R1 Rudno n/H. - Žarnovica

Trnava – Nitra – Žarnovica – Žiar nad Hronom – Zvolen – Banská Bystrica – Ružomberok (križovatka s D1)

Moderátor: Moderátori

R1 Rudno n/H. - Žarnovica

Odoslaťod devil » 12. Feb 2005 14:46

Obrázok používateľa
devil
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 102
Založený: 04. Feb 2005 08:32

Doplňujúce informácie o tomto úseku.

Odoslaťod Diaľničiar » 18. Feb 2005 17:50

Rýchlostná cesta R1 je zaradená do európskej cestnej siete E 571 tvoriacej na území Slovenska hlavnú dopravnú tepnu v smere západ – východ ako južná urbanizačná os ČR – Kúty - Bratislava – Nitra – Žiar nad Hronom – Lučenec – Košice – Ukrajina. Je plynu­lým pokračovaním úsekov Hronský Beňadik - Nová Baňa – Rudno nad Hronom, ktoré sú v súčasnosti vo výstavbe.
Súčasný stav cesty nezodpovedá parametrom rýchlostnej cesty. V predmetnom úseku má cesta nevhodné šírkové usporiadanie, nevyhovujúce smerové vedenie, neprehľadné úseky bez možnosti predbiehania, čo v súčasnosti pri silnej nákladnej doprave vyvoláva tvorenie kolón, znižovanie jazdných rýchlostí, vznik kolízií a dopravných nehôd. Súčasťou úseku Rudno nad Hronom – Žarnovica je i výstavba pravej polovice švorpruhu obchvatu Žarnovica.
Navrhovaná trasa je situovaná v súbehu s jestvujúcou cestou I/65 až na úsek pri „Voznickej skale“, kde je potrebné zväčšiť parametre smerového vedenia a tak trasa zasahuje do poľno­hospodárskych pozemkov, trate ŽSR a rieky Hron.

Dĺžka úseku: 9,955 km, kategória R 22,5/80,100; 3,225 km dostavba štvorpruhu obchvatu Žarnovice.

Tento materiál bol získaný zo stránky Slovenskej správy ciest, www.ssc.sk/user/view_page.php?page_id=436
Diaľničiar
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 298
Založený: 11. Feb 2005 22:40

Odoslaťod devil » 26. Mar 2005 18:54

Do vlady bol predlozeny material "Správa o implementácii a čerpaní predvstupových nástrojov, štrukturálnych fondov a Kohézneho fondu k 31. 12. 2004"

Vyluskal som z neho ze na stavbu bolo pridelenych 54,559 mil. EUR, neoprávnene naklady su 67,228 mil. EUR. Stav čerpania prostriedkov: 158,9 mil. Sk.

Neopravnenymi sa obvykle oznacuje cast nakladov spojenych s pripravou, tuto cast nakladov EU nefinancuje.

http://www.rokovania.sk/appl/material.n ... Zdroj.html
Obrázok používateľa
devil
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 102
Založený: 04. Feb 2005 08:32

Odoslaťod Andrej » 21. Jún 2005 23:52

V sobotu som bol v Žarnovici, tak som spravil z mosta ponad obchvat 1 záber na stavbu RC popri Hrone

http://dialnice.info/album_page.php?pic_id=145

Inak sa na celom úseku pekne maká :)
Andrej
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 608
Založený: 08. Feb 2005 17:57

Odoslaťod Caesar » 22. Jún 2005 16:59

Ak pôjde všetko tak ako má, tak v r. 2006 sa tento úsek otvorí. 8)
Caesar
Obrázok používateľa
Caesar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 43
Založený: 06. Máj 2005 15:03
Bydlisko:

Odoslaťod aquila » 22. Jún 2005 17:25

hura, tak uz mame prvy obrazok aj v sekcii rychlostne komunikacie :)

inak pri R1 nechapem preco to nedali na druhu stranu brehu kde je kopu miesta a takto sa to cpe kde uz nie je miesto :roll:
Obrázok používateľa
aquila
administrátor
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 464
Založený: 03. Feb 2005 19:08
Bydlisko: doma :)

Odoslaťod Caesar » 22. Jún 2005 18:05

aquila napísal:hura, tak uz mame prvy obrazok aj v sekcii rychlostne komunikacie :)

inak pri R1 nechapem preco to nedali na druhu stranu brehu kde je kopu miesta a takto sa to cpe kde uz nie je miesto :roll:


Ja som čakal, kto sa na to spýta. :lol:

Uznaj Aquila, že to nie je štandardné, aby 1/2 profilu bolo na jednej strane a pol profilu na druhej strane rieky Hron, pretože by tam boli potrebné často mosty, takže preto sa zvolilo takéto trasovanie. A pri predstave, že by sa museli stavať aj privádzače, tak by to skutočne boli len mosty ponad Hronom.

Preto sa to stavia "spolu", aj keď bude trasa stavby na niektorých miestach (podobne ako celá R1) v inej výške pre jeden smer a pre druhý smer. Naviac sa tu zlepšuje aj koryto Hronu, takže sa zlepší protipovodňová ochrana, aby R1 bola odolná a okrem toho sa aj týmto spôsobom chráni ŽP.

Viac je aj na stránke: http://www.doprastav.sk/index.php?s-cv-contentID=10703 a okrem toho, na Slovensku je bežné, že všade sa stavajú privádzače, aby bola diaľnica dostupná pre všetkých ľudí, a preto je sa aj zamietli mýtnice, pretože by to bolo vysoko nefektívne, keby mali byť na každom výjazde našej diaľničnej siete. Takže realizovať privádzače na obe strany Hrona by stálo veľa peňazí.

Mnohí si myslia, že keď je R1 alebo R7 južne od D1, tak to budú lacné a jednoduché stavby, ale sú na omyle, pretože už len rieky a celé vodné hospodárstvo "kopíruje" hlavné trasy a aj na severe, kde to ešte viac sťažuje výstavbu D1. Sťažuje = viac peňazí. 8)
Caesar
Obrázok používateľa
Caesar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 43
Založený: 06. Máj 2005 15:03
Bydlisko:

Odoslaťod aquila » 22. Jún 2005 19:11

mno vo viedni je tak riesena dialnica ze jeden profil ide po jednej strane dunajskeho kanalu a druhy po druhej :)

ja som myslel ze celkovo je R1 divne riesena, lebo tam by mozno bolo treba 2-4 mosty a by sa to nemusel hrvat na jednom mieste :)
Obrázok používateľa
aquila
administrátor
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 464
Založený: 03. Feb 2005 19:08
Bydlisko: doma :)

Odoslaťod Caesar » 22. Jún 2005 19:27

aquila napísal:mno vo viedni je tak riesena dialnica ze jeden profil ide po jednej strane dunajskeho kanalu a druhy po druhej :)

ja som myslel ze celkovo je R1 divne riesena, lebo tam by mozno bolo treba 2-4 mosty a by sa to nemusel hrvat na jednom mieste :)


Viedeň ... Aquila nič v zlom, ale tu sme na Slovensku. Viedeň a vôbec celé Rakúsko stavia systematicky a na úrovni, im je jedno či dajú o 1 mld. EUR viac či nie, keď už majú takmer všetko postavené a to, čo chcú teraz ešte relizovať, tak to je len luxus.

Ale naspäť k SR. R1 nie je riešená dobre, pretože sa stavia postupne, po krátkych úsekoch a to nie je potom jednoduché. Ale v rámci možností ide správne, popri ceste I. triedy, železnici, rieke a okolí - lesy, obce. 8)
Caesar
Obrázok používateľa
Caesar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 43
Založený: 06. Máj 2005 15:03
Bydlisko:

Odoslaťod Andrej » 23. Jún 2005 00:29

Caesar napísal:Ak pôjde všetko tak ako má, tak v r. 2006 sa tento úsek otvorí. 8)


Predpokladám, že sa bude otvárať tesne pred voľbami a zasa sa bude strihať :wink:

A čo sa týka druhého profilu R1, napadlo ma to isté, čo Aquilu, ak by sa tesne pred Žarnovicou oddelil od už postaveného, išiel by len popri 2 brehu a pripojil sa hneď za Žarnovicou, tak tam netreba žiadne privádzače, a ako protipovodňová ochrana už slúži 1.profil, na druhej strane by takto tiež bola hrádza...Ja viem, že my laici do toho len kecáme :P , ale myslím, že táto R1 nalepená na svahu - každého napadne, že mohla ísť stredom údolia. Ak chcete, mám obrázok aj tohto údolia 8)
Andrej
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 608
Založený: 08. Feb 2005 17:57

Odoslaťod arison » 23. Jún 2005 21:11

Chceme !
arison
diskutujúci
 
Príspevky: 56
Obrázky: 18
Založený: 05. Feb 2005 19:10

Odoslaťod Dialniciar » 23. Jún 2005 21:15

No jasné, Andrej, že sa pýtaš. :P
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 20:16

dolina Hrona, R1

Odoslaťod Andrej » 24. Jún 2005 14:56

Zasielam teda aj záber na dolinu Hrona

http://dialnice.info/album_page.php?pic_id=157

a tiež záber na svah, na ktorom je dnešná RC

http://dialnice.info/album_page.php?pic_id=156

a ešte dodatok, že tieto fotky som robil len pre seba, nie pre túto tému - aby si náhodou nikto nemyslel, že sú zavádzajúce 8)
Andrej
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 608
Založený: 08. Feb 2005 17:57

Re: dolina Hrona, R1

Odoslaťod Caesar » 27. Jún 2005 19:35

Andrej napísal:Zasielam teda aj záber na dolinu Hrona

http://dialnice.info/album_page.php?pic_id=157

a tiež záber na svah, na ktorom je dnešná RC

http://dialnice.info/album_page.php?pic_id=156

a ešte dodatok, že tieto fotky som robil len pre seba, nie pre túto tému - aby si náhodou nikto nemyslel, že sú zavádzajúce 8)


R1 "nie je nalepená na svah", ona je tak postavená zámerne, aby sa nemuseli realizovať výrazné zásahy do lesa na zrovnanie svahu. Takto sa stavebné práce vyrovnali, respektíve sú menšie, pretože oporné múry sú lacnejšie než jeden obrovský oporný múr a obrovské prevozy zeminy pozdĺž celého svahu (lesa). Inak tie fotky sú ok, pekný záber na R1. 8)
Caesar
Obrázok používateľa
Caesar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 43
Založený: 06. Máj 2005 15:03
Bydlisko:

Odoslaťod Alexander Velky » 30. Jún 2005 13:05

V podstate je jedno či by sa to stavalo po oboch stranách rieky alebo na druhej strane rieky alebo tam, kde sa to stavia dnes, pretože tie prekážky tam ostávajú, mosty sú tu nevyhnutnosťou a naviac je tu aj cesta I. triedy, aj železničná trať, aj rieka, aj lesy, takže je to porovnateľné prostredie ako pri D1, len sú tu širšie podmienky pre výstavbu a nižšia nadmorná výška a menej hôr, v istých častiach sú tu aj nížiny, ale tam, kde sú rieky, tam je treba mosty a tie nie sú najlacnejšou záležitosťou. :lol:
Obrázok používateľa
Alexander Velky
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 655
Obrázky: 1
Založený: 28. Jún 2005 18:31

Odoslaťod aquila » 01. Okt 2005 03:29

kedze sa nam blizsia volby, tak by sa mal usek odovzdavat kedy ? ano v septembri 2006 :lol:
Obrázok používateľa
aquila
administrátor
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 464
Založený: 03. Feb 2005 19:08
Bydlisko: doma :)

Odoslaťod devil » 01. Okt 2005 11:03

Plati to iste ako pri Ozdanoch. Dokonca aj zmluva hovori o 09/2006.

Mozno by bolo lepsie ak by boli volby castejsie. :)
Obrázok používateľa
devil
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 102
Založený: 04. Feb 2005 08:32

Odoslaťod aquila » 01. Okt 2005 12:00

tiez mam ten dojem :lol:
Obrázok používateľa
aquila
administrátor
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 464
Založený: 03. Feb 2005 19:08
Bydlisko: doma :)

Odoslaťod Milos » 01. Okt 2005 15:35

Úsek sa stavia za plnej premávky, takže niektoré asti (napr. asi 80% druhého dvojpruhu obchvatu Žarnovice a z ostatného poloviný profil - ke nie na celej, tak aspo na väšine džky zvyšného úseku z Rudna po obchvat ZC) by mohli otvori ovea skôr, možno ešte v tomto roku, a pokraova v dostavbe. Možno som to s tým odhadom trošku "prestrelil", ale práce na úseku vemi pokroili, niektoré asti už asfaltujú (nemám samozrejme na mysli provizórne obchádzky) :-)
Obrázok používateľa
Milos
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 419
Založený: 15. Feb 2005 17:20

Odoslaťod devil » 01. Okt 2005 15:59

Na R1 malo ist udajne 2 mld., co je takmer cely stavebny naklad tohto useku. Okrem neho boli len nejake dokoncovacie prace, pruh pri Lehote takze aspon tento usek tie peniaze ciastocne absorbuje, 2 mld. Sk je zase aj kvoli ZC-SP nerealne.
Obrázok používateľa
devil
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 102
Založený: 04. Feb 2005 08:32

Odoslaťod Antimander » 02. Okt 2005 16:19

devil napísal:Mozno by bolo lepsie ak by boli volby castejsie. :)


Voľby môžu byť častejšie. Ale to nič nemení na veciach.

V r. 2005 sa snáď otvoria Ladce-Sverepec a úsek v BA.

V r. 2006 možno Sitina a úseky na D1.

V r. 2007 bude pokračovať otváranie na D1.

Ale reálny BOOM začne v r. 2008. Potom záleží od ďalšieho postupu, ... PPP, R4, D3, R1, ... :wink:
Obrázok používateľa
Antimander
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 425
Obrázky: 5
Založený: 02. Aug 2005 14:46

Re: dolina Hrona, R1

Odoslaťod Adaios » 13. Okt 2005 23:47

Andrej napísal:Zasielam teda aj záber na dolinu Hrona

http://dialnice.info/album_page.php?pic_id=157

a tiež záber na svah, na ktorom je dnešná RC

http://dialnice.info/album_page.php?pic_id=156

a ešte dodatok, že tieto fotky som robil len pre seba, nie pre túto tému - aby si náhodou nikto nemyslel, že sú zavádzajúce 8)


Ten druhy zaber je krasny - ako dokaze dialnica prechadzat prirodou, aj ked je to narocnejsie postavene, ale je otazne, ci to je nakladnejsie nez postavit mosty a estakady a niekolkokrat prekrocit rieku Hron a este pritom aj postavit protipovodnove stavby. :wink:
Adaios
Adaios
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 291
Založený: 05. Okt 2005 21:36

Odoslaťod Milos » 17. Nov 2005 22:18

Citácia zo stránok NDS:

"V predčasnom užívaní sú úseky v km 0,000-0,175 ľavý jazdný pás a km 2,850-3,150 pravý jazdný pás. Dňa 15.11.2005 sa bude do predčasného užívania odovzdávať úsek v km 2,850-5,100 ľavý jazdný pás. V súčasnosti sa na tomto úseku dokončujú asfaltové vrstvy, začína sa s realizáciou dopravného značenia a bezpečnostných zariadení."



http://www.ndsas.sk/index/index.php?ids=166&prm1=0&prm2=23&prm3=1&prm4=15


Včera ešte ten úsek v km 2,850-5,100 v prevádzke nebol, ale všetko vyzeralo byť pripravené, okrem toho aj obchvat Žarnovice vyzerá, že ho predčasne uvedú do prevádzky na plný profil, možno s výnimkou mosta na konci obchvatu v smere na BA
Obrázok používateľa
Milos
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 419
Založený: 15. Feb 2005 17:20

Odoslaťod Andrej » 17. Nov 2005 22:53

Milos napísal:Citácia zo stránok NDS:

"V predčasnom užívaní sú úseky v km 0,000-0,175 ľavý jazdný pás a km 2,850-3,150 pravý jazdný pás. Dňa 15.11.2005 sa bude do predčasného užívania odovzdávať úsek v km 2,850-5,100 ľavý jazdný pás. V súčasnosti sa na tomto úseku dokončujú asfaltové vrstvy, začína sa s realizáciou dopravného značenia a bezpečnostných zariadení."



http://www.ndsas.sk/index/index.php?ids=166&prm1=0&prm2=23&prm3=1&prm4=15


Včera ešte ten úsek v km 2,850-5,100 v prevádzke nebol, ale všetko vyzeralo byť pripravené, okrem toho aj obchvat Žarnovice vyzerá, že ho predčasne uvedú do prevádzky na plný profil, možno s výnimkou mosta na konci obchvatu v smere na BA


Tak dnes uz ten usek v km 2,850-5,100 v prevadzke bol :wink: (teda ak myslim ten spravny usek). Len to znacenie by tam mohli lepsie urobit - teda zrusit stare ciary a zvyraznit nove :P
Andrej
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 608
Založený: 08. Feb 2005 17:57

Odoslaťod Čumil » 18. Nov 2005 06:33

Andrej napísal:Len to znacenie by tam mohli lepsie urobit - teda zrusit stare ciary a zvyraznit nove :P


To znacenie je u nas casto problem. Napriklad aj na useku TT-NR je jedna dost dlha cast, kde sa uz niekolko rokov bije stare a nove znacenie. Hlavne v noci je problem rozoznat, ktora stredova ciara je platna,vyzera to ako trojpruhova cesta, pricom stredny pruh je pre motorky :-)
Čumil
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 756
Založený: 01. Okt 2005 16:41

Ďalšia

Naspäť na R1

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.