Polsko - Poland

všeobecná diskusia o diaľniciach a RK v EÚ (okrem SR a ČR)

Moderátor: Moderátori

Re: Polsko - Poland

Odoslaťod Jonathan » 08. Okt 2024 14:47

Sme v poľskej sekcii, takže.
Wegierska gorka. Dnes 20 minút, po otvorení 5 minút. Úsek má asi 8km.
https://www.google.com/maps/dir/49.5681 ... FQAw%3D%3D

Od zátačky v BB po Ledziny. Dnes 50 minút, po otvorení cca 20 minút. Úsek ma cca 40km. Tu treba, ale 5 minút úspory odpočítať, pretože trasy z Tychy na A4 je kratšia po ceste 86 ako po S1. Takže celková úspora nebude 30, ale iba 20-25 minút.
https://www.google.com/maps/dir/49.8428 ... FQAw%3D%3D

Počítam to s presnosťou na 5 minút.
Jonathan
zaslúžilý diskutujúci

Obrázky: 33
Založený: 09. Feb 2005 09:49

Odoslaťod devil » 08. Okt 2024 17:46

Myslel som vycislit usporu aj pre nase useky jeden za druhym a spocitat usporu dokopy. Neviem ci si uvedomujes ze si si dal dlhsiu trasu cez ostravu a to uz je 75 km dlhsie ako nowy targ. Aj ked to ktovie kedy s odretymi usami bude podobny cas 75 km navyse je tazko akceptovatelne.
a kedze starostka v okoli dediny nevidela ziadne stavebne stroje pytala sa NDS co sa deje...
Obrázok používateľa
devil
veterán fóra

Obrázky: 139
Založený: 04. Feb 2005 07:32

Odoslaťod Jonathan » 09. Okt 2024 07:48

Neviem, prečo tam trepeš Ostravu. Dal som túto trasu
Cez Svrčinovec 5:22 422km. Tu som trochu predlžil trasu. Z Tychy som dal cestu cez krizovatku S1/A4.
https://www.google.com/maps/dir/Ko%C5%A ... FQAw%3D%3D
Teraz ráno 5:26. Pri započítaní poľských úsekov sa trasa skráti o cca 10km a zríchli o 30 minút na odhadom 4:50. Priemerná rýchlosť bude cca 85kmh. Kde je problém?

Keď chceš slovenské úseky, tak Ružomberok spraví 10 minút, Korbeľka 10 minút, Kysucké nové mesto 10 minút. Úsporu na ostatných častiach D3 nepočítam, nakoľko roky tvrdím, že sa stavať nemajú. Ostáva Strečno. Pri nízkej premávke to bude cca 5 minút ceze mesto a bez úspory po diaľnici. Takže vzialenosť sa môže celkovo skrátiť na 405km a a čas na 4:15. Priemerná rýchlosť cca 95kmh. Pýtam sa znova, kde je problém?
Jonathan
zaslúžilý diskutujúci

Odoslaťod devil » 09. Okt 2024 15:42

ja som dal usek po krizovatku A4-A1 lebo som si myslel ze sa bavime o trase cez ostravu. ale nevadi. potom cez nowy targ je to len 330 km a teraz 4:02. to uz mas 92 km rozdiel. a to je teraz priemerka na A4 len 90 km/h. tvoja trasa mi teraz ukazuje menej, 5:02.

usporu na usekoch ktore su v nedohladne by som ani nepocital. cize tur-hub, aj D3. ostatne sedi ako pises RK teraz akurat 10 min. dsk-ll-ZA teraz 7 min. polsky usek teraz 13 min. cize mame pol hodinu do mozno 2 (?) rokov. ked sa mozno ukoncia opravy A4 tak par minut to vykompenzuje z tej pol hodiny. ak bude este prepojka pri novom targu co spomina DrX tak tiez par minut.

mas 92 km viac a minimalne pol hodinu dlhsie a pytas sa kde je problem ? to uz je take blizsie naokolo ako madarska dialnica oproti juznej trase.
a kedze starostka v okoli dediny nevidela ziadne stavebne stroje pytala sa NDS co sa deje...
Obrázok používateľa
devil
veterán fóra

Odoslaťod Jonathan » 10. Okt 2024 13:40

Napriklad Trenčín - Norinberg je vraj lepšie cez Prahu, ale podľa mňa je príjemnejšie cez Rakúsko.

Ak máš na výber dve alternatívne trasy s porovnateľným časom, potom silno záleží od preferencií, či radšej po lokálkach a v kolónach, alebo po diaľnici a bezpečne.
Jonathan
zaslúžilý diskutujúci

Odoslaťod devil » 10. Okt 2024 15:49

ked na jednej trase je vela obmedzeni tak moze byt....kolony mas potom aj na dialnici.

ta trasa cez nowy targ ide po lokalnych cestach do 20 percent co mi vyslo 65-70 km. tvoja trasa nieco cez 20 percent co je okolo 90 km (lebo vsak celkovo je dlhsia trasa) a ked bude hub-iva, visnove a polsky usek tak to klesne na 10 percent. bude to okolo 40 km.
Obrázok používateľa
devil
veterán fóra

Odoslaťod rastislav5 » 28. Nov 2024 21:26

Podla hovorcu Generalneho riaditelstva pre statne cesty a dialnice (obdoba nasej NDS) planuju Poliaci dokoncit S1 Bielsko Biala - Krakow do roku 2032 https://www.money.pl/gospodarka/to-moze ... 3808a.html
Po dostavani Visnoveho, D3 na Kysuciach, Wegierskej Gorki a spominanej S1 bude z Banskej Bystrice do Krakowa najrychlejsia cesta cez Zilinu :-) . S vynimkou Sturca a Turca same dialnice po celej trase. Polsko rychlo ekonomicky napreduje, analytici odhaduju, ze do 10 rokov predbehne aj Cesko v HDP na obyvatela, navyse Polsko je vacsie ako Cesko, Madarsko a Slovensko dokopy. Z tohto pohladu by Bystrici viac pomohol tunel popod Sturec smerom na Zilinu ako tunel popod Donovaly smerom na Ruzomberok, lebo napoji obidve krajske meste Krakow (Malopolsky kraj resp. vojvodstvo) aj Katowice (Sliezky kraj resp. vojvodstvo). Tunel pod Sturcom by umoznil aj najrychlejsie dopravne spojenie medzi dvoma krajskymi stredoslovenskymi mestami. Zilina je pre Bansku Bystricu najblizsim krajskym mestom (vzdusnou ciarou). Okrem toho Zilina a Banska Bystrica su vzdusnou ciarou najblizsie krajske mesta na Slovensku, ktore nie su priamo spojene dialnicou. Dialnicnym spojenim Ziliny a Banskej Bystrice by sa kopiroval pozitivny priklad priameho zeleznicneho spojenia medzi tymito mestami s taktovou rychlikovou dopravou. Urcite to nebude najblizsich 20 rokov a urcite to bude drahe (nas najdlhsi zeleznicny tunel na Slovensku je prave pod Sturcom), ale zrejme by to boli rozumnejsie vynalozene peniaze ako pripadny tunel pod Donovalmi. Tu je mapa variantov spred 20 rokov - uplne prva mapa v sekcii Mapy a Nacrty: https://www.dialnice.info/gallery/image ... image_id=6 . Za 20 rokov sme sa nikam nepohli.
rastislav5
veterán fóra

Obrázky: 14
Založený: 25. Nov 2006 18:58

Odoslaťod Lorenc » 28. Nov 2024 21:40

Hlavne poliaci idu stavat S7 po slovensku hranicu. Co je peknych 30 km a usetrenych dost minut.
Lorenc
veterán fóra

Obrázky: 41
Založený: 06. Máj 2005 09:43

Odoslaťod devil » 29. Nov 2024 17:42

krakow-BB je 200 km a 3 hodiny. ta cesta na chyzne a tvrdosin usetria cca 15 minut.

otazka je ci krakow-bbiala-ZA-BB co je tak 250 km bude za menej ako 2:45. krakow-MT 200 km, suvisla dialnica by sa dala prejst za 1:30-40 ale pokial pojdes cez hp tak to je obchadzka alebo cez rondel ZA a llucku kde par minut stratis. potom svrcinovec-zywiec je vacsionou poloprofil, tiez je nizsia mpr. to je potom okolo 1:45 a MT-BB je 1 hod. samozrejme vsetko od mesta k mestu a nie z centier miest.

cize pokial PL postavi cestu na chyzne tak sa to neoplati lebo je to blizsie naokolo bez casoveho zisku.

este k tym krajskym mestam, tu sa vytvorili velke kraje, hlavne v strede a vychode a vacsie krajske mesta atakovali 100k obyvatelov. doslova sa z nich urobila modla. ked ale pozeram posledne cisla BB, NR okolo 75k, PO vyrazny pokles na cca 80k. masivne investicie pre ZA dokazali akurat zabranit vacsiemu poklesu a drzi sa to okolo 80k. tie krajske mesta tvoria 10-15 percent obyvatelov kraja.
Obrázok používateľa
devil
veterán fóra

Odoslaťod Lorenc » 30. Nov 2024 00:57

Rastislav zrejme nepočíta, že sa na Orave čosi postaví do budúcna. Taktiež bude pozitívne ak sa dostavá úsek Krakow- Myslenice. Poliakom vo výstavbe celkom dôverujem na základe výsledkov. Chyzne- krakow A4 je cca 90 km keby tu dosiahli priemerku 120 tak by to bolo 45 min z dnešných 70-75 min. Dostavaná R3 by mohla skrátiť RK-Chyzne z 56 min na na 35 min. Takze RK-Krakow miesto 126-131 minút by trvala 70 minút+ RK BB 50 minút tak to máme bez výraznejších investícíí na slovenskej strane 120 minút po 200km. Variant BB-ZA-Krakow má tak, či tak 250km a časovo sú to dnes 3:50 a BB-RK-Krakow 2:50.

Ak sa investujú nemalé prostriedky do tunelov RK-ZA tak bude spojenie pre BB spojenie so ZA cez RK.
Lorenc
veterán fóra

Obrázky: 41
Založený: 06. Máj 2005 09:43

Predchádzajúca

Naspäť na Diaľnice a RK v EÚ

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 4 hostí.