D1 Fričovce - Svinia

Bratislava (Petržalka – križovatka s D2) – Trnava – Trenčín - Žilina – Prešov – Košice – Záhor, štátna hranica SR/Ukrajina

Moderátor: Moderátori

Re: D1 Fričovce - Svinia

Odoslaťod ecce » 25. Nov 2015 07:02

Viktorius napísal:
V podstate nic nove, s tymi lacnymi dialnicami su len problemy a celkovo to slovensku po ekonomickej stranke zobralo ako dalo. Mne to je jasne uz par rokov...a navyse sa to este ani nepostavilo a uz sa suska o kvalite...


Že všelijakí fanúšikovia opakujú to, čo povie ich obľúbený minister, ešte ako-tak chápem. Ale ako môže minister dookola hovoriť, že lacné dialnice sú zlé, je mimo moje pochopenie.

Viktorius, aj pre Teba, aby to bolo jasné:
Obmedzené zdroje + drahšie diaľnice = menej diaľnic
(Ešte jasnejšie: drahšie diaľnice = zle pre Teba).
ecce
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 660
Obrázky: 6
Založený: 10. Dec 2013 19:52

Re: D1 Fričovce - Svinia

Odoslaťod Pacho » 25. Nov 2015 07:53

ešte k tým "lacným" dialniciam. Tí čo to obhajujú, sa spýtam?, keby Ste si ideš kúpiť fľašu vodky, prídeš k regálu, tam máš cenovku trebárz 10€, to je návrh ceny predávajúceho, ty s ňou súhlasiš?., tak ju zoberieš. Ak nesúhlasíš ideš preč. Keď ju zoberieš, a prídeš k pokladni a pri platení, Ti záhlasia, nebudeš platiť 10€, ale 15€, lebo výroba sa predražila, a bla, bla bla.....čo by si spravil?? ja by som ju v "lepšom" prípade nechal tam a zbohom. No niektorí bez reptania zaplatia 15€, a ešte by prihodili 1€ aby náhodou nebol obchod škodný. No k tomu ešte obchod povie?, pokladníčke nedáme výplatu, lebo nemáme na to. takže takto to funguje na slovensku. Bohu žiaľ 40% ľudí takýto systém podporuje, a schvaľuje. Sory za OT, ale mi to nedalo.
Pacho
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 119
Založený: 09. Máj 2006 07:19
Bydlisko: Lipt. Mikulas

Re: D1 Fričovce - Svinia

Odoslaťod svaco » 25. Nov 2015 09:19

Pokial ma pamat neklame tak pri tych "lacnych tendroch a nizkych cenach" nebol ziadny dodatok, ze cakame nizke ceny a kvalita moze byt trochu horsia. Niektori ludia vobec nechapu, ze keby Fico a Pociatek mali platit dialnice zo svojho, tak by hladali este nizsie ceny, ale oni to neplatia zo svojho, ale z nasho a bohuzial castokrat z toho co platia si aj nieco zoberu, tak preto sa stazuju na nizke ceny, lebo si z toho nemozu zobrat nic pripadne daleko menej ak by cena bola vyssia.
Obrázok používateľa
svaco
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 788
Obrázky: 14
Založený: 29. Jan 2008 11:16
Bydlisko: Presov

Re: D1 Fričovce - Svinia

Odoslaťod Andrej » 25. Nov 2015 09:58

Viktorius napísal:V podstate nic nove, s tymi lacnymi dialnicami su len problemy a celkovo to slovensku po ekonomickej stranke zobralo ako dalo. Mne to je jasne uz par rokov...a navyse sa to este ani nepostavilo a uz sa suska o kvalite...

Problem je s usekmi, ktore stavaju nasi stavebni dinosauri, a to zial aj ked je cena premrstena (Jablonov-Studenec). Skanska (R4) ci Eurovia (D1 Levoca) vedeli postavit svoje useky za velmi nizke ceny aj pri dodrzani kvality.
Andrej
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 608
Založený: 08. Feb 2005 16:57

Re: D1 Fričovce - Svinia

Odoslaťod Jaro » 25. Nov 2015 10:50

Nie je to o dinosauroch. Aj menšie firmy majú s takými cenami problémy. Poukazujem napríklad na Hant a nábrežnú v Prešove kde sa už nebavíme o meškaní ale o nedokončení zakázky a média záhadne mlčia. Zahraničné kolosy ako Skanska alebo Eurovia spomínané stratové zákazky bez veľkých problémov prežijú. čo sa týka cien vyššie spomínaný príklad o vodke nebol správny. Pri VO to funguje tak, že prídeš k regálu a máš tam vodku po 30, 20, 10 a 5 €. A musíš kúpiť tú po 5€ či ti chutí alebo nie. A väčšina z nás už vie, že najlacnejšie riešenia bývajú veľmi často najhoršie. Čo sa týka manažérov stavebných firiem neospravedlňujem ich, mali by niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Ale tak isto aj manažéri subdodávateľských firiem ktorí situáciu veľmi dobre poznali, alebo mali poznať keď chceli riadiť firmy.
Jaro
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 420
Obrázky: 3010
Založený: 04. Máj 2006 13:42

Re: D1 Fričovce - Svinia

Odoslaťod Pacho » 25. Nov 2015 11:52

Jardo, práve si myslí, že s tou vodkou (alebo hoci čím iným, je dobrý) proste obchod je obchod. Keď kupuješ vodku, tiež máš na výber za 5€ (môžeš oslepnúť) máš za 8 máš aj za 20, kde nie vždy cena odzrkadľuje kvalitu. A práve komisia je od toho, aby zvážila, ktorá je najlepšia. A keď to nedokáže, a je jedno, či pre legislatívu, alebo pre vlastnú neschopnosť, tak takú komisiu treba zrušiť, a prípadne nad náklady dať zosobniť konkrétnym ľudom z komisie. Jednoznačne tu chýba osobná zodpovednosť jednotlivých ľudí, či už v komisiách, alebo vo firmách, a tak to jednoducho nemôže fungovať. Ešte dodatok, keby som vybral tú vodku za 5€, a oslepnem, tak jednoznačne zodpovednosť za to musí brať výrobca, čo ju vyrobil, a dal do obchodu, ale ja mam smolu, som slepý. Tuná jednoznačne zliháva ten čo realizuje a kontroluje (čiže MD + NDS) dannú výstavbu.
Pacho
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 119
Založený: 09. Máj 2006 07:19
Bydlisko: Lipt. Mikulas

Re: D1 Fričovce - Svinia

Odoslaťod Viktorius » 25. Nov 2015 12:12

ViliKE napísal:Viktorius ty uderka zo Sumracnej. Ako sa mas? Ako sa ma tvoj pan a majitel, ktoremu (Aspon podla tvojich debilnych prispevkov) tak verne sluzis :-))) uz minule si na mna reagoval uplne z cesty. Si bol sčučkany? :-)
Uz sa tu ceny rozoberali x-krat a ty x+1 krat zadelis taku ch... , si proste klasik. Ne problem s cenami, kazdy si ma byt vedomy, ci za tu cenu to postavi a ako! To ze mu to nasi zemepani ochotne preplatia, dodatky je problem nasej bananovej republiky, kde taki ako ty volia tento bolsevicko zlodejsky rezim! A vlastne podporuju ozobracovanie ludi okrem spustu inych veci aj na plateni dodatkoch, bo moj prekedvesny Viktorius, peniazky z neba nepadaju ani nerastu s dubakmi... Znas?
Totu asfaltku otvoria 24.12.15 aby sme ju dostali pod stromecek a mohli sa vytesovat :-)
Taka drobna otazocka, kedy okrem 767 prispevkov das aj dajaku fotecku zo stavby dialnice? Nezeby si musel, ja len ze 767 prispevky a 0-fotky... Jajcez Sumracnu nejde ziadna dialnica :-)


Tolko asi k tomuto komentu.

Tolko bludov kolko si napisal za par min, nenapisu ani vsetky denniky dokopy za jeden den. Fotky som nepridaval ale moje prispevky narozdiel od tvojich su hodnotovo urcite na inej urovni a zaroven do prispevkov sa zaratavaju aj ine sucinnosti ako napriklad ,,monitoring tlace".

Citujem ,,Ne problem s cenami, kazdy si ma byt vedomy, ci za tu cenu to postavi a ako!"

Prave to som napisal vyssie. Stavebne firmy si vedia zhruba velmi rychlo nacenit stavebne naklady na dielo. Preto podstata sa odvija od uplnej inej situacie ktorej ty zial aj napriek tomu chvalenkareniu vobec ale vobec nerozumies. To ze sa to chystaju otvorit v decembri 2015 nesluzi prioritne ako darcek ale ako ukoncenie programoveho obdobia a k tomu je mozne pripojit slovicko darcek kedze sa budeme nachadzat v takom obdobi. Rozmyslas ,,zadkom" a nie hlavou preto s teba vysli len dubakove vyplody. PS: Ak som nereagoval na nieco alebo teba tak z dovodu zdraveho rozumu.
Viktorius
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 19
Založený: 20. Nov 2013 18:09

Re: D1 Fričovce - Svinia

Odoslaťod Viktorius » 25. Nov 2015 13:06

ecce napísal:
Viktorius napísal:
V podstate nic nove, s tymi lacnymi dialnicami su len problemy a celkovo to slovensku po ekonomickej stranke zobralo ako dalo. Mne to je jasne uz par rokov...a navyse sa to este ani nepostavilo a uz sa suska o kvalite...


Že všelijakí fanúšikovia opakujú to, čo povie ich obľúbený minister, ešte ako-tak chápem. Ale ako môže minister dookola hovoriť, že lacné dialnice sú zlé, je mimo moje pochopenie.

Viktorius, aj pre Teba, aby to bolo jasné:
Obmedzené zdroje + drahšie diaľnice = menej diaľnic
(Ešte jasnejšie: drahšie diaľnice = zle pre Teba).


Aby bolo jasne,

Ja sa nespecifikujem na premiera, ministra ani dalsich opozicnych predstavitelov ktory upozornovali na tieto ceny. Ja vidim objektivnu realitu po ekonomickej stranke ako danovy poplatnik.

Postavime dialnicu za nizku cenu a mozme pocitat s tymto:

- pravdepodobne znizenie kvality (dalsie vyznamnejsie investicie na udrzby a opravy)
- v priebehu vystavby dochadza k minimalnej az ziadnej aktivite na stavenisku (nevyplacanie faktur)
- nasleduje predlzovanie terminov s cim stat prichadza o rozne prijmy ci uz z myta dialnicnych znamok, pokut atd atd...
- subdodavatelia ostali nevyplateny a navyse bez pomoci statu nedostanu ani polovicu zo svojich faktur
- pomoc statu znamena dalsie peniaze z rozpoctu (samozrejme FICO)...ale ten dodavatel ma co robit?
- dopravne nehody, havarie autobusov, smrtelne nehody atd...
- probleby s docerpanim EU fondov...
- a dalej su to dalsie a dalsie faktory, su pretazovane miestne a medzimestke komunikacie (vramci vystavby ich obchvatu) - novy asfalt a do mesiaca su tam kolaje atd...jednoducho tych faktorov je na dizertacku mozno na nieco podstatne som zabudol ale vnimam to takto.

Nevidim problem v nizkych cenach standartnym sposobom (ferova sutaz - velmi dobre rozlozeny trh + priemerne statne alebo ine expertizi). Ale ak sa tlaci na tie ceny potom platime jednoducho tak ci tak to je zasada ekonomiky v takychto dielach. Kde sa usetri tam sa naklady minimalne zdvojnasobuju... Predsa existuju rozne expertizi ktore potvrdzuju tieto faktory pri nizkych cenach. Diela postavene na zaklade dobrej ekonomickej situacie v spolocnosti su dalsie pripady kedy to spolocnost vie pokrit aj za tu ceni vramci marketingu atd... Kazdopadne velke rozdiely medzi predpokladanymi a vysutazenymi cenami znacne a zbytocne poskodzuju nasu ekonomiku pretoze v konecnom dosledku za to platim podstatne viac ci uz rozdelene do viacerich etap ale jednoducho sa to nazbiera na kazdom kroku po kazdej stranke.

Tolko k tejto situacii. Tu bolo x-krat preferovane tak akurat kradnutie nic podstatne nic relevantne postavene na bezvyznamnych faktoroch...coho dosledkom a velmi dobrym prikladom su aj vyplody ViliKE ktore cerpa od prof. Dubaka...tolko na zaver.

PS: Odporucanie

Viktorius, aj pre Teba, aby to bolo jasné:
Obmedzené zdroje + drahšie diaľnice = menej diaľnic
(Ešte jasnejšie: drahšie diaľnice = zle pre Teba).

Velmi dobre porovnanie. Najblizsie ked pojdes do supermarketu tak nakup radsej 10 tvrdych rozkov ako 5 cerstvych... Sorry ale takto sestrit len preto zeby mal clovek viac bezohladu na dalsie skutocnosti...ako danovy poplatnik v state o to nestojim. Samozrejme ludia su rozny niekto to ma radsej inak. Ja to ale nikomu nezavidim.
Naposledy upravil Viktorius dňa 25. Nov 2015 13:20, celkovo upravené 1 krát.
Viktorius
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 19
Založený: 20. Nov 2013 18:09

Re: D1 Fričovce - Svinia

Odoslaťod Čumil » 25. Nov 2015 13:14

Jaro napísal:Nie je to o dinosauroch. Aj menšie firmy majú s takými cenami problémy. Poukazujem napríklad na Hant a nábrežnú v Prešove kde sa už nebavíme o meškaní ale o nedokončení zakázky a média záhadne mlčia. Zahraničné kolosy ako Skanska alebo Eurovia spomínané stratové zákazky bez veľkých problémov prežijú. čo sa týka cien vyššie spomínaný príklad o vodke nebol správny. Pri VO to funguje tak, že prídeš k regálu a máš tam vodku po 30, 20, 10 a 5 €. A musíš kúpiť tú po 5€ či ti chutí alebo nie. A väčšina z nás už vie, že najlacnejšie riešenia bývajú veľmi často najhoršie. Čo sa týka manažérov stavebných firiem neospravedlňujem ich, mali by niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Ale tak isto aj manažéri subdodávateľských firiem ktorí situáciu veľmi dobre poznali, alebo mali poznať keď chceli riadiť firmy.


Nesuhlasim. Ak by si takto kupoval vodku, tak je samozrejme problem v Tebe. Rozumny clovek kupuje vodku tak, ze si stanovi kvalitativne kriteria a potom moze vyberat z tych znaciek, ktore tieto kriteria splnaju. A vtedy uz kludne aj podla najnizsej ceny. Problem, ktory u nas nastal, je v tom, ze firmy zamerne isli do cien, o ktorych vedeli, ze su stratove - ci uz objektivne, alebo kvoli odlievaniu penazi bokom. Pretoze sa spoliehali na zaklade predchadzajucich skusenosti na dodatky (toto im nevyslo). Pretoze sa spoliehali na restrukturalizaciu (toto, ako vieme v niektorych pripadoch vyslo + s vyraznou snahou hodit to cele na Figela). Ked sa pri nakupe vodky obabres, dany vyrobca/obchodnik u teba skoncil - aspon predpokladam. V pripade dialnic vdaka nasmu sposobu restrukturalizacie veselo podnikaju dalej.
Čumil
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 806
Založený: 01. Okt 2005 15:41

Re: D1 Fričovce - Svinia

Odoslaťod manzolini » 25. Nov 2015 13:25

Vazene damy a pani. Rad by som upriamil pozornost autorov off-topic a politicky motivovanych prispevkov na portal pokec.azet.sk.
manzolini
diskutujúci
 
Príspevky: 55
Obrázky: 35
Založený: 06. Nov 2009 11:51

Re: D1 Fričovce - Svinia

Odoslaťod robertko » 25. Nov 2015 13:56

Viktorius napísal:
ecce napísal:
Viktorius napísal:
- pravdepodobne znizenie kvality (dalsie vyznamnejsie investicie na udrzby a opravy) - ŽEBY STAVEBNÝ DOZOR a záruka 5 rokov ?
- v priebehu vystavby dochadza k minimalnej az ziadnej aktivite na stavenisku (nevyplacanie faktur) - Keď niekto podpíše nevýhodnú zmluvu nemôže čakať že mu tento bananistan pomôže
- nasleduje predlzovanie terminov s cim stat prichadza o rozne prijmy ci uz z myta dialnicnych znamok, pokut atd atd... - ŽEBY ZMLUVNÉ POKUTY ktoré by avšak musela byť vôľa pretlačiť a uplatniť ?
- subdodavatelia ostali nevyplateny a navyse bez pomoci statu nedostanu ani polovicu zo svojich faktur - Nieže niečo dostanú oni musia aj zaplatiť naspäť za to že tam mohli robiť ( nechce sa mi hľadať článok kde živnostník bagrista ešte musí platiť váhostavu za PHM avšak od nich nedostane nič ) toto je ten právny štát ktorý mohol tvoriť predseda 4 roky
- pomoc statu znamena dalsie peniaze z rozpoctu (samozrejme FICO)...ale ten dodavatel ma co robit? - čo robili počas celej výstavby načo čakali ?
- dopravne nehody, havarie autobusov, smrtelne nehody atd... - irelevantné - rovnako na toto sa vzťahuje pokuta - a človek čo havaruje sa nemôže sťažovať : "lebo keby tu bola diaľnica"
- probleby s docerpanim EU fondov... Lepšie ak to zaplatí iba štát ? ŽSR a TSS ?
- a dalej su to dalsie a dalsie faktory, su pretazovane miestne a medzimestke komunikacie (vramci vystavby ich obchvatu) - novy asfalt a do mesiaca su tam kolaje atd...jednoducho tych faktorov je na dizertacku mozno na nieco podstatne som zabudol ale vnimam to takto. - všetko niečo stojí ani tá diaľnica nie je zadarmo ...

Velmi dobre porovnanie. Najblizsie ked pojdes do supermarketu tak nakup radsej 10 tvrdych rozkov ako 5 cerstvych... Sorry ale takto sestrit len preto zeby mal clovek viac bezohladu na dalsie skutocnosti...ako danovy poplatnik v state o to nestojim. Samozrejme ludia su rozny niekto to ma radsej inak. Ja to ale nikomu nezavidim. - neporovnávajte rožky alkohol s diaľnicou - porovnajte to napríklad s domami 10 štandardných pre 10x4 ľudí vs 5 domov parametre rovnaké akurát ste namiesto tehál použili zlaté tehličky
robertko
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 330
Obrázky: 30
Založený: 06. Okt 2013 19:16

Re: D1 Fričovce - Svinia

Odoslaťod duduso » 25. Nov 2015 17:07

No keď som písal minulý rok na deň kedy uzavrú zmluvu na Višňovský zdroj bol 100 percentný aj teraz ma zdroj nesklamal 4 sa otvara
duduso
návštevník
 
Príspevky: 32
Založený: 08. Nov 2015 15:36

Re: D1 Fričovce - Svinia

Odoslaťod Pascal23L » 25. Nov 2015 19:44

When is the official end of construction of this section?
Pascal23L
návštevník
 
Príspevky: 18
Založený: 23. Nov 2015 17:55

Re: D1 Fričovce - Svinia

Odoslaťod eric987 » 25. Nov 2015 21:12

Pascal23L napísal:When is the official end of construction of this section?

There is no official date. Last official was 10/2015 and very possible unofficial is about the middle of december.
eric987
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 94
Založený: 16. Júl 2014 08:16

Re: D1 Fričovce - Svinia

Odoslaťod perseus » 25. Nov 2015 21:31

http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clano ... stu-smrti/

Diaľničnému spojeniu Prešova s Ružomberkom bude chýbať otvorenie úseku D1 Fričovce – Svinia s dĺžkou viac ako 11 kilometrov, ktorý by Národná diaľničná spoločnosť (NDS) mala odovzdať vodičom do konca tohto roka. Podľa informácií denníka Pravda stavebník odovzdá stavenisko do rúk NDS v piatok. Daný úsek však mešká približne dva roky.

To znamena ze v Piatok bude kolaudacia ?
perseus
návštevník
 
Príspevky: 24
Založený: 23. Feb 2015 17:39

Re: D1 Fričovce - Svinia

Odoslaťod Jaro » 25. Nov 2015 22:28

Čumil napísal:
Jaro napísal:Nie je to o dinosauroch. Aj menšie firmy majú s takými cenami problémy. Poukazujem napríklad na Hant a nábrežnú v Prešove kde sa už nebavíme o meškaní ale o nedokončení zakázky a média záhadne mlčia. Zahraničné kolosy ako Skanska alebo Eurovia spomínané stratové zákazky bez veľkých problémov prežijú. čo sa týka cien vyššie spomínaný príklad o vodke nebol správny. Pri VO to funguje tak, že prídeš k regálu a máš tam vodku po 30, 20, 10 a 5 €. A musíš kúpiť tú po 5€ či ti chutí alebo nie. A väčšina z nás už vie, že najlacnejšie riešenia bývajú veľmi často najhoršie. Čo sa týka manažérov stavebných firiem neospravedlňujem ich, mali by niesť zodpovednosť za svoje rozhodnutia. Ale tak isto aj manažéri subdodávateľských firiem ktorí situáciu veľmi dobre poznali, alebo mali poznať keď chceli riadiť firmy.


Nesuhlasim. Ak by si takto kupoval vodku, tak je samozrejme problem v Tebe. Rozumny clovek kupuje vodku tak, ze si stanovi kvalitativne kriteria a potom moze vyberat z tych znaciek, ktore tieto kriteria splnaju. A vtedy uz kludne aj podla najnizsej ceny. Problem, ktory u nas nastal, je v tom, ze firmy zamerne isli do cien, o ktorych vedeli, ze su stratove - ci uz objektivne, alebo kvoli odlievaniu penazi bokom. Pretoze sa spoliehali na zaklade predchadzajucich skusenosti na dodatky (toto im nevyslo). Pretoze sa spoliehali na restrukturalizaciu (toto, ako vieme v niektorych pripadoch vyslo + s vyraznou snahou hodit to cele na Figela). Ked sa pri nakupe vodky obabres, dany vyrobca/obchodnik u teba skoncil - aspon predpokladam. V pripade dialnic vdaka nasmu sposobu restrukturalizacie veselo podnikaju dalej.


Nepopisoval som ako si ja kupujem vodku, ale ako je vyššie napísané proces verejného obstarávania. Ďalej si správne napísal, že firmy zámerne išli do cien o ktorých vedeli že sú stratové a vedeli sme to všetci. Tam chýba ešte ďalší možný dôvod a to že verili že v priebehu roka, dvoch, získajú ďalšie zákazky z ktorých to prefinancujú. Žiaden z týchto dôvodov ich však právne neospravedlňuje. Ďalej spomínaš Figeľa. Ale veď predsa on tie verejné obstarávania vyhlásil a proces riadil ako minister a pred kamerami sa vytešoval nad stratovými cenami. Na záver podotýkam že ja sa politikou nezaoberám, sledujem výstavbu diaľníc od prvého zakopnutia do zeme a samozrejme vidím aj príspevky jednotlivých režimov a vlád, ale do procesu politikárčenia sa nezapájam.
Jaro
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 420
Obrázky: 3010
Založený: 04. Máj 2006 13:42

Re: D1 Fričovce - Svinia

Odoslaťod esteen » 25. Nov 2015 22:46

perseus napísal:http://spravy.pravda.sk/ekonomika/clanok/374936-obchvat-levoce-je-hotovy-odstavi-cestu-smrti/

Diaľničnému spojeniu Prešova s Ružomberkom bude chýbať otvorenie úseku D1 Fričovce – Svinia s dĺžkou viac ako 11 kilometrov, ktorý by Národná diaľničná spoločnosť (NDS) mala odovzdať vodičom do konca tohto roka. Podľa informácií denníka Pravda stavebník odovzdá stavenisko do rúk NDS v piatok. Daný úsek však mešká približne dva roky.

To znamena ze v Piatok bude kolaudacia ?


Áno.
jarino napísal:Miestne zisťovanie ku kolaudačnému konaniu bude 27.11.2015 o 10:00
Vari to dovtedy stihnú.
esteen
diskutujúci
 
Príspevky: 217
Obrázky: 150
Založený: 16. Feb 2014 19:11

Re: D1 Fričovce - Svinia

Odoslaťod ViliKE » 26. Nov 2015 00:00

Offtopic
ViliKE
diskutujúci
 
Príspevky: 155
Obrázky: 277
Založený: 23. Apr 2014 08:26
Bydlisko: Kosice

Re: D1 Fričovce - Svinia

Odoslaťod ViliKE » 26. Nov 2015 00:08

Este doplnim tu kvalitu vystavby. Vsetko musi splnat njaku normu. A ked to nesplna, tak je problm bud v zadavatelovi stavby - a to taky z aj napriek nedostatkom preberie stavbu, alebo v spatnych normach. Lenze EU normy pre vystavbu pouzivaju po celej EU... Takze vidim chBu v nasom stavebnom dozore (vysutazil ju stat) cize v state. Predsa nepreberiem nico co j nkvalitn a este ked som za to zaplatil poriadny balik. Moj zlaty Viktorius asi mas chybu v Metrixe :-))) problm j aj v trestnej zodpovednosti. U nas sa ake cosi neakceptuje :-)))
ViliKE
diskutujúci
 
Príspevky: 155
Obrázky: 277
Založený: 23. Apr 2014 08:26
Bydlisko: Kosice

Re: D1 Fričovce - Svinia

Odoslaťod jarino » 26. Nov 2015 01:27

offtopic
jarino
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 988
Založený: 12. Sep 2011 12:49

Re: D1 Fričovce - Svinia

Odoslaťod milosD » 26. Nov 2015 09:18

...neliec si tu vlastne komplexy a zlyhania a chod sa vyplakat na Sme...
kto to ma furt citat :x
milosD
diskutujúci
 
Príspevky: 200
Obrázky: 11
Založený: 28. Jan 2009 13:15

Re: D1 Fričovce - Svinia

Odoslaťod svaco » 27. Nov 2015 10:02

Vcera som isiel z Blavy do PO a na tomto useku som bol cca 21:40. Zmeral som aj cas prejdenia useku Ja-Jab.2 (vid dane vlakno viewtopic.php?f=42&t=225&p=176128#p176128), ako aj usek Fri-Svi po terajsich cestach, aby som to mohol porovnat so situaciou, ked budu oba useky odovzdane, kolko casu sa usetri.

Situacia bola mierne nestandardna kedze padal sneh, ale nebolo to zas nic strasne. Pocet aut na usekoch bol relativne vacsi, akoby som to na danu hodinu cakal a tu su vysledky merania:
Fri-Svi
Start merania: Tabula s informaciou o konci useku dialnice 1000m (vtedy som stlacil stopky)
https://www.google.co.uk/maps/@49.01814 ... !1e1?hl=en
Koniec merania: Zakazova znacka, Zakaz odbocenia do prava + znacka Stop
https://www.google.co.uk/maps/@49.00571 ... 6656?hl=en
Cas prejdenia useku: 9minut 30sekund
Trasa: https://www.google.co.uk/maps/dir/49.01 ... !3e0?hl=en
Google maps mi hadze: 12.5km a 11minut
Odhad casu po novej dialnici: dlzka useku mi vysla cca 13.42km a pri 120km/h by to malo byt 6minut a 42sekund
Odhad usetrenia casu pri priemerke 120km/h by teda mal byt: 9:30 - 6:42 = 2 minuty a 48 sekund
Pri 130km/h : 13.42/130 = 6:12; 9:30 - 6:12 = 3minuty 18sekund (130km/h je tu asi lepsie brat, kedze tu nie je ziaden tunel ani ine obmedzenia).

Opacny smer asi bude usetrenie o cisi viac, kedze koniec useku je do kopca, ale to uz asi nezmeriam, lebo sa do vianoc na tento smer nechystam a potom uz bude hotovy, takze zrejme nim tam skoro nepojdem.

Pri zapchach pocas beznej dennej prevadzky to bude usetrenie samozrejme o cosi viac.
Obrázok používateľa
svaco
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 788
Obrázky: 14
Založený: 29. Jan 2008 11:16
Bydlisko: Presov

Re: D1 Fričovce - Svinia

Odoslaťod Kanky » 27. Nov 2015 17:10

Ja som este silno a najviac zvedavy na tu zakrutu, ktora je za Chminanmi, ci tam nevrznu nejake obmedzenie
Cestou, necestou...
Obrázok používateľa
Kanky
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 739
Založený: 30. Nov 2011 12:29
Bydlisko: Vychodňar w Krakowie

Re: D1 Fričovce - Svinia

Odoslaťod caki » 27. Nov 2015 18:19

Kanky napísal:Uz sa tu hadzu presne datumy, tak nahodim znovu aj ja svoj od mojho zdroja :)
ako pisal Vlados, otvorenie je dohodnute na 3. decembrovy tyzden a presnejsie je to 15.12. :wink:
chlapci, ktori tam robia, dialnice stavat vedia, cize nic by nemalo branit dovtedy odstranit vsetky nedostatky, znova sa len bude cakat, ci ma vsetko panstvo, co tam chce ist strihat, volny termin

tiez som dnes na soc.sieti v jednej skupine zazrel tento termin 15.12. takze matematickymi iteraciami sa postupne dostavame k cielovemu vysledku 8)
caki
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 362
Obrázky: 34
Založený: 01. Júl 2010 11:47

Re: D1 Fričovce - Svinia

Odoslaťod medima » 29. Nov 2015 11:24

Polprofil D1 PO, západ - Svinia v smere na PP dnes uzavreli. Montujú ZDZ, čo naznačuje veľmi skorý príchod otvorenia D1 Fr - Sv.
medima
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 665
Obrázky: 18
Založený: 05. Jan 2013 21:23

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na D1

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 48 hostí.