Jozef Ráž ml. minister dopravy od 25.10.2023

diskusia o D & RC vo všeobecnej rovine, plány, návrhy a samozrejme flamewars ;)

Moderátor: Moderátori

Re: Jozef Ráž ml. minister dopravy od 25.10.2023

Odoslaťod Pepi » 28. Aug 2024 23:30

Chlapi, choďte už dokelu, na túto nerelevantnú tému si založte inú skupinu. Ste úplne OT!
Pepi
návštevník

Založený: 24. Aug 2005 13:58

Odoslaťod Pacho » 29. Aug 2024 10:04

metelesku.blesku napísal:Tak keď vidíš, že ťa niekto predbieha, tak sa predsa nespoliehas, ako na neho zareaguje tempomat, ale reaguješ na situáciu prerušením jeho činnosti a prebratím riadenia pod svoju kontrolu a až keď sa situácia znova stabilizuje, tempomat opäť zapínaš. Či, Pacho? Vypínanie tempomatu je pre teba rovnaká no-go zóna, ako používanie blinkrov na BMW?

pepi, mi ešte prepáči OT, ďakujem. Tá tvoja myšlienka s vpínaním tempomatu, je úplne zvrátena a nelogická , Veď tempomat, je na to, aby človek jazdil bezpečnejšie, a auto si samo udržuje bezpečnú rýchlosť a bezpečný odstup. Je jasné, že keď sa nájde de...il, čo "musí" predbiehať, hoci by spôsobil minimálne nepríjemnosti ak nie nehodu, tak sory, Ináč ten tempomat sa pri pribrzení automaticky vypne, .
Pacho
veterán fóra

Obrázky: 132
Založený: 09. Máj 2006 07:19

Odoslaťod dzowo2 » 29. Aug 2024 17:30

Čo sú to tu za samé nezmysly:
- že nemá zmysel predbiehať 90kou auto čo ide 88, lebo na to treba 200km kus cesty,
- že pri 0,8sekundy treba rozhľad na 2400 metrov a preto za 20 rokov som predbiehal okrem traktora v živote len cca 10krát,
- že za 5,8 sec prejdem 153 m ale potrebujem 306 m a čo ak ma na takejto kozmickej vzdialenosti vyruší jeleň či Ferari, alebo možno aj UFO
- že čo keď predbiehaný náhodou nepozná vyhlášku ani zákon alebo pozná a spanikári a ja poriadne nezrýchlim, lebo z môjho výkonu ide 12-15kW na odporové sily a ja by mal na to staviť
svoje plechy aj život, to teda nie nepredbieham ani za svet. A ešte k tomu zvýšim svoju spotrebu v prepočte o 3,2 centu + 0,4 centu na odporové sily, čo je za tých 20 rokov čo som dokopy
10x predbiehal 10x(3,2+0,4) na dvadsiatu piatu lomeno dva krát dva a to celé na dvadsiatu piatu = 0,36 eura a to teda nedám!
- že to ale môže byť úplne inak ako si všetci myslia, lebo kinetická energia je 1/2mv^2 a teda 1/2x1200kgx27,8m/sx27,8m/s=463704 Joule. Je to síce viac ako 295704 Joluov, no nie je to
žiadna raketa.
- že keď ma niekto predbieha, nevypnem tempomat, lebo teda nemám raketu, lebo mi chýba 168000 Joulov, teda 76363 W, lebo američania nechcú povoliť páliť s raketami ATACMS na
väčšie vzdialenosti ako dovidím.

No mám nabehané zo 1,5 miliona km bez vážnejšej nehody, absolútne bez nejakých čo len minimálnych zranení a samozrejme keď predbieham nejakých slimákov bežne idem na 90ke 120 či aj 140 ak treba. A tých mudrcov, ktorí si vedia presne zdôvodniť ako sa oplatí ísť z KE do BA na istotu v nejakej kolóne za traktorom, tých predbieham po celých tlupách.

No chlapci čakal by som že na diaľničné fórum chodia trochu či o skôr o svetelné roky lepší šoféri (česť výnimkám)...
dzowo2
diskutujúci

Obrázky: 31
Založený: 14. Máj 2008 16:03

Odoslaťod Pacho » 30. Aug 2024 07:49

takže zhrnieme si: šoféri , ktorí nepredbiehajú, predvídajú, a snažia sa jazdiť podla predpisov ,nejazdia ako z reťaze utrhnutí , sú svetelné roky neschopní vodiči. Na druhej strane, ktorí porušujú predpisy predbiehajú minimálne 140, a majú nabehané aspoň 1,5m km, sú dokonalí vodiči. Keď toto je filozofia väčšiny vodičov na SK, tak sa vôbec nedivím, že je toľko nehôd. LEn tak na okraj, ja mám tiež nabehanú slušnú porcie km, som na tom podobne ako ty, ale v živote by som o sebe nepovedal že som super vodič, a že sa mi nič nemôže stať. Vravím, aj majster tesár sa utne. Ešte poznámočka, ak niekto ešte bude mať chť sa k tejto téme vyjadrovať, tak nech fakt založí samostatnú tému, alebo rovno to treba zahodiť.
Pacho
veterán fóra

Obrázky: 132
Založený: 09. Máj 2006 07:19

Odoslaťod jarino » 30. Aug 2024 11:17

Idete od extrému do extrému...

Odporúčam si pozrieť § 15 zákona 8/2009 o cestnej premávke a o zmene a doplnení niektorých zákonov.

(1) Predchádza sa vľavo. Vpravo sa predchádza vozidlo, ktoré mení smer jazdy vľavo a ak už nie je pochybnosť o ďalšom smere jeho jazdy. Pri jazde v pripájacom jazdnom pruhu alebo v odbočovacom jazdnom pruhu sa smie vpravo predchádzať aj vozidlo idúce v priebežnom jazdnom pruhu.

(2) Vodič, ktorý pri predchádzaní vybočuje zo smeru svojej jazdy, je povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy, pričom nesmie ohroziť vodičov jazdiacich za ním.

(3) Vodič nesmie pri predchádzaní ohroziť ani obmedziť vodiča vozidla, pred ktoré sa po predídení zaraďuje; pritom je povinný dávať znamenie o zmene smeru jazdy. Pri predchádzaní musí vodič zachovávať dostatočný bočný odstup od predchádzaného vozidla; pritom je povinný prihliadať najmä na rýchlosť, druh svojho i predchádzaného vozidla, poveternostné podmienky a stav a povahu vozovky. Dostatočný bočný odstup pri predchádzaní vodiča malého motocykla, cyklistu alebo chodca je spravidla najmenej 1 m pri najvhej dovolenej rýchlosti do 50 km . h-1 a 1,5 m v ostatných prípadoch.

(4) Vodič predchádzaného vozidla nesmie zvyšovať rýchlosť jazdy ani inak brániť predchádzaniu.

(5) Vodič nesmie predchádzať,
a) ak nemá pred sebou rozhľad na takú vzdialenosť, ktorá je potrebná na bezpečné predchádzanie,
b) ak by sa nemohol bezpečne zaradiť pred vozidlo alebo pred vozidlá, ktoré chce predísť,
c) ak by ohrozil alebo obmedzil vodiča jazdiaceho v protismere, alebo ohrozil iného účastníka cestnej premávky,
d) ak vodič pred ním idúceho vozidla dáva znamenie o zmene smeru jazdy vľavo a ak ho nemožno predísť vpravo podľa odseku 1, prípadne ak ho nemožno predísť v ďalšom voľnom jazdnom pruhu vyznačenom na vozovke v tom istom smere jazdy,
e) cez pripájací alebo odbočovací jazdný pruh; to neplatí pre prípad uvedený v odseku 1,
f) po krajnici; to neplatí pri predchádzaní vpravo podľa odseku 1, pritom nesmie ohroziť ani obmedziť chodca idúceho po krajnici a cyklistu alebo vodiča malého motocykla jazdiaceho po krajnici,
g) pri jazde cez križovatku a v takej vzdialenosti pred križovatkou, ktorá nie je dostatočná na bezpečné dokončenie predchádzania pred úrovňou križovatky; to neplatí pri predchádzaní motocykla bez postranného vozíka alebo nemotorového vozidla,
h) pri jazde cez železničné priecestie,
i) ak by pri predchádzaní svojou výrazne nižšou rýchlosťou obmedzil za ním idúce vozidlo, ktoré začalo úkon predchádzania skôr,
j) na priechode pre chodcov, priechode pre cyklistov a bezprostredne pred nimi.

Myslím že znenie zákona je formulované dosť jasne.
Občas však vidím manévre niektorých kamikadze bláznov, ktorým by sa zišiel nejaký dlhší odpočinok bez auta, aby trošku vo verejnej doprave pomeditovali nad príslušnými predpismi...
jarino
veterán fóra

Obrázky: 989
Založený: 12. Sep 2011 12:49

Odoslaťod PK » 02. Sep 2024 14:37

Tak som to predsa našiel:

(2) Vodič nesmie
...
k) prekážať v jazde rýchlejšie idúcim vozidlám a obmedzovať plynulosť cestnej premávky,
l) znížiť náhle rýchlosť jazdy alebo náhle zastaviť, ak to nevyžaduje bezpečnosť cestnej premávky,
PK
veterán fóra

Obrázky: 13
Založený: 10. Mar 2008 09:47

Odoslaťod pa3ck » 02. Sep 2024 15:58

Dobre, lenže tu sa bavíme o situácii, keď k ohrozeniu bezpečnosti cestnej premávky došlo chybou predbiehajúceho vodiča, ktorý zle odhadol situáciu, nie o stave, keď niekto začne z ničoho nič brzdiť bez zjavnej príčiny. A netreba zabúdať, že dnešné autá dokážu prudko zabrzdiť aj bez vôle vodiča.
pa3ck
zaslúžilý diskutujúci

Obrázky: 18
Založený: 30. Máj 2018 09:34

Odoslaťod Pepi » 02. Sep 2024 19:10

ale no. naozaj si už založte inú tému, stále ste úplne OT.
Pepi
návštevník

Založený: 24. Aug 2005 13:58

Odoslaťod ondrejko_t » 03. Sep 2024 06:50

ono je to asi tak, že p. Ráž asi moc nerobí, tak nie je o čom diskutovať, tak si chlapci pomohli ;) :D
ondrejko_t
zaslúžilý diskutujúci

Obrázky: 14
Založený: 29. Jún 2016 07:29

Odoslaťod PK » 03. Sep 2024 10:05

pa3ck:
V momente keď začal predbiehať tak už bol porušený bod k)
Predbiehaný svojim brzdením nezvýšil bezpečnosť premávky, ale zhoršil, alebo spôsobil nebezpečnú situáciu.
Správna reakcia v tomto prípade je, že predbiehaný sa má stiahnuť čo najviac k pravej strane cesty aby sa prípadne zmestili aj tri autá vedľa seba, zložiť nohu z plynu, resp. mierne pribrzdiť a tak nechať prebiehajúcemu možnosť rýchlejšie predbehnúť, alebo zabrzdiť a zaradiť sa naspäť.
PK
veterán fóra

Obrázky: 13
Založený: 10. Mar 2008 09:47

Odoslaťod grandino » 03. Sep 2024 10:31

Pepi: ale to je zaroven vizitka ze miestny admin na to totalne kadi a zrejme ma take nieco absolutne na haku nejake triedenie OT veci do spravnych sekcii, co je smutne.. nastava tu totalny chaos a pise sa do vlakien piate cez deviate..
grandino
diskutujúci

Založený: 16. Máj 2024 00:31

Odoslaťod sendvo » 03. Sep 2024 10:41

pockaj ked sa tu zacne riesit sever proti juhu ako v kazdej teme :D
https://freebitco.in/?r=41546130
Obrázok používateľa
sendvo
zaslúžilý diskutujúci

Obrázky: 54
Založený: 24. Jan 2010 11:04

Prepáčte za moje O. T.

Odoslaťod KN.SK » 03. Sep 2024 11:35

PK napísal:pa3ck:
Správna reakcia v tomto prípade je, že predbiehaný sa má stiahnuť čo najviac k pravej strane cesty aby sa prípadne zmestili aj tri autá vedľa seba, zložiť nohu z plynu, resp. mierne pribrzdiť a tak nechať prebiehajúcemu možnosť rýchlejšie predbehnúť, alebo zabrzdiť a zaradiť sa naspäť.
Niekde sú krajnice v dezolátnom stave, tak čo potom?
Nebolo by lepšie, keby "predbiehaní" radšej ani nevyšli ani na cesty?
Ohľaduplnosť a kolegialita.(?). 1912
Festina lente! Σπεῦδε βραδέως!
Sapienti sat.
Radšej budovať, než niečo ničiť.
Obrázok používateľa
KN.SK
veterán fóra

Obrázky: 3843
Založený: 08. Máj 2014 11:56

Odoslaťod grandino » 04. Sep 2024 02:33

dobre aj ja si pridam jeden OT uzivajte kto nam to tu vladne https://www.youtube.com/watch?v=mQo2-CWw4ZU :lol: :lol: :lol:
grandino
diskutujúci

Odoslaťod Čavo » 04. Sep 2024 08:25

PK napísal:pa3ck:
V momente keď začal predbiehať tak už bol porušený bod k)
Predbiehaný svojim brzdením nezvýšil bezpečnosť premávky, ale zhoršil, alebo spôsobil nebezpečnú situáciu.

Takže, nie hypotetická, ale pravidelná skúsenosť. Prichádzam ku koncu obce (idem približne 49-51 km/h). Začnú ma nedočkavci predbiehať (že je tam plná čiara neberme do úvahy, za koncom obce je už prerušovaná). takže by som mal miesto rozbehu na 90 km/h, odstaviť auto na krajnici, aby ma nedočkavci mohli dopredbiehať?
čavo

To čo píšem, sú moje názory, alebo informácie, ktoré mám. Budem rád, ak si žiadne moje slová nikto nebude brať osobne.
Čavo
zaslúžilý diskutujúci

Obrázky: 1
Založený: 07. Feb 2005 14:19

Odoslaťod dzowo2 » 04. Sep 2024 14:26

Mal by si prestať zdržovať premávku a podobne ako všetci ostatní (čo im píliš nervy a ťa ako sám píšeš napokon aj predbiehajú alebo chcú) na konci obce začať zrýchľovať.
dzowo2
diskutujúci

Obrázky: 31
Založený: 14. Máj 2008 16:03

Odoslaťod pa3ck » 04. Sep 2024 15:13

dzowo2 napísal:Mal by si prestať zdržovať premávku a podobne ako všetci ostatní (čo im píliš nervy a ťa ako sám píšeš napokon aj predbiehajú alebo chcú) na konci obce začať zrýchľovať.

Nepochopil som, čo si chcel povedať. Čavo píše, že predbiehať ho začali ešte pred značkou, teda na mieste, kde išiel najvyššou dovolenou rýchlosťou
pa3ck
zaslúžilý diskutujúci

Obrázky: 18
Založený: 30. Máj 2018 09:34

Odoslaťod ondrejko_t » 05. Sep 2024 08:03

dzowo, neviem, čo si zač, ale Teba by som na cestách podľa Tvojich vyjadrení stretávať nechcel. resp. inak poviem, nemám rád na cestách práve takých vodičov. a to, že máš 1,5km nabehaných bez nehody, chvála Bohu. ale kopec takých podobných tie nehody majú, možno práve preto, že predbiehajú skupiny áut po tlupách. a často sa buchnú s tými, čo za nič nemôžu.
tiež nemám rád keď ide predo mnou niekto 70tkou, ale má právo na bezpečie väčšie, ako Ty, abo ja na to byť 2 min skôr v cieli. a preto ho obehnem, aj keď možno nadávajúc, až na mieste, kde mám istotu bezpečnej jazdy a nie že aby som ho predbehol, pôjdem trebárs 140...
ondrejko_t
zaslúžilý diskutujúci

Obrázky: 14
Založený: 29. Jún 2016 07:29

Odoslaťod grandino » 06. Sep 2024 00:53

aby ste sa nenudili je tu dalsi diel zo serie krizom krazom opat o R3 https://www.youtube.com/watch?v=jgxKTjULrTQ
grandino
diskutujúci

Odoslaťod grandino » 13. Sep 2024 03:40

dalsi diel krizom krazom, tentokrat tema obchvaty :) https://www.youtube.com/watch?v=vkxlJrJi_CE
grandino
diskutujúci

Odoslaťod jarino » 13. Sep 2024 08:01

Všetko závisí od peňazí.
Aktuálne nemajú peniaze ani na Prievidzu či Stropkov.
Možno sa podarí nejaké peniaze získať.
jarino
veterán fóra

Obrázky: 989
Založený: 12. Sep 2011 12:49

Odoslaťod grandino » 13. Sep 2024 13:17

vyzera to zial velmi cierne, kedze nam hrozi takmer uplne zastavenie eurofondov aj plan obnovy aj celkovo, zial.. treba podakovat tym ktory tychto dlhoprstych proruskych paprdov volili vyzerieme si to az do dna.. pomohli by jedine predcasne volby ale to tato banda nikdy nedopusti..
grandino
diskutujúci

Predchádzajúca

Naspäť na Diaľnice a RC všeobecne

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.