesi skoro nic, akurat nejake zhustenie vlakov.
Prakticky vsetko na zapade, vari okrem Borov, ma nemoznu polohu. Zmysel by mala prave DNV zastavka a Patronka. Ale tie vypadli.
Dalsou zahodenou prilezitostou je zastavka na Einsteinovej, s pohodlnym prestupom na elektricku. Namiesto toho bude vlak stat v nemoznom mordore, odkial chodi zopar kratkych busov. Uz teda mali v studii doplnit aj odbocku elektricky k ZST Petrzalka. Nedoplnili. Z Janikovho dvora takisto nic.
Naopak, celkom nerozumiem novej stanici Bratislava-Vychod. Pomoze nanajvys par dusiam, co byvaju na prilahlom sidlisku a tym to zhaslo. Ziadna normalna MHD, vystupovanie "na konci sveta". Navyse, len o "jedno kolajisko dalej" je ZST Vajnory, kam niektori kandidati navrhovali potiahnut elektricku. Cize, tam, kde komancovia nadelili kolaji ako maku, nemame problem zriadit aj dve nezmyselne zastavky za sebou, ale tam, kde by nedajboze bolo treba nieco skutocne budovat, ale malo by to zmysel, nedame nic (Einsteinova a dalsie).
Kruhace na Racianskej su katastrofa, no a tych par nutnosti, ktore v studii su a na ktore tu cakame ako vrana na sopel uz desiatky rokov, studiu nepotrebovalo. TIOP Ruzinov tam ostal kvoli planom mesta predlzit elektricku (kvazi to bolo uz dohodnute), Bory prakticky detto, Vrakuna kvoli tomu, ze starosta necakal na kostlivcov, kym sa rozhybu a zastavku jednoducho zrealizoval. Ktovie, ci by to tam zostalo, keby to nebol byval urobil. Zjavne sa takto budu musiet vybudovat aj tie ostatne, inak to nevidim.
Navyse napisat pri Filialke, ze je to "splnený sen niekoľkých generácií priaznivcov železničnej osobnej dopravy", je teda dobra blbost. Som fanusikom zeleznicnej dopravy, ale Filialka je zabity projekt. Ku cti im sluzi aspon tolko, ze neplanuju urovnove riesenie, ale aspon ciastocne zapustene (4.1), resp. vyvysene (4.2), cize nezabudli na potrebu pokracovania zeleznice dalej, co je jedina moznost, pri ktorej pripustam ze by Filialka mohla mat nejaky zmysel niekedy v dalekej buducnosti.