Minister Počiatek by mal zrýchliť obrátky

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Minister Počiatek by mal zrýchliť obrátky

Odoslaťod duro_z_dediny » 09. Okt 2012 22:54

Ján Počiatek prišiel s porovnaním výstavby diaľnic nie cez začatú výstavbu, ale vydané stavebné povolenia. Je jasné, prečo to robí: pri bilancii nula kilometrov novootvorenej výstavby za polrok mu iné nezostáva. Pripomeniem situáciu, akú sme zdedili. Zdedili sme tri predražené, protiústavné a podvodné PPP projekty. O predraženosti vie snáď každý, o podvode svedčí obvinenie polície a o protiústavnosti rozhodol Ústavný súd. Našťastie, dvom megapodvodom z troch sme dokázali predísť. Už prvé tendre preukázali, že sme urobili správne, cena výrazne klesla. Intenzívne sme pripravovali férové súťaže a nový prístup. Za jeden a pol roka sme cez eurofondy dali do výstavby 56 kilometrov diaľnic. Pozrime sa však, koľko za pol roka dal do výstavby minister Počiatek: nula!

Súhlasím s Počiatkom, že v boji proti kríze sú investičné projekty dobré, zvyšujú zamestnanosť a rozvoj regiónov. Ale v rozhodnutiach tu minister zlyháva. Zrušil výstavbu projektu Bratislava-Filiálka, kde už iba stačilo vyhodnotiť ponuky. Posunul výstavbu kľúčového tunela Višňové pri Žiline, kde rovnako stačí iba vyhodnotiť zaujímavé ponuky.
Minister Počiatek by mal prestať vymýšľať, prečo sa to nedá, a mal by okamžite konať. Ľudia sa na báze výhovoriek tak skoro po diaľnici nepovezú. Nekompetentné je tvrdenie, že vďaka projektom Smeru sa dnes stavia viac ako 40 kilometrov diaľnice medzi Martinom a Prešovom. Novému ministrovi za polroka ešte nikto nevysvetlil, že príprava diaľnic trvá 10 až 15 rokov. S prípravou úsekov, ktoré sú dnes vo výstavbe, začali ešte Dzurindove vlády. Na záver len pripomínam, že to bol Ľubomír Vážny, vinou ktorého Európska komisia stopla výstavbu úseku Turany – Hubová. My sme obnovili dôveru Bruselu nielen pre jeho opätovné environmentálne posúdenie po tzv. predbežných prácach, ale aj reálnu nádej na súhlas s jeho financovaním a výstavbou. Minister Počiatek by mal zvýšiť intenzitu práce, ak chce zanechať významnejšie výsledky.
Ján Figeľ, predseda KDH

Autor reaguje na príspevok Jána Počiatka Kilometer za mesiac

Ján Figeľ, , 00:00 9. 10. 2012
Zdroj: Hospodárske noviny, portál http://hnonline.sk
http://hnonline.sk/nazory/c1-57826180-m ... it-obratky
Obrázok používateľa
duro_z_dediny
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 207
Založený: 18. Jún 2009 10:46

Naspäť na 2012

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.