R3 Oravský Podzámok – Horná Lehota

Štátna hranica MR/SR – Šahy – Krupina – Zvolen – v peáži s R1 – Žiar nad Hronom – Turčianske Teplice – Martin – v peáži s D1 – Švošov – Dolný Kubín – Trstená – štátna hranica SR/PL

Moderátor: Moderátori

Odoslaťod mirkobb » 30. Nov 2007 11:25

Andrej: Ani v tomto nemas pravdu. Stvorpruh nie je automaticky dvojnasobne drahsi od dvojpruhu. Samozrejme zalezi aj od toho, ci sa ten dvojpruh stavia s kompletnou pripravou na stvorpruh.


Napisal som, ze je dvojnasobne dlhsi, fyzicka dlzka toho useku je dvojnasobna! Cize vratane dvojnasobnej dlzky mostov, estakad, podlozia,povrchu, proste vsetkeho. Cena by v tom pripade nebola daleko k spomenutym 4,2 mld. Este stoji za zmienku, ze na Orave sa nerealizovala ani len ta priprava na dalsi dvojpruh!

Andrej: A na slovensku mame aj pozitivne priklady - vid. Meng.-Janovce, obchvat Figy, Zarnovica-Sas.Podhradie, atd... Proste treba si uvedomit, ze na Orave je velmi narocny teren, v podstate tu nemas usek, kde by nebol treba hlboky zarez alebo vysoky most na zlom podlozi...


Dobre, ze si tie useky spomenul, vsimol som si aj to, ze prave tieto Tebou spominane useky su stavane v porovnani s inymi usekmi v inych castiach Slovenska nejak "dietnejsie"..!? Uz su totiz tak naprojektovane, preto aj ich realizacia je o cosi lacnejsia, co je ale urcite aj na skodu. Urcite by si R1 zasluzila lepsie parametre na nedavno vybudovanych usekoch, taktiez obchvat Tornale s jej "tavimi hrbmi", atd. Naproti tomu su zas useky v urcitych blizsie nespecifikovanych oblastiach, ktore sa stavaju zbytocne megalomansky, cim to tak asi bude..? :wink: :idea: :?:
Obrázok používateľa
mirkobb
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 99
Založený: 18. Máj 2005 13:11
Bydlisko: BB, Praha

Odoslaťod Milos » 30. Nov 2007 12:23

mirkobb napísal:
Andrej: A na slovensku mame aj pozitivne priklady - vid. Meng.-Janovce, obchvat Figy, Zarnovica-Sas.Podhradie, atd... Proste treba si uvedomit, ze na Orave je velmi narocny teren, v podstate tu nemas usek, kde by nebol treba hlboky zarez alebo vysoky most na zlom podlozi...


Dobre, ze si tie useky spomenul, vsimol som si aj to, ze prave tieto Tebou spominane useky su stavane v porovnani s inymi usekmi v inych castiach Slovenska nejak "dietnejsie"..!? Uz su totiz tak naprojektovane, preto aj ich realizacia je o cosi lacnejsia, co je ale urcite aj na skodu. Urcite by si R1 zasluzila lepsie parametre na nedavno vybudovanych usekoch, taktiez obchvat Tornale s jej "tavimi hrbmi", atd. Naproti tomu su zas useky v urcitych blizsie nespecifikovanych oblastiach, ktore sa stavaju zbytocne megalomansky, cim to tak asi bude..? :wink: :idea: :?:



O tom sa tu už viedli diskusie, a myslím si, že mnoho ľudí aj tu na fóre nie je spokojných napr. s tým, ako sa na R1 šetrilo a šetrilo.. V tom máš samozrejme pravdu, ale nemyslím si že R3 Oravský Podzámok - Horná Lehota je práve najvhodnejším kandidátom na poukazovanie, že sa niekde stavia moc megalomansky. Úseky na R1 či obchvat Tornale mali jednoducho smolu v tom, že sa dali postaviť aj "diétnym" spôsobom a ešte sa "zmestili" do parametrov R. Na tomto úseku R3 by si ťažko hľadal variant trasovania, ktorý by veľmi výrazne stlačil cenu nadol a pritom si zachoval aspoň minimálne parametre R .Pritom terén može vyzerať na prvý pohľad podobne, ale napr. na R1, či českej R48 sa to ešte povedzme "tesne zmestilo" a tu by sa možno iné vedenie možno len tesne, ale predsa len "nezmestilo" do požadovaných parametrov.
Obrázok používateľa
Milos
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 419
Založený: 15. Feb 2005 16:20

Odoslaťod Andrej » 30. Nov 2007 13:00

mirkobb napísal:Napisal som, ze je dvojnasobne dlhsi, fyzicka dlzka toho useku je dvojnasobna! Cize vratane dvojnasobnej dlzky mostov, estakad, podlozia,povrchu, proste vsetkeho. Cena by v tom pripade nebola daleko k spomenutym 4,2 mld. Este stoji za zmienku, ze na Orave sa nerealizovala ani len ta priprava na dalsi dvojpruh!

Napr. zemne prace su pri polprofile zhruba 2/3 oproti plnemu profilu, zariadenie staveniska + vela dalsich veci vyjde rovnako alebo velmi podobne ako pri plnom profile.
A o tom, ze ma ten usek megalomanske parametre - skus si spocitat zakruty. Ved ich je viac ako 10, co je na tak kratky usek velmi velke cislo :wink:
Viem presne na co narazas, ale konkretne v tomto pripade nemas pravdu ;)
Andrej
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 608
Založený: 08. Feb 2005 16:57

Odoslaťod devil » 30. Nov 2007 13:19

Obrázok používateľa
devil
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 131
Založený: 04. Feb 2005 07:32

Odoslaťod Čumil » 30. Nov 2007 14:31

devil napísal:http://www.highways.sk/express/img/OrPodzamok5/OrPodzamok69.jpg

toto vyzera byt ako problem.


Mozno dam hlupu otazku, ale musim sa spytat - nebude to v zime zafukane snehom po okraj? a kam ho chcu odhrabavat?
Čumil
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 806
Založený: 01. Okt 2005 15:41

Odoslaťod expwy » 30. Nov 2007 14:38

Čumil napísal:Mozno dam hlupu otazku, ale musim sa spytat - nebude to v zime zafukane snehom po okraj? a kam ho chcu odhrabavat?

To nie je hlúpa otázka, sneh sa tu bude možno musieť nakladať a odvážať preč.
Na tejto stavbe sú aj iné nezmysly. Napr. kanalizácia z mostov ústi priamo do rieky Oravy, čo je neprípustné a samozrejme to MŽP napadlo. MŽP to ale v rámci pripomienkovania projektovej dokumentácie zabudlo pripomienkovať.
30/2020 & VL 6 - systémový prístup k pravidlám cestnej premávky a DZ
Obrázok používateľa
expwy
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 134
Založený: 08. Apr 2005 09:30

Odoslaťod Rio13.zm » 30. Nov 2007 15:42

mozno tam nasadia nejaku velku frezu, co to bude fukat niekde hore nad ten mur :)
Obrázok používateľa
Rio13.zm
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 865
Obrázky: 122
Založený: 27. Jan 2007 17:42
Bydlisko: Zlaté Moravce

Odoslaťod pablito » 30. Nov 2007 16:03

Podla mna by to mali na vzor nap.r Rakusanov cele zavriet do tunela...
V podstate by z toho urobili hlbeny tunel...
pablito
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 297
Založený: 17. Jún 2007 14:35
Bydlisko: Amsterdam

Odoslaťod Čumil » 30. Nov 2007 16:40

pablito napísal:Podla mna by to mali na vzor nap.r Rakusanov cele zavriet do tunela...
V podstate by z toho urobili hlbeny tunel...


Po dvoch zimach mozno zistia, ze inak to nejde
Čumil
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 806
Založený: 01. Okt 2005 15:41

Odoslaťod Dialniciar » 30. Nov 2007 16:52

Nový obchvat R3 dedinu Sedliacku Dubovú len ohrozuje :arrow:

http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=8685
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Odoslaťod i15 » 30. Nov 2007 16:54

Dialniciar napísal:Nový obchvat R3 dedinu Sedliacku Dubovú len ohrozuje :arrow:

http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=8685


to by vyriesil spomalovaci ostrovcek
Obrázok používateľa
i15
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 827
Založený: 21. Jan 2007 20:49
Bydlisko: vo výslužbe

Odoslaťod Dialniciar » 30. Nov 2007 17:07

i15 napísal:
Dialniciar napísal:Nový obchvat R3 dedinu Sedliacku Dubovú len ohrozuje :arrow:

http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=8685


to by vyriesil spomalovaci ostrovcek


A dáš obci 1 mil. SKK ? Vlastne ani to nemôžeš, lebo to nie je ich cesta. Alebo ešte lepšie, vybaviť povolenia atď.

To by účinne vyriešilo len potiahnuť to ďalším obchvatom. Tie dedinky majú smolu, tam babička ani na druhú stranu nemôže prejsť ..
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Odoslaťod Andrej » 30. Nov 2007 17:40

Dost ucinny byva aj radar :)
Andrej
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 608
Založený: 08. Feb 2005 16:57

Odoslaťod Rio13.zm » 30. Nov 2007 17:44

a spomalovaci prah tam asi dat nemozu, pravda :)
Obrázok používateľa
Rio13.zm
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 865
Obrázky: 122
Založený: 27. Jan 2007 17:42
Bydlisko: Zlaté Moravce

Odoslaťod Dialniciar » 30. Nov 2007 19:12

Andrej napísal:Dost ucinny byva aj radar :)


Účinné býva oznámenie o radare a následne zobrazenie, kto koľko ide. To prinúti spomaliť. :wink:
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Odoslaťod Dialniciar » 30. Nov 2007 19:13

Rio13.zm napísal:a spomalovaci prah tam asi dat nemozu, pravda :)


Nie. :wink:
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Odoslaťod mirkobb » 30. Nov 2007 20:08

Milos: O tom sa tu už viedli diskusie, a myslím si, že mnoho ľudí aj tu na fóre nie je spokojných napr. s tým, ako sa na R1 šetrilo a šetrilo.. V tom máš samozrejme pravdu, ale nemyslím si že R3 Oravský Podzámok - Horná Lehota je práve najvhodnejším kandidátom na poukazovanie, že sa niekde stavia moc megalomansky.


Andrej: A o tom, ze ma ten usek megalomanske parametre - skus si spocitat zakruty.


Takze Milos a Andrej, kde som ja spomenul, ze usek Oravsky Podzamok - Horna Lehota je megalomansky postaveny..? Prosim ukazat uryvok, kde som sa o takom niecom pisal! Treba pozorne citat, len par prispevkov dozadu som sa naopak zmienil, ze usek(Or. Podzamok-H. Lehota) je jeden z tych "dietnejsich" , vid dôkaz v mojom prispevku Št Nov 29, 2007 17:41 v tomto vlakne:

mirkobb: A to sa da usek pri Oravskom Podzamku na slovenske pomery povazovat za jeden z tych "dietnejsich".


Snad v tomto prispevku (Pi Nov 30, 2007 11:25) som sa zmienil, ze sa niektore useky stavaju megalomansky.
mirkobb: Naproti tomu su zas useky v urcitych blizsie nespecifikovanych oblastiach, ktore sa stavaju zbytocne megalomansky..

Ale tam nebol ani len najmensi naznak, ze som tym myslel usek Or. Podzamok-H. Lehota! Sverepec-Ladce, Svrcinovec-Skalite, atd., su zbytocne megalomanske useky! :wink:
Obrázok používateľa
mirkobb
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 99
Založený: 18. Máj 2005 13:11
Bydlisko: BB, Praha

Odoslaťod Dialniciar » 30. Nov 2007 20:28

To nie je megalomanstvo, to je o plánovaní. Ak sa niekde naplánuje diaľnice, postaví sa na parameter diaľnice. Ak sa niekde naplánuje rýchlostná cesta, postaví sa na parameter rýchlostnej cesty. Podobne sa postupuje pri ceste I.-III. triedy. :idea:

V princípe RC povoľuje vyššie % stúpania, v niektorých štátoch aj bez pridania jazdného pruhu. RC povoľuje prudšie a dlhšie zákruty. RC je užšia. RC nepožaduje vždy všetky prekládky, resp. budú bez náhrady. RC nie vždy vyžaduje paralelnú cestu. Na RC sa nedávajú SOS hlásky. Na RC stačí menej odpočívadiel a tiež menej ČSPH. Atď.

Kým na diaľnici ide o istý medzinárodný štandard. Aj ten samozrejme môže byť lepší aleho horší podľa niektorých štátov. Je jasné, že diaľnice v Nemecku a USA sú lepšími diaľnicami po lepších stránkach ako tie v Thajsku či Chorvátsku.

Megalomanstvom D1 na Slovensku nie je a nikdy nebude, nespĺňa totiž tie najlepšie parametre. Už ten prvý je, že ako základná kostra sa nestavia celá na 3+3 pruhy. Ten druhý je, že sú na nej úseky, kde sa nedá/nebude dať ísť 130 km/h. To súvisí s projektovaním.

Na Slovensku je bytostne málo diaľnic. Aj R1 mala byť radšej D5. Mala mať diaľničné parametre, lebo na krátkom úseku spája 3 krajské mestá a množstvo menších miest.

R3 nie je megalomanstvom, ale je zásadnou zmenou voči paralelnej ceste I. triedy. A to je hlavné. Podobne je D1 zásadnou lepšou zmenou voči paralelnej ceste. R3 je RC a rieši cestu, kde je 10 tis. áut na 24/h, D1 rieši úseky, kde je intenzita dvojnásobná. Aj preto rozdiel v profiloch.
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Odoslaťod mirkobb » 30. Nov 2007 21:41

Rio 13.zm: mozno tam nasadia nejaku velku frezu, co to bude fukat niekde hore nad ten mur


No, to bude este len "komedia", pretoze na Orave nebyvaju len tak hocijake zimy. :roll: Freza im tam asi moc nepomôze, vyfukali by to tak max. na tie svahy po oboch stranach a odtial by sa im to zosmyklo naspät, pretoze ked je na Orave poriadna zima, tak tam byva viac ako nejakych pol metra snehu, no a vietor dokaze tak popremiestnovat sneh, ze tie presuny zeminy pri stavbe boli proti tomu nic! Obzvlast, ked to bude mat kam nafukovat, ten zarez je totizto na to ako stvoreny. :lol: http://www.dialnice.info/album_page.php?pic_id=3227

Mozno prave keby boli urobili tu rezervu na druhy dvojpruh, tak by bolo kam odpratavat docasne sneh.
Obrázok používateľa
mirkobb
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 99
Založený: 18. Máj 2005 13:11
Bydlisko: BB, Praha

Odoslaťod Dialniciar » 30. Nov 2007 22:23

mirkobb napísal:
Rio 13.zm: mozno tam nasadia nejaku velku frezu, co to bude fukat niekde hore nad ten mur


No, to bude este len "komedia", pretoze na Orave nebyvaju len tak hocijake zimy. :roll: Freza im tam asi moc nepomôze, vyfukali by to tak max. na tie svahy po oboch stranach a odtial by sa im to zosmyklo naspät, pretoze ked je na Orave poriadna zima, tak tam byva viac ako nejakych pol metra snehu, no a vietor dokaze tak popremiestnovat sneh, ze tie presuny zeminy pri stavbe boli proti tomu nic! Obzvlast, ked to bude mat kam nafukovat, ten zarez je totizto na to ako stvoreny. :lol: http://www.dialnice.info/album_page.php?pic_id=3227

Mozno prave keby boli urobili tu rezervu na druhy dvojpruh, tak by bolo kam odpratavat docasne sneh.


Vy ste asi ešte nevideli v akcii frézu ... :arrow:

http://www.dialnice.info/album_page.php?pic_id=468

Ja si myslím, že tam bude sneh bez problémov odpratávaný. A keďže je poriadna zima, tak ten sneh sa zosunovať nebude. A realita mi dá za pravdu. Mimo toho, sneh sa dá aj odviezť a je to stále lacnejšie, než tam mať široký nevyužitý priestor, ktorý by stavbu poriadne predražil a ani 20x zím na tomto úseku by to nesplatilo na šetrení pri údržbe. A navyše ide o vietor - to by ešte len sfúklo a tvorili by sa záveje a na týchto tvrdeniach na základe 20 ročných skúseností, jednoducho trvám. :!:
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Odoslaťod sergej » 30. Nov 2007 23:13

Kto to vlastne spravuje? Lebo ak SaÚC Dolný Kubín, tak s tým ich 40-ročným ZILom asi veľa neporiešia...
Obrázok používateľa
sergej
administrátor
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 160
Založený: 20. Feb 2005 09:28
Bydlisko:

Odoslaťod Dialniciar » 30. Nov 2007 23:26

Sergej napísal:Kto to vlastne spravuje? Lebo ak SaÚC Dolný Kubín, tak s tým ich 40-ročným ZILom asi veľa neporiešia...


Neviem, či si videl tú frézu na tej fotke a to ide o cesty vo vyspelej krajine.

Neverili by ste, ale najlepšie frézy sú tie staré kúsky, čo majú nad 20 rokov. Teda 40 rokov je priveľa, ... fréza je taký zázračný stroj, že stačí aj starý. :wink: ... ale tam by malo byť stredisko NDS.
Dialniciar
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 304
Založený: 23. Jún 2005 19:16

Odoslaťod expwy » 01. Dec 2007 14:47

Sergej napísal:Kto to vlastne spravuje? Lebo ak SaÚC Dolný Kubín, tak s tým ich 40-ročným ZILom asi veľa neporiešia...

R3 je v správe NDS a keďže NDS tam nikde nemá stredisko a dlho ani mať nebude, zmluvne ju udržuje SaÚC Dolný Kubín. NDS poskytla SaÚC Dolný Kubín na túto službu 2 sypače. Ich vozový park je v katastrofálnom stave presne tak ako píše Sergej. Keďže sú medzi cestármi dobré vzťahy, tak SaÚC Dolný Kubín môže v prípade núdze a potreby použiť tieto stroje aj na svoje cesty.
30/2020 & VL 6 - systémový prístup k pravidlám cestnej premávky a DZ
Obrázok používateľa
expwy
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 134
Založený: 08. Apr 2005 09:30

Odoslaťod sergej » 01. Dec 2007 20:21

Tak už mám premiéru za sebou aj ja (síce po tme ale predsa). Úsek pekný, rýchly, prehľadný, časovo tú cestu skracuje naozaj významne. Napojenie na starú cestu tiež poriešili ako sa patrí. Ten spomínaný zárez je naozaj hlboký, ale protisnehové zábrany to snáď spravia.

Je tu ale jedno veľké ALE: dilatačky a hlavne jedna tuším nad Hornou Lehotou, tam som si naozaj pekne nadskočil (resp. je tam priehlbina). Až som bol prekvapený. Škoda, že si na to nedali väčší pozor.

Teraz len dúfať, že sa lady pohnú aj na obchvate Podbiela, nech to má čím skôr nadväzný úsek. Spolu s obchvatom Trstenej to raz bude pekný kúsok cesty :)
Obrázok používateľa
sergej
administrátor
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 160
Založený: 20. Feb 2005 09:28
Bydlisko:

Odoslaťod sergej » 01. Dec 2007 21:19

Dialniciar napísal:Nový obchvat R3 dedinu Sedliacku Dubovú len ohrozuje :arrow:

http://www.dialnice.info/viewtopic.php?t=8685

Dnes ma v dedine predbehli resp. "preleteli" okolo dvaja poliaci. Ja som siel 60, oni mohli ist 90-100. Stacionarny radar by bol asi velmi prospesny...
Obrázok používateľa
sergej
administrátor
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 160
Založený: 20. Feb 2005 09:28
Bydlisko:

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na R3

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.

cron