20 rokov dialnice.info - quo vadis ? buducnost fora ;)

Štátna hranica ČR/SR – Lysá pod Makytou – Púchov – križovatka s D1

Moderátor: Moderátori

20 rokov dialnice.info - quo vadis ? buducnost fora ;)

Odoslaťod aquila » 11. Dec 2024 18:22

zdravim forumeri;)

o par tyzdnov budu mat nase dialnicky 20 rokov ;)
vdaka vam tu mame vyse 260 tisic prispevkov, skoro 50 tisic fotografii
mame cca 60-70 tisic unikatnych navstev za mesiac, najvacsii rekord bol april 2020 a to 199 695 unikatnych navstev , co sa asi tak moho vtedy stat ? :)

je sialene ako ten cas bezi, ale treba sa pohnut aj dalej.

bezime uz na starsom engine, aj galeriu by to chcelo dat na nieco nove a priznam sa, ze zvazujem viacero moznosti

- nulovy variant, ze to nechame bezat v tomto legacy mode (pokial nas niekto uz definitivne nehackne :D )
- prehodit to na najnovsie phpBB a prekonvertovat aj galeriu
- vybrat uplne novy forum engine aj gallery engine a urobit velku konverziu

kedze okrem nuloveho variantu je s tym spojene aj dost casu a energie, mi napadla aj stvrta moznost

p.s. zaverom, po 20tich rokoch zacinam aj zvazovat, ze dialnice.info prenecham niekomu, kto bude mat podobny zapal ako som mal ja 20 rokov dozadu
nehovorim, ze do toho pojdem, ale ak by mal niekto seriozny zaujem aj s nejakym planom akcie, nech mi napise na webmaster(at)dialnice(dot)info
Obrázok používateľa
aquila
administrátor

Obrázky: 593
Založený: 03. Feb 2005 18:08

Re: 20 rokov dialnice.info - quo vadis ? buducnost fora ;)

Odoslaťod rado » 11. Dec 2024 21:47

To je neuveriteľné ako ten čas letí, musel som si pozrieť svoj profil, aby som si spomenul kedy som sa vlastne registroval... mám pocit, že fórum som čítal už nejaký ten rok-dva predtým, a registrácia nastala až v čase keď som prvý krát chcel prispieť. Takéto veľké fórum, venujúce sa takejto špecifickej problematike, nie je vôbec ľahké prevádzkovať, ustrážiť, umoderovať... a celkovo, udržať v takejto civilizovanej podobe. Obrovská vďaka za to! Nech už to bude nakoniec ktorýkoľvek variant, obsah a komunita sú tu asi najdôležitejšie. Kľudne aj ten "nulový" :-)
Obrázok používateľa
rado
veterán fóra

Obrázky: 7
Založený: 27. Feb 2008 20:25

Odoslaťod janso » 12. Dec 2024 11:28

Tiez suhlasim s "nulovym" , predpokladam, ze nejake zalohy mas a keby niekto nieco hackol, dalo by sa to "rychlo" nahodit naspat.
A ty zostanes sefom sefov :-)
janso
diskutujúci

Obrázky: 12
Založený: 10. Dec 2011 18:04

Odoslaťod Lorenc » 12. Dec 2024 15:08

Gratulujem, za udržanie vyváženej diskusie a vďaka za dlhodobú stráž fóra. Som za variant 0, ale ak tak mohol by byť testovací update napríklad sa hovorilo o likeovaní príspevkov a obrázkov. Mohlo by to oživiť forum. Platené to je ako z MINDOP ?

Mohol by si pripraviť testovacie ukážky.
Lorenc
veterán fóra

Obrázky: 41
Založený: 06. Máj 2005 09:43

Odoslaťod bzzi » 12. Dec 2024 18:28

V IT je krásne pravidlo (škoda, že ajťáci ho nepoužívajú): "Ak niečo funguje, tak to nechaj tak!".

Prv, než budeš premýšľať o zmene, tak si urob zoznam toho, čo nefunguje, respektíve akú novú funkčnosť potrebuješ a ak je zoznam malý, tak fakt do toho nechoď.

Ale ak to chceš oživiť, možno bude stačiť malá zmena farieb, upraviť logo. Toto neohrozí funkčnosť, ale prinesie oživenie.

Gratulujem k 20!
bzzi
zaslúžilý diskutujúci

Obrázky: 35
Založený: 13. Máj 2010 16:35

Odoslaťod Vlados » 12. Dec 2024 23:29

Zdravím a gratulujem.
Určite treba kráčať s dobou. Ak je veľký technologický dlh, tak je jednoduchšie všetko postaviť na zelenej lúke a len zvážiť potrebu migrácie dát do nového prostredia, alebo ponechania histórie RO v legacy systéme, hlavne ak ide o neziskovú činnosť. Nová štruktúra by vychádzala so starej a do každého vlákna by sa krížovo doplnili relevantné odkazy.

PS: Aj kodak si myslel, že bude navždy top. Aj nokia si to myslela...
Vlados
veterán fóra

Obrázky: 174
Založený: 20. Okt 2008 09:06

Odoslaťod Sentilj » 13. Dec 2024 08:56

Prijapájam sa bzzi Murphymu - na účely výmeny info a update úplne postačí tento formát, jednoduchý, prehľadný, rýchly.
Sentilj
zaslúžilý diskutujúci

Obrázky: 166
Založený: 06. Jún 2010 10:38

20 rokov dialnice.info - quo vadis? buducnost fora ;)

Odoslaťod KN.SK » 13. Dec 2024 10:45

Skvelá 20.
Taktiež sa pripájam ku gratuláciám. Ja neviem posúdiť nutnosť zmeny, tak radšej pomlčím v tomto ohľade. Zdravím ostatných kolegov a hlavne Aquilu! 1916
Festina lente! Σπεῦδε βραδέως!
Sapienti sat.
Radšej budovať, než niečo ničiť.
Obrázok používateľa
KN.SK
veterán fóra

Obrázky: 3845
Založený: 08. Máj 2014 11:56

Odoslaťod aquila » 15. Dec 2024 23:29

Lorenc napísal:Mohlo by to oživiť forum. Platené to je ako z MINDOP ?

Mohol by si pripraviť testovacie ukážky.

Prave na tie testovacie ukazky treba cas a chut a to je to co sa mi moc nechce

Nehovoriac,ze obrovske Dakujem treba smerovat aj na sergeja, bez neho by to bolo este horsie ;)

P.s. ako myslis platene? Ak prevadzka fora, tak ciste z mojho vrecka ako hobby ;)
bzzi napísal:V IT je krásne pravidlo (škoda, že ajťáci ho nepoužívajú): "Ak niečo funguje, tak to nechaj tak!".

Prv, než budeš premýšľať o zmene, tak si urob zoznam toho, čo nefunguje, respektíve akú novú funkčnosť potrebuješ a ak je zoznam malý, tak fakt do toho nechoď.

Ale ak to chceš oživiť, možno bude stačiť malá zmena farieb, upraviť logo. Toto neohrozí funkčnosť, ale prinesie oživenie.

Gratulujem k 20!

Ide skor o to,ze tato verzia fora uz nema oficialnu podporu skoro 10 rokov.. takze je to skor o potencionalnych rizikach a prave technologicky dlh , co by si ziadalo obmenu..
Obrázok používateľa
aquila
administrátor

Odoslaťod ferguson » 10. Jan 2025 10:56

Viacero "starych" for beziacich na phpBB ku koncu roka skoncilo, prave pre koniec podpory, bezpecnosti... Za mna je forum tak ako je super, ale tak ci tak bude nutne casom postavit nove forum "na zelenej luke" z dovodu nejakeho vonkajsieho tlaku. Ak sa niekomu podari naburat forum raz, tak aj po obnoveni zalohy to moze robit znovu a znovu. Takze za mna je cas na variant 3 - urobit to znovu, moderne a od zakladov. S tymto ale pomoct bohuzial neviem. Mozno by stalo za zvazenie vyhlasenie nejakej zbierky a dat to niekomu ako normalnu zakazku.
ferguson
pokročilý diskutujúci

Obrázky: 17
Založený: 18. Nov 2015 21:05

Odoslaťod random » 12. Jan 2025 08:33

Ja suhlasim, ze by sme sa mohli poskladat na nove forum. Je nas tu kopa a tolko penazi by sa naskrabkalo a aquila teba by to odbremenilo aspon kusok.
Obrázok používateľa
random
veterán fóra

Obrázky: 77
Založený: 04. Feb 2005 09:34

Odoslaťod 1mmortal2 » 12. Jan 2025 09:11

Suhalsim, rad prispejem
1mmortal2
pokročilý diskutujúci

Obrázky: 37
Založený: 28. Dec 2007 18:34

Odoslaťod sendvo » 12. Jan 2025 13:16

ja by som sa kludne na nove forum podujal. boli tu casto aj viacdnove vypadky uz vtedy som sa ponukal ze poskytnem server. mam server ktory by nove forum v pohode utiahol. nikto by sa nemusel na nic skladat, myslim ze forum by sa v pohode samo zaplatilo reklamou - nic agresivne: 1-2 bannery hore a dole.
https://freebitco.in/?r=41546130
Obrázok používateľa
sendvo
zaslúžilý diskutujúci

Obrázky: 55
Založený: 24. Jan 2010 11:04

Odoslaťod PK » 14. Jan 2025 10:58

Ono s novým "bezpečným" to je tak, že do Android mobilu by som napríklad heslá neuložil v žiadnom prípade. Heslá mám uložené v starom Symbian Nokia mobile a je to určite bezpečnejšie.
Momentálne na fóre nejde o nič, takže prípadný útok a párdňová odstávka nikoho nejako špeciálne nepoškodí, žiadne stratené príjmy z reklamy a pod.
Ak prechádzať na nový systém tak radšej nie Big Bang, ale spustiť nový paralelne so starým a keď sa zistí, ze nový je lepší a nikto nepoužíva rok, dva starý tak stary zrušiť.
PK
veterán fóra

Obrázky: 13
Založený: 10. Mar 2008 09:47

Odoslaťod aquila » 14. Jan 2025 11:08

sendvo: ja by som radsej bol za nejake riesenie na platenom serveri, ako v tom problem nie je, v podstate aj teraz to stoji rocne zopar sto euro, ale to je v pohode

mne skor ide, ze ci by to niekto predsalen neprevzal,

@PK: no tak urcite by to bolo aj urobene, ostatne stale je k dispozicii aj stare forum, ktore sme migrovali pred 15stimi rokmi :)

old/
Obrázok používateľa
aquila
administrátor

Odoslaťod sergej » 28. Jan 2025 11:23

Trošku technický insight - čo sa týka prípadnej migrácie obsahu, s príspevkami resp. fórom ako takým pravdepodobne nejaký obrovský problém nebude (aj keď treba povedať, že používame customizácie oproti štandardnému phpbb). Problémová bude galéria. Tá nie je oficiálnou súčasťou phpbb, je to dávno nepodporovaný mod. Už v čase keď sme ju zavádzali resp. migrovali z pôvodného fóra to dalo hodne práce dostať ju do ako tak funkčného stavu. A galérka je rozhodne niečo, o čo nechceme prísť. Čiže pri prípadnej migrácii ju treba zaradiť medzi hlavné priority. Toto je vlastne aj dôvod, prečo sme sa odvtedy nepohli inam.
V maintenance móde to tu udržiavame už dlhšie a napriek tomu, že to funguje, nejaký breacheje bohužiaľ otázkou času. Z technického pohľadu nie je potrebné okamžité riešenie, ale nejaký plán čo ďalej rozhodne áno. Osobne si myslím, že možnosť číslo 2 by bola s ohľadom na existujúci obsah najlepšie riešenie. S otáznikom ohľadom galérie.
Obrázok používateľa
sergej
administrátor

Obrázky: 160
Založený: 20. Feb 2005 09:28

Odoslaťod Yoggy52 » 10. Mar 2025 11:22

Na zaklade informacii z ineho fora, to vyzera tak, ze aquila sa tu uz asi neukaze. Aka je teda buducnost fora? Zachvilu tiez expiruje aj domena...

Sergej ty to vies zastresit namiesto aquily? A predlzit domenu?
Yoggy52
veterán fóra

Obrázky: 9
Založený: 25. Feb 2013 23:02

Naspäť na R6

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 4 hostí.