Európske združenie Allrail má podozrenie, že súťaž ...

Moderátor: Moderátori

Európske združenie Allrail má podozrenie, že súťaž ...

Odoslaťod rado » 14. Aug 2019 10:28

14. augusta 2019 11:14 TASR
https://dennikn.sk/minuta/1553891

Európske združenie Allrail má podozrenie, že súťaž na trať Žilina – Rajec má vopred víťaza ZSSK a že skutočná konkurencia nie je žiaduca. „Protekcionizmus, maskovaný ako konkurenčné výberové konanie, oslabuje jednotný európsky železničný priestor a je v rozpore s cieľmi štvrtého železničného balíčka EÚ,“ povedal generálny sekretár Allrail Nick Brooks.

Ministerstvo dopravy vyhlásilo súťaž minulý týždeň 7. augusta 2019, podrobnosti zverejnili na internetovej stránke rezortu.

Združenie poukázalo na to, že na oficiálnom portáli Európskej únie (EÚ) pre verejné súťaže TED je stále iba oznámenie o tom, že k vyhláseniu súťaže dôjde. Bude však ešte jeden až dva týždne trvať, kým sa podrobnosti zverejnia aj tam. Podľa Allrail to znamená, že ostatní záujemcovia z celej Európy budú musieť počkať.

Aj iní operátori z krajín mimo Slovenska potrebujú podľa európskeho združenia čas na prípravu podania a za predpokladu, že nový operátor získa zákazku, potrebujú aj dostatok času na prípravu samotného začatia prevádzky. Teda na zaobstaranie železničných vozidiel, nábor zamestnancov, administratívu a podobne.

Allrail podotýka, že v rovnakom čase, začiatkom augusta tohto roka, oznámilo Bavorsko v Nemecku vyhlásenie novej verejnej súťaže na dotované vlaky. Víťazný operátor má v tomto prípade začať prevádzku až v roku 2023.

Vysúťažený dopravca na Slovensku by však mal začať prevádzku vo februári 2020. Nový operátor bude mať podľa združenia na všetky prípravy iba dva až tri mesiace od vyhlásenia výsledkov výberového konania a podpisu zmluvy. Európske združenie preto v takomto výberovom konaní vníma ako pravdepodobne jasného víťaza súčasného prevádzkovateľa, ktorý už má všetko na mieste k dispozícii, teda ZSSK.

Združenie zároveň podotklo, že len nedávno Protimonopolný úrad (PMÚ) SR uložil štátnemu dopravcovi ZSSK Cargo pokutu v miliónoch eur za zneužitie dominantného postavenia v sektore železničnej nákladnej dopravy. Teraz vyzýva úrad, aby preskúmal aj tento diskriminačný harmonogram verejnej súťaže.

Trať Žilina – Rajec je prvou z troch plánovaných tratí, ktoré budú ponúknuté do verejnej súťaže. Postupne budú nasledovať úseky Bratislava – Komárno a Košice – Moldava nad Bodvou. Rezort dopravy informoval o spustení očakávanej liberalizácie železničných tratí 7. augusta tohto roka. (tasr)
Obrázok používateľa
rado
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 7
Založený: 27. Feb 2008 20:25
Bydlisko: Dolný Kubín

Naspäť na 2019

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 1 hosť.