NDS zneisťuje problém s pozemkami pod D4R7. Situáciu chce an

Moderátor: Moderátori

NDS zneisťuje problém s pozemkami pod D4R7. Situáciu chce an

Odoslaťod mirecko255 » 07. Aug 2019 05:14

NDS zneisťuje problém s pozemkami pod D4R7. Situáciu chce analyzovať

Diaľničiarov zneisťuje aj konanie Slovenského pozemkového fondu, ktorý zastavuje vykupovanie pozemkov pod D4R7. NDS plánuje analýzu problémov, aby sa vyhla rizikám.

Zatajuje sa Slovenský pozemkový fond (SPF) pred Národnou diaľničnou spoločnosťou (NDS)?

Vyplýva to z dokumentu ministerstva dopravy, ktoré preverovalo okolnosti vykupovania pozemkov pod budúcim obchvatom Bratislavy.

Diaľničiari vyzvali fond na podanie žaloby na určenie vlastníctva problematických pozemkov v Podunajských Biskupiciach, ktoré sú potrebné pre D4R7. Reakciu už nedostali.

Fond rovnako diaľničiarom neuviedol konkrétne kroky, ktorými by dokázal vlastníctvo predmetných pozemkov v prospech štátu. Aby sa NDS vyhla rizikám v súvislosti s nevykupovaním pozemkov pod budúcim obchvatom, dala si vypracovať právnu analýzu problému.

„Aktuálna problematika výkupu pozemkov spomaľuje proces komplexného majetkovoprávneho dousporiadania vlastníckych vzťahov pre projekt D4/R7. Posúdenie prípadných rizík bude predmetom právnej analýzy,“ uvádza diaľničná spoločnosť.

Čo je problém?
NDS pri vykupovaní pozemkov pod budúcou D4R7 v minulosti narazila na problémy.

Výkup viacerých z nich stopol Slovenský pozemkový fond s odôvodnením, že pozemky už môže vlastniť štát na základe povojnových konfiškácií.

Ide predovšetkým o pozemky v Podunajských Biskupiciach a Vrakuni, ktorých vlastníci boli neznámi a ich súčasné vlastníctvo bolo do listov vlastníctva zapísané takzvaným Registrom obnovenej evidencie pozemkov (ROEP).

Nastala situácia, keď noví vlastníci vlastnia pozemky, cez ktoré povedie obchvat. Predať ich zatiaľ NDS nemôžu, pretože pozemkový fond má podozrenie, že už boli skonfiškované. Vlastníci musia z pozemku napriek tomu platiť daň.

Aktuality.sk pritom nedávno upozornili, že nevysporiadanie pozemkov komplikuje okrem cesty aj výstavbu sprievodnej infraštruktúry.

Problematické konfiškáty
Naša redakcia má k dispozícii predmetný dokument z ministerstva dopravy, ktorý opisuje rokovanie diaľničiarov a pozemkového fondu vo veci nevykupovania pozemkov.

Už v roku 2016 uzavreli SPF a NDS zmluvu o budúcich zmluvách o prevode vlastníctva pozemkov. Na základe týchto zmlúv pozemkový fond udelil diaľničiarom súhlas so zabezpečením stavebných prác na pozemkoch.

Na základe spomenutej ROEP prebehli dedičské konania, po ktorých bolo potrebné uzatvoriť kúpne zmluvy na pozemky s novými vlastníkmi.

Uzatváranie kúpnych zmlúv prebiehalo až do roku 2018, keď ich SPF zastavil, „nakoľko podľa jeho vyjadrení existuje dôvodný predpoklad, že sa zachovali konfiškačné rozhodnutia na pozemky, a teda ich vlastní Slovenská republika,“ píše sa v listoch z ministerstva.

Práve uvedené rozhodnutia sú zahalené nejasnosťami. Otázne je, či pozemkový fond reálne má tieto rozhodnutia v rukách a na aké mená.

Advokát viacerých dedičov pozemkov Tomáš Plank pritom nedávno uviedol, že ich SPF nikomu neukázal.

Nespochybnili vlastníctvo
Medzi NDS a SPF v tejto veci prebehlo viacero rokovaní, pričom na diaľničiarov sa obrátili aj viacerí vlastníci pozemkov s cieľom vyriešenia situácie.

List ministerstva spomína napríklad sedemnástich z nich, pričom kúpna cena pozemkov sa pohybovala už v miliónoch eur.

Spochybniť vlastníctvo týchto zdedených pozemkov v prospech štátu sa pozemkovému fondu nepodarilo na katastri ani na druhý pokus, čo pravdepodobne súvisí s nejasnosťami okolo konfiškačných rozhodnutí.

Na margo toho podal SPF trestné oznámenie na tvorcov ROEP. Mal pritom podozrenie, že pri zápise nových vlastníkov pozemkov do listov vlastníctva došlo k podvodu. Pritom aj pozemkový fond mal podľa zákona svojho zástupcu v komisii, ktorá ROEP schvaľovala.

Pre podozrenia pozemkový fond namietal uzatvorenie kúpnych zmlúv na pozemky medzi NDS a vlastníkmi, pričom ide o parcely v zábere strategickej stavby D4R7.

Diaľničiarom dokonca ani nemali byť predložené postupy, ktorými by fond preukázal vlastníctvo pozemkov v prospech štátu. Tým by sa v konečnom dôsledku pozemky vykupovať nemuseli.

Analýzou sa chcú vyhnúť riziku
Postup pozemkového fondu zrejme vyvolal u NDS pochybnosti, ktorá v máji tohto roku vyzvala fond na podanie žaloby na určenie vlastníckeho práva pozemkov pod obchvatom. SPF ale na výzvu vôbec nereagoval, pričom žaloba dodnes nemala byť podaná.

„Z týchto dôvodov NDS poverila spolupracujúcich advokátov vypracovaním právnej analýzy vzniknutej situácie a posúdením rizík vyplývajúcich pre NDS. Po vypracovaní analýzy bude predstavenstvo spoločnosti rozhodovať o ďalšom postupe,“ uvádza dokument ministerstva dopravy, ktoré je zároveň akcionárom NDS.

Analýza sa pritom plánuje orientovať nielen na riziká NDS, ale komplexne na celý problém s vykupovaním pozemkov. Aktuality.sk budú výsledky analýzy sledovať.

Obchvat to vraj neohrozí
Ministerstvo dopravy pre Aktuality.sk uviedlo, že v tomto prípade by situácia s nevykupovaním pozemkov nemala mať vplyv na dokončenie obchvatu.

Vec sa nemá týkať pozemkov priamo pod jeho telesom, ale pozemkov, na ktorých budú čerpacie stanice a odpočívadlá.

„Ministerstvo v tejto veci aktívne komunikuje s NDS, koncesionárom a budúcim prevádzkovateľom čerpacej stanice za účelom nájdenia optimálneho riešenia aktuálnej situácie spôsobenej tretími stranami.“

Redakcia požiadala o reakciu aj Slovenský pozemkový fond. Ten sa však k téme pozemkov pod obchvatom Bratislavy dlhodobo nevyjadruje, keďže vo veci prebieha policajné vyšetrovanie.

https://www.aktuality.sk/clanok/712827/ ... nalyzovat/
mirecko255
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 412
Založený: 02. Dec 2015 07:38

Naspäť na 2019

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.