Štátne železnice uvažujú o prepustení 4-tisíc ľudí

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Štátne železnice uvažujú o prepustení 4-tisíc ľudí

Odoslaťod devil » 06. Dec 2010 11:04

BRATISLAVA. V troch štátnych železničných spoločnostiach, ktoré zabezpečujú správu infraštruktúry, osobnú a nákladnú prepravu, by mohlo prísť o prácu okolo štyritisíc zamestnancov. Z celkového počtu 32 tisíc pracovníkov by sa to dotklo 13 % z nich, čo by znamenalo najväčšie prepúšťanie na železniciach v ich histórii. Denník Hospodárske noviny v pondelok napísal, že iba nákladný prepravca Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a.s. zamestnáva necelých 10-tisíc ľudí, pričom sa bude musieť rozlúčiť s dvoma tisíckami osôb, čiže každým piatym zamestnancom.
Cargo totiž nedokáže splácať štátnu pôžičku z minulého roka vo výške 166 mil. eur, hospodári v mínuse, preto žiada o odloženie splátok aspoň o rok a pripravila úsporný plán. Vláda Roberta Fica (Smer-SD) chcela finančnou výpomocou zachrániť firmu pred krachom, čo jej hrozilo v dôsledku dopadov hospodárskej krízy na pokles výkonov a tržieb. Spoločnosť by mala zaplatiť prvú splátku pôžičky v objeme 10 mil. eur vo februári budúceho roka, pričom sumu v uvedenej výške by mala zaplatiť dvakrát ročne do roku 2019. "Prepúšťanie zasiahne celú firmu, to znamená všetky profesie. Od prevádzky až po technicko-hospodárskych pracovníkov," povedal pre HN hovorca Carga Martin Halanda. Spoločnosť chce ušetriť peniaze aj odpredajom prebytočného majetku a znížením poplatkov Železniciam SR (ŽSR) za používanie železničných tratí. Tie by sa mali od budúceho roka znížiť zo 124 mil. eur približne na polovicu.
ŽSR ako operátor infraštruktúry žiada z dôvodu plánovaného poklesu príjmov od prepravcov za používanie tratí podľa HN zvýšenie dotácie štátu, inak bude musieť prepustiť 10 % zo svojich 17 tisíc pracovníkov. Podobne ako Železničná spoločnosť Slovensko, a.s., ktorá uvažuje o prepustení asi 500 z 5 tisíc zamestnancov. Osobný prepravca chce na budúci rok zvýšenie dotácie štátu zo schválených 150 mil. na 230 mil. eur, inak hrozí masívne rušenie spojov a zvyšovanie cestovného.
Podľa odborárov prepúšťanie hospodárske problémy troch železničných spoločností nevyrieši. Predseda Odborového združenia železničiarov František Petroci by sa mal stretnúť s ministrom dopravy Jánom Figeľom (KDH) 13. decembra. Chce ho presvedčiť, aby znižovanie počtu zamestnancov zastavil a získal viac peňazí zo štátnej pokladne. Ozdravný plán Carga môže podľa HN napadnúť Európska komisia, a to z dôvodu, či štátna firma zmiernením splátok pôžičky nezíska nedovolenú konkurenčnú výhodu oproti iným spoločnostiam. Poskytnutie spomínaného úveru pre Cargo už Brusel skúma, či nepredstavovalo nepovolenú štátnu pomoc.


pondelok 6. 12. 2010 10:48 | Copyright © SITA 2010

http://ekonomika.sme.sk/c/5671195/statn ... -ludi.html
a kedze starostka v okoli dediny nevidela ziadne stavebne stroje pytala sa NDS co sa deje...
Obrázok používateľa
devil
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 135
Založený: 04. Feb 2005 07:32

Naspäť na 2010

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 3 hostí.