Výhľad na Spišský hrad zakrýva plastová stena

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Výhľad na Spišský hrad zakrýva plastová stena

Odoslaťod aquila » 19. Nov 2012 14:06

Pod Spišským hradom pri Spišskom Podhradí (okres Levoča) vyrástla protihluková stena. Tá v úseku takmer 400 metrov bráni výhľadu na Spišský hrad, ktorý je zaradený do svetového zoznamu pamiatok UNESCO. Stenu osadila diaľničná spoločnosť, schválili ju pamiatkari. Nevábny plastový múr stál 900-tisíc eur.

SPIŠSKÉ PODHRADIE. Motoristi prechádzajúci spomínaným úsekom sa čudujú, že priamo pod hradom, na mieste, kde kedysi bol krásny výhľad, postavili stenu z plastu.

„Vyzerá to hrozne. Jazdím tadeto už dlhé roky. Výhľad na hrad je úžasný. Aj cudzinci, ktorí tu prídu, ho ocenili, teda aspoň doteraz. Myslím si, že vhodnejšia by bola priehľadná stena, aby to nepôsobilo tak rušivo,“ zamyslel sa obchodný cestujúci Pavol Franko.
NDS nad priehľadnou stenou neuvažovala

Plastovú stenu postavili pri ceste prvej triedy a časti diaľnice D1. Ako uviedol hovorca Národnej diaľničnej spoločnosti Marcel Jánošík, k výberu typu použitého materiálu a farebnosti protihlukovej steny sa vyjadroval a schvaľoval ho Krajský pamiatkový úrad v Prešove (KPÚ).

„Z toho istého dôvodu sa rovnaký schvaľovací postup uskutočnil aj pri clone proti oslneniu, ktorá je umiestnená na zvodidlách medzi cestou I. triedy a diaľnicou,“ uviedol hovorca.

Podľa neho na diaľnici i ceste prvej triedy sú vyššie položené miesta, ktoré ponúkajú panoramatický pohľad na Spišský hrad.

„Vzhľadom na nevyhovujúci uhol zobrazenia hradu motoristom v časti, kde sa nachádza protihluková stena a ďalším rozširovaním mesta Spišské Podhradie až do blízkosti protihlukovej steny, sa nad priehľadným materiálom neuvažovalo,“ doplnil Jánošík.

Ako dodal, aby ochrana pred hlukom bola ešte účinnejšia, stenu vybudovali až za cestu I. triedy, nie medzi diaľnicu a cestu, kde by sa eliminoval iba hluk z diaľnice.

„Hluk z priľahlej cesty prvej triedy by sa od nej odrážal späť, teda do zastavanej časti územia mesta Spišské Podhradie,“ vysvetlil M. Jánošík.
Požadovali vegetačnú stenu

O stanovisko sme požiadali aj krajských pamiatkarov.

„V smere od Levoče, aj od tunela Branisko, je z vyvýšených častí cesty niekoľko krásnych výhľadov na Spišský hrad. Stena je na miestach, kde majú motoristi pohľad len z bočných strán. Nepovažujeme to za problém, aby stena mala byť niekde inde. Nech radšej motoristi zájdu na parkovisko a prídu si hrad pozrieť,“ uviedla Eva Semanová z KPÚ.

Podľa nej nikto predtým nenavrhol, aby v týchto miestach bola umiestnená iná, napríklad sklenená stena.

„Nikdy sme nepovedali, že by to nemohla byť sklenená stena. Dlhé roky dozadu, keď sa ešte len hovorilo, kadiaľ diaľnica povedie, požadovali sme, aby tu bola umiestnená tzv. vegetačná stena. Táto verzia však bola zamietnutá, lebo išlo o finančne náročnú záležitosť,“ dodala pamiatkarka.

pondelok 19. 11. 2012 | Mária Šimoňáková


Čítajte viac: http://spisskanovaves.korzar.sme.sk/c/6 ... z2CfZXU9By
Obrázok používateľa
aquila
administrátor
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 489
Založený: 03. Feb 2005 19:08
Bydlisko: doma :)

Naspäť na 2012

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.