R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou

Trenčín (križovatka s D1) – Prievidza – Žiar nad Hronom – v peáži s R1 – Zvolen – Lučenec – Rimavská Sobota – Rožňava – Košice – križovatka s D1

Moderátor: Moderátori

Re: R2 Rožňava – Jablonov nad Turňou

Odoslaťod jarino » 17. Sep 2023 14:33

devil napísal:Negativny vplyv na vody ma aj visnove 300 litrov za sekundu. A neohanal si sa paragrafmi. A turany hubova sa obhajuje tiez tak ze vsak strata vody az tak nevadi.

Ja sa paragrafmi neoháňam, ale jasne vysvetľujem a objasňujem, či bol projekt Soroška pripravený.
Odpoveď nech si dá každý sám, ale podľa mňa je odpoveď jasná...
To isté robím aj v prípade zákona o VO, ktorý sa tu najčastejšie rieši, tak logicky sa k nemu aj najčastejšie vyjadrujem... Myslím že to nie je nič prekvapivé.

Čo sa týka tunela Višňové, uvádzam paragrafy, ktoré prešli NR SR 1.2.2018.
https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?si ... a=7&ID=759
Tu si aj môžeme pozrieť, kto ako hlasoval:
https://www.nrsr.sk/web/Default.aspx?si ... b&ID=39732
Keďže je to vládny návrh, tak logicky všetci za strany Smer, SNS a Most.

V dôvodovej správe sa píše:
Každú novú trvalo udržateľnú rozvojovú činnosť človeka, ktorá môže mať vplyv na útvary povrchových vôd alebo podzemných vôd, treba posúdiť z hľadiska jej vplyvu na dosiahnutie environmentálnych cieľov. Ide napríklad o stavby protipovodňových opatrení, vodných elektrární, prístavov, ciest a diaľnic, mostov, tunelov, železníc, melioračných zariadení. Posúdenie týchto nových činností človeka podľa §16 ods. 6 písm. b) vodného zákona v zmysle čl. 4 ods. 7 smernice Európskeho parlamentu a Rady 2000/60/ES z 23. októbra 2000, ktorou sa ustanovuje rámec pôsobnosti pre opatrenia spoločenstva v oblasti 2 vodného hospodárstva (Mimoriadne vydanie Ú. v. EÚ, kap. 15/zv. 5; Ú. v. ES L 327, 22.12.2000) v platnom znení je nevyhnutnou podmienkou pre povoľovacie konanie, pred rozhodnutím o umiestnení stavby.

Ten, kto plánuje realizovať navrhovanú činnosť je povinný požiadať orgán štátnej vodnej správy o vydanie rozhodnutia, či je potrebné splniť podmienky podľa § 16 ods. 6 písm. b) a následne platí postup podľa § 16a návrhu zákona. Dvojfázová koncepcia vychádza z požiadaviek smernice Európskeho parlamentu a Rady 2000/60/ES z 23. októbra 2000, ktorou sa ustanovuje rámec pôsobnosti pre opatrenia spoločenstva v oblasti vodného hospodárstva (Mimoriadne vydanie Ú. v. EÚ, kap. 15/zv. 5; Ú. v. ES L 327, 22.12.2000) v platnom znení. Postup ustanovený v návrhu zákona je predpokladom pre úspešné čerpanie NFP z OP KŽP na roky 2014 až 2020, resp. pre úspešné splnenie základných podmienok/kritérií pre schválenie NFP pre projekty iných rezortov.

Takže inak povedané, ak chceli eurofondy na stavby, musel byť zákon zmenený do tejto podoby.

Legislatíva sa nejako časom vyvíja, aby sa reagovalo na nové skutočnosti. Ja nikde netvrdím, že je super, keď vo Višňovom tečie potok. Avšak argumentovať tým, že keď vo Višňovom sa možno neurobilo všetko pre ochranu podzemných vôd, tak neurobme všetko preto aj v prípade Sorošky a aj inde je absolútna zvrhlosť. :roll:

Čo sa týka Turany - Hubová, tak opäť beží proces tak ako bežal v prípade Sorošky.
Kto čo ako obhajuje je úplne irelevantné a mám pocit, že si si to vymyslel zrovna vtedy, keď si to písal. Počkajme si na rozhodnutie Okresného úradu v Žiline, myslím si že budú mať dosť roboty sa vysporiadať s pripomienkami verejnosti... Avšak je nutné si uvedomiť, že aj povrchový variant, ktorý sotva prejde procesom EIA bude mať zásadný vplyv na vody.

devil napísal:Okrem toho nie je bezny takyto rozsiahly sposob komentovania takze je otazne ci to robis z vlasneho presvedcenia.

Ked na toto nereagujes bude to viacmenej priznanie.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Tak to si moc namýšľaš, ak si myslíš, že by sa našiel niekto, kto by niekomu zaplatil, aby tu vyvracal Vaše blbosti :lol:

Ale je pravda, že pôvodne sa mi vôbec nechcelo do tejto diskusie zapájať. Verím že to niekomu niečo dalo.
jarino
veterán fóra

Obrázky: 984
Založený: 12. Sep 2011 13:49

Odoslaťod devil » 17. Sep 2023 16:33

Ked tecie potok z visnoveho je bezpochyby zasah do vod a velky zasah. Treba si precitat aj paragraf 16a vodneho zakona. Cize je otazka ze v dvoch podobnych pripadoch ked tunel sposobi vazny zasah do vod je mozne rozhodnut inak v jednom a druhom. A myslim za ano obzvlast na Sk.

Zakon o vo riesis najcastejsie ty sam a odvolavas sa nan uplne bezne a to aj vtedy ked spoludikutujuci nie. To je potom dost evidentne ze s nim robis cize bud si rovno na uvo alebo s uvo nejako spolupracujes.

Mozno je tazko uveritelne ze niekomu platia za komenty. Ale tiez je tazko uveritelne ze niekto na forum pise priam odborne stanoviska pritom inak sa prilis neprejavuje. Sem pisu najma cestovatelia alebo nadsenci pod. Praveze vysvetlovaci zlozitych zakonov nezvyknu pisat na forach.

Keby bola rovnost pred zakonom tak tieto tunely sa zatrhnu alebo sa rohodne ze nadradena infrastruktura ma prednost. Zhovadilost je odrbavat. Turany-hubova moze byt kludne fraska. Uz aj tu som si precital nieco v style e sice bude vytekat voda ale inanc sa to neda riesit tak nech vyteka. Esteze okresny urad je zaruka spravodlivosti odbornosti. Lol lol
a kedze starostka v okoli dediny nevidela ziadne stavebne stroje pytala sa NDS co sa deje...
Obrázok používateľa
devil
veterán fóra

Obrázky: 135
Založený: 04. Feb 2005 08:32

Odoslaťod metelesku.blesku » 18. Sep 2023 14:43

devil napísal:Negativny vplyv na vody ma aj visnove 300 litrov za sekundu. A neohanal si sa paragrafmi. A turany hubova sa obhajuje tiez tak ze vsak strata vody az tak nevadi.

Môžem sa ťa opýtať, prečo pri Soroške stále spomínaš 300 litrov za sekundu vytekajúcich z Višňového a čo majú podľa teba spoločné?

Podotázky:
Ako tých 300 litrov z Višňového ovplyvňuje prírodné objekty chránené UNESCO-m alebo územie Národného parku?
Ako sa zaujíma Turčianska vodárenská spoločnosť (zubami-nechtami brániaca výstavbe Korbeľky) o predmetných 300 litrov vody za sekundu z Višňového? (nápoveda: je im u prdelä)
To nemôže byť, lebo keď v Mýtnej bola dostatočná premávka, tak ja si myslím, že tá istá frekvencia je aj pri Pincinej.“ tvrdí starostka.
metelesku.blesku
veterán fóra

Založený: 27. Sep 2019 21:44

Odoslaťod devil » 18. Sep 2023 15:46

Môžem sa ťa opýtať, prečo pri Soroške stále spomínaš 300 litrov za sekundu vytekajúcich z Višňového a čo majú podľa teba spoločné?
obe maju environmentalny problem.

Ako tých 300 litrov z Višňového ovplyvňuje prírodné objekty chránené UNESCO-m alebo územie Národného parku?
vodny zakon aj § 16 a) aj b) sa vztahuju nielen na chranene uzemia s vyssim stupnom ochrany.

Ako sa zaujíma Turčianska vodárenská spoločnosť (zubami-nechtami brániaca výstavbe Korbeľky) o predmetných 300 litrov vody za sekundu z Višňového? (nápoveda: je im u prdelä)
a to ospravedlnuje ze vyteka taky objem vody ?

ale nasiel som aj prispevok
viewtopic.php?p=256159#p256159
Niekto tej nadradenej dopravnej infraštruktúre musí uhnúť.....

to len na margo toho ze tunely su dodnes prezentovane ako pokrokova, ekologicka vystavba. ale spat k teme, vysledok je jasny, skutocny problem na soroske bol ze ju nikto nechcel a priprava je len zastierka. ked nie je ochota postavit ani batku tak logicky nemozeme cakat sorosku ktora by bola podstatne drahsia a zlozitejsia, s potencialnym predrazenim a oneskorenim. to su vsetko objektivne protiargumenty ktore keby takto boli odprezentovane by mali svoju vahu. lenze neboli lebo by to bolo nepriame priznanie ze visnove ma problem tiez a pretlacilo sa hrubou silou.

vid prispevok Jano1
viewtopic.php?p=225612#p225612
a kedze starostka v okoli dediny nevidela ziadne stavebne stroje pytala sa NDS co sa deje...
Obrázok používateľa
devil
veterán fóra

Odoslaťod metelesku.blesku » 19. Sep 2023 12:57

ale nasiel som aj prispevok
viewtopic.php?p=256159#p256159
Niekto tej nadradenej dopravnej infraštruktúre musí uhnúť.....

Keď nevieš čítať s porozumením, tak radšej nepíš. Magnus písal o obci Krpeľany a nie o vode.

vodny zakon aj § 16 a) aj b) sa vztahuju nielen na chranene uzemia s vyssim stupnom ochrany.

Čo z toho platilo v roku 1998?

obe maju environmentalny problem.

Aký environmenátlny problém vznikol pri prerazení prieskumnej štôlne vo Višňovom a aký environmentálny problém môže vzniknúť pri Soroške?

a to ospravedlnuje ze vyteka taky objem vody ?

Vyteká voľne do rieky Váh (ako akýkoľvek iný prameň v okolí) bez akejkoľvek snahy o jej využitie zo strany Turčianskej vodárenskej spoločnosti, keďže voda pre nich nie je upotrebiteľná.

nepriame priznanie ze visnove ma problem tiez a pretlacilo sa hrubou silou.

Jediný problém Višňového boli nekompetentné zásahy do verejného obstarávania zo strany NDS pod vedením Smeru a Počiatka, kvôli ktorým skončila zákazka u nekompetentných zhotoviteľov. Vieš to ty, vedia to všetci, ktorí majú na mozgu aspoň 3 závity, len by ti to potom nepasovalo to tých nezmyselných téz o "pretláčaní silou".
To nemôže byť, lebo keď v Mýtnej bola dostatočná premávka, tak ja si myslím, že tá istá frekvencia je aj pri Pincinej.“ tvrdí starostka.
metelesku.blesku
veterán fóra

Odoslaťod devil » 19. Sep 2023 14:00

Keď nevieš čítať s porozumením, tak radšej nepíš. Magnus písal o obci Krpeľany a nie o vode.
mas pravdu ale pisal aj o visnovom tiez v podobnom style.

Čo z toho platilo v roku 1998?
zmena stavby je dalsie stavebne povolenie so vsetkymi potrebnymi nalezitostami.

Aký environmenátlny problém vznikol pri prerazení prieskumnej štôlne vo Višňovom a aký environmentálny problém môže vzniknúť pri Soroške?
pytal som sa ci to ospravedlnuje ze vyteka taky objem vody a ty sa opytas aky je to problem. nezasekol si sa par par prispevkov dozadu ?

Vyteká voľne do rieky Váh (ako akýkoľvek iný prameň v okolí) bez akejkoľvek snahy o jej využitie zo strany Turčianskej vodárenskej spoločnosti, keďže voda pre nich nie je upotrebiteľná.
voda zo sorosky by tiez odtekala prec. nevidim ziadny principialny rozdiel.

Jediný problém Višňového boli nekompetentné zásahy do verejného obstarávania zo strany NDS pod vedením Smeru a Počiatka, kvôli ktorým skončila zákazka u nekompetentných zhotoviteľov. Vieš to ty, vedia to všetci, ktorí majú na mozgu aspoň 3 závity, len by ti to potom nepasovalo to tých nezmyselných téz o "pretláčaní silou".
taliani vo svete uz nieco vybudovali, ale kazdy hned na zaciatku vedel ze to takto dopadne. zase si generalom po bitke. jedinu pricinu vidim ze sa podhodnotila cena za tuto megalomaniu, to som napisal uz vtedy a mal som pravdu. ano pretlacali ju silou, stat na to nemal peniaze od 1998. cize vyse 10 rokov stat nevyhlasil tender. aj tento tender sa spoliehal na eurofondy z dvoch obdobi.
Obrázok používateľa
devil
veterán fóra

Odoslaťod Vlados » 19. Sep 2023 14:17

devil má vždy posledné slovo, aby to vyzeralo že má pravdu, hoci ju nemá :P
Vlados
veterán fóra

Obrázky: 171
Založený: 20. Okt 2008 10:06

Odoslaťod metelesku.blesku » 20. Sep 2023 12:10

devil napísal:zmena stavby je dalsie stavebne povolenie so vsetkymi potrebnymi nalezitostami.

300 litrov za sekundu vytekalo už z prieskumnej štôlne vyhotovenej medzi rokmi 1998 až 2002. Čo myslíš, akú zmenu vodných pomerov urobili dve rúry postavené vedľa tejto prieskumnej štôlne?

devil napísal:pytal som sa ci to ospravedlnuje ze vyteka taky objem vody a ty sa opytas aky je to problem. nezasekol si sa par par prispevkov dozadu ?

A ty mi povedz, ako 300 litrov vytekajúcich z Višňového ospravedlňuje vytvorenie rovnakej veci v Soroške, ak medzitým platí prísnejšie posudzovanie narábania s vodami?

devil napísal:voda zo sorosky by tiez odtekala prec. nevidim ziadny principialny rozdiel.

Tak si prečítaj správu Slovenskej správy jaskýň, či aj oni zo svojho "laického" hľadiska nevidia žiadny principiálny rozdiel.

devil napísal:taliani vo svete uz nieco vybudovali, ale kazdy hned na zaciatku vedel ze to takto dopadne.

To, ako to môže dopadnúť, viac ako dosť napovedali úspechy Remetovej Dúhy, ktoré predvádzali v Košiciach s blbými reonštrukciami električkových tratí, nulovými skúsenosťami s výstavbou cestných projektov a získavaním zákazok len vďaka nasatiu na smerácky cecek. Taliani to mohli odborne zakryť a prípadne Remetu odtiaľ vytlačiť len do pozície štatistu, ale to by nesmeli sem poslať treťotriednych manažérov (rovnako ako všade vo východnej európe, odkiaľ ich hnali svinským krokom).

devil napísal:jedinu pricinu vidim ze sa podhodnotila cena za tuto megalomaniu

Doprastav, Strabag, Skanska, Metrostav. Všetci podľa teba podhodnotili cenu v časoch hospodárskej krízy a super nízkych cien stavebných materiálov. Len je zaujímavé, že aj napriek predraženiam spôsobenými nekvalitnou robotou talianov s Remetom, 10 ročným nárastom miezd, cien palív, cien materiálov a celkovou infláciou sme stále hlboko pod pôvodnou PHZ. K tomu nemáš nič? Ku skutočnosti, že predražené PPP predchádzajúce eurofondovému tendru nechcela financovať EIB tiež niečo napíš. Ale radšej odpovedaj v príslušnom vlákne, nech tu nie je zasvinené ďalšie vlákno žilinskými komplexami.
metelesku.blesku
veterán fóra

Odoslaťod devil » 20. Sep 2023 15:19

R2 pri mytnej sa postavila za podobnu cenu ako r1 na pohroni 10 rokov skor. Konecna cena bude medzi precenenou phz a podcenenymi ponukami. A ten rozdiel bol obrovsky

Mala vodna eia bola neskor ale stavba stale trva a boli zmeny stavby. Zmena stavby ide podla aktualnych predpisov. Robis zo zakonov trhaci kalendar a si za ich vyuzivanie podla potreby.

Asi dobre poznas pomery v talianskej firme lol
Obrázok používateľa
devil
veterán fóra

Predchádzajúca

Naspäť na R2

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 2 hostí.