od svaco » 08. Nov 2018 13:00
V polke leta som kúpil nové auto, takže zo starého sa známka nedala preniesť. Môj plán bol nekupovať si 5 mesiacov do konca roka roka ročnú známku, keďže po dialniciach nejazdím denne.
1. v lete som si kúpil mesačnú dialničnú, cca na august, trocha september
2. potom som mal v pláne si kúpiť 10 dňovú- v čase okolo dušičiek keď idem za rodinou
3. potom nakonci decembra to isté
Suma= 14 + 10 + 10 = 34 čo je menej ako 50
31.10. som vyrážal na cestu a 4.11. som sa vracal späť. Samozrejme zabudol som si kúpiť známku a napadlo ma to až včera.
Takže rozmýšľam, že si kúpim ročnú do konca tohto roka a snáď mi nedajú pokutu.
čo som včera čítal informácie na webe, tak pokuta je 150Eur za každý mesiac (ak zaplatíte do 15 dní tak len 100)
Ako naschvál mám aj tú smolu, že som 1.cestu išiel 31.10. a späť 4.11. takže to zasahuje do 2 mesiacov, čiže ak by sa úradníci držali statického výkladu pravidla, potom mi môžu kľudne dať aj 300Eur, hoci som išiel po dialnici len 2 dni 31.10. a 4.11.
Keďže nie som človek, ktorý by zámerne porušoval takéto predpisy a pokuta mi ešte nebola udelená, mám za to, že ak si kúpim ročnú známku, (už 2. tohto roku), ktorá má len obmedzenú platnosť tzn. platí vždy presne do konca januára, tak by mi pokuta nemala byť následne uplatnená.
Opieram sa o skúsenosti z iných prípadov, napr. ak máte nejakú zmluvu a napr. máte zaplatiť niečo do 15. v mesiaci a ak nezaplatíte 2. strana môže následne zmluvu vypovedať. A odohraje sa to, že je napr. je dnes 18. v mesiaci a zmluva vypovedaná nebola a ja zaplatím 18., potom už 2. strana nemôže 19. v mesiaci danú zmluvu vypovedať.
čo si o tomto myslíte.
Ešte raz opakujem, nemal som v úmysle ísť zadarmo a nikto ma to neupozornil, prišiel som na to sám a takto by som to rád vyriešil. Zatial mi nebola doručená žiadna pokuta ani upozornenie ani nič podobné.
Viem je to moja chyba, chcel som ušetriť 16Eur, ale je to fakt chyba z nepozornosti a tiež som si na tomto svojom prípade uvedomil, že tento systém hádže do jedného vreca aj ľudí, ktorý podvádzajú zámerne a tých, ktorí v návale povinností a stresu urobia nechcenú chybu.
Ak by bola známka fakt ročná a nie kalendárna, potom by sa mi to nestalo, lebo by som si kúpil ročnú už v auguste. To isté by sa mi nestalo v mýtnom systéme aký má Chorvátsko. Ale ako píšem vyššie našiel som jeden spôsob ako svoju chybu aspoň čiastočne vyriešiť (a síce neušetrím 16Eur ale dám o 32 Eur viac ako som plánoval.) a zdá sa mi to omnoho viac spravodlivé.
Možno som dokonca našiel recept aj pre ostaných ako vyriešiť chybu z nepozornosti. Ideálne by bolo, ak by sa dali známky kúpiť aj so spätným dátumom a to sa pri mesačných a 10 dnových nedá, ale pri ročnej to v podstate možné je.