Dopravné značenie (DZ)

diskusia o D & RC vo všeobecnej rovine, plány, návrhy a samozrejme flamewars ;)

Moderátor: Moderátori

Re: Dopravné značenie (DZ)

Odoslaťod StVO » 21. Máj 2020 18:39

Ike napísal:Tak kto by si chcel užiť pravé značkové peklíčko, odporúčam prejsť si celé stavenisko Dúbravsko-karloveskej radiály v BA. Ešte sa tam preveziem s kamerou, zatiaľ vyberám len popisne:

Ide, vďaka za komentár, ja som nemal silu to peklo popísať slovami a ísť ho nafotiť. Zlé to bolo už predtým, ale dokázali to ešte zhoršiť. Bývam na konci Karlovky a priznám sa, že som začal jazdiť do mesta radšej cez Dúbravku aj mimo špičky, aby som sa na to nemusel dívať.


Pri tejto fotke sa pristavím. Prvé dva dni bol ten ľavý pruh (z pohľadu fotky pravý) ešte zatarasený zetkami. Išiel som tade dva krát a dva krát tam bola búračka. Testovacia otázka - kto bol na vine? Cesta z mesta je označená ako hlavná, ale na druhej strane vetva z mosta si ide svoj pruh súvislo a tvári sa ako pripájací, ba až priebežný; naopak z mesta je tam súvislá čiara doplnená prerušovanou, ergo nejde o jazdu cez križovatku (sú to pozdĺžne čiary!), ale o jazdu v jazdných pruhoch. Takže podľa jedného paragrafu je na vine ten čo ide z mosta a podľa druhého ten, čo ide z mesta. Veľmi by ma zaujímalo, ako to policajti riešili.

Inak správne riešenie - vinníkom nehody je projektant.

Ike napísal:Inak rozmohol sa tu taký nesvár - jednosmerka s dodatkovou značkou. Neviem ako vy, ale ja mám pocit, že úprava pravidiel cestnej premávky v jednosmerke je taxatívna, teda buď to je jednosmerka, alebo nie je. Nemôže byť len pre niektoré vozidlá:
https://www.google.com/maps/@48.1548746 ... 312!8i6656

No tak ale táto značka už asi pol storočia neznamená, že ide o jednosmerku.

Ike napísal:https://goo.gl/maps/7nhPmxjbyU4JwEF19 - trocha veľa značiek na takú zašitú uličku, nie?

Hlavne ak vzhľadom na šírku tej uličky tam zákaz vyplýva priamo zo zákona, všakže. :roll: Alebo ako hovorí jeden kolega, neexistuje také všeobecne platné pravidlo cestnej premávky, ktoré žandár nedokáže vyjadriť dopravnými značkami.
Obrázok používateľa
StVO
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 670
Obrázky: 8
Založený: 12. Jan 2017 22:30
Bydlisko: Karlsdorf

Re: Dopravné značenie (DZ)

Odoslaťod StVO » 21. Máj 2020 18:44

gallery/image_page.php?album_id=65&image_id=44605

Áno, toto je ono. Som na hlavnej a aha...
Obrázok používateľa
StVO
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 670
Obrázky: 8
Založený: 12. Jan 2017 22:30
Bydlisko: Karlsdorf

Re: Dopravné značenie (DZ)

Odoslaťod StVO » 21. Máj 2020 19:25

expwy napísal:Explicitne to tam napísané nie je, ale z významu značky to logicky vyplýva. To isté značka 212 prikázaný smer obchadzania sa logicky umiestňuje za manéver.

Explicitne to je napísané iba v prípade šípových smernikov v prílohe č. 4 časť IV. 2 bod 12
Spoločne k šípovým smerníkom
Značka označuje miesto a smer odbočenia k vyznačeným cieľom; nachádza sa bezprostredne za miestom odbočenia

Spresnil by som to.

Rozdiel medzi prikázaným smerom jazdy (Z 210) a prikázaným smerom odbočenia (Z 211) z pohľadu vodiča nie je v zásade žiadny. Môže mu to byť jedno a preto to ani vo vyhláške nie je napísané.

Rozdiel spočíva ako písal expwy v spôsobe použitia značky: za normálnych okolností sa značka prikazujúca smer jazdy nachádza bezprostredne pred miestom, kde sa ten nejaký manéver vykonáva. Šípka na takejto značke má potom vyjadrovať to, že až následne, za miestom, kde sa nachádza daná značka, musím vykonať prikázaný manéver resp. jeden z prikázaných manévrov, teda kmeň šípky začína v dolnej časti značky. Zároveň je takéto vyobrazenie kompatibilné s prípadnou šípkou na vozovke, ktorá má analogický (nie rovnaký!) tvar. V 99,5% situácií je Z 210 to, čo sa má použiť. Sú ale situácia, kedy je značka z priestorových dôvodov umiestnená až za miestom manéveru - teda typicky niekde v parkovacích garážach, pokrútených uličkách a pod., pričom najklasickejšie sa nachádza na protiľahlej strane T-križovatky. Tam je ale vyobrazenie šípky, ktorá začína dolu, celkom nevhodné a pôsobí zmätočne, preto máme vo Viedenskom dohovore variant s vodorovnou šípkou, čiže značku 211. To je tých plus mínus pár promile situácií, kedy sa Z 210 nedá použiť (resp. nemala by sa použiť).

Pokiaľ ide o značky o smere jazdy (Príloha 2, časť II.1) vo všeobecnosti - zo šiestich značiek len značka 210 Prikázaný smer jazdy umožňuje vyznačiť viac smerov súčasne, na ostatných značkách je vždy len jeden smer. Viď významy: k 210 je napísané "vo vyznačenom smere alebo vyznačených smeroch", k ostatným len jednotné číslo "vo vyznačenom smere". Zákaz otáčania neumožňuje vôbec vyznačiť smer, lebo nakoľko jazdíme vpravo a tak sa logicky dá otáčať iba doľava (ak sa "otáčam" doprava, tak to už idem na inú cestu a je to tým pádom odbočenie, aj keď v uhle aj do 180°).

Teda aj prikázaný smer odbočenia môže byť len vľavo alebo len vpravo - značka, ktorá by prikazovala odbočiť vľavo alebo vpravo, je nezmysel, keďže inam sa fyzicky ísť nedá, takže potom by tá značka technicky nič neprikazovala, a teda bola zbytočná. A to mimochodom platí aj o kruhovom objazde, zákaze odbočenia a predovšetkým o značke 212 Prikázaný smer obchádzania - "čerešničky" sú teda minulosť. Čo bol len tak medzi nami jeden z najväčších nezmyslov, aké sme tu mali: značka, ktorá sa tvári ako príkazová, ale nič neprikazuje. A navyše sa v absolútnej väčšine prípadov nepoužívala v súlade s vyhláškou 9/2009 - typicky bola vycapená na ostrovčeku v križovatke, kde som buď išiel rovno alebo odbočoval, ale rozhodne som nič neobchádzal - tak aký prikázaný smer obchádzania? Obchádzam predsa vtedy, keď obídem prekážku a zase sa vrátim do pôvodného smeru... Keď sa nevrátim, tak je odbočenie a nie obchádzanie. Fešáci to proste používali na "označenie" ostrovčeka. Lenže na označenie sa jednak nemá používať značka regulačná, jednak by bolo fajn vyznačiť to niečím, čo je farebne také, aby som to aj v noci videl. Máme na to, a aj sme mali predtým, zetká - veľmi konkrétne číslo 706 Vodiaca tabuľa.
Obrázok používateľa
StVO
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 670
Obrázky: 8
Založený: 12. Jan 2017 22:30
Bydlisko: Karlsdorf

Re: Dopravné značenie (DZ)

Odoslaťod StVO » 21. Máj 2020 19:28

Vlados napísal:
Ike napísal:Ahojte, pridal som asi 24 fotiek do albumu dopravné značenie z Karlovky. Pobaviť sa môžete tu:
gallery/image_page.php?album_id=65&image_id=44595
listujte smerom vľavo.

To je ešte nič oproti kvalite stavebných a sadových prác. Kvalitou sa nechytá ani na Štúrovu ul. Druhé Višňové, len Vallov úrad nemal gule im stavbu odňať. Škody sú 5-10x vyššie ako možné sankcie. Vallovi to zlomí krk.

Aspoň môžeme povedať, že kvalita dopravného značenia je v súlade s kvalitou dodanej stavby. Zjavne si potrpia na dodržiavanie rovnakých štandardov kvality.

Inak súhlas, zhotovenie je príšerné.
Obrázok používateľa
StVO
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 670
Obrázky: 8
Založený: 12. Jan 2017 22:30
Bydlisko: Karlsdorf

Re: Dopravné značenie (DZ)

Odoslaťod StVO » 21. Máj 2020 19:43

bonik-r napísal:
Vlados napísal:44620
to už patrí do postmoderny :wink:

Takto to odporuca technicky predpis pri krizeni cyklotrasy s drahou

A odporúča aj nakresliť priechod pre cyklistov krížom cez priechod pre chodcov? Inak TP 085 odporúča všeličo. Môj obľúbená je strana 34 - ako veľmi musí autor neznášať cyklistov, keď im je schopný toto urobiť?

Každopádne by ma zaujímalo, či Žán so Žakom použili mozog predtým, než stvorili túto šachovnicu. Lebo ak by mali len minimálne znalosti z psychológie, tak by od takého nápadu utekali ako bacil z lekárne.

Ono šachovnica sama o sebe je pre väčšinu ľudí neutrálna, ale u istej časti populácie - zvlášť u športovcov, ktorí sú medzi cyklistami zaiste napriemerne zastúpení - sa tento symbol spája s cieľom. S miestom, kde sa zrýchľuje, ide sa naplno a sily sa už nešetria. Fakt fasa nápad podvedome povzbudiť ľudí, aby šliapli do pedálov pred priecestím. Horšia je ale tá farba - geniálny nápad vyznačiť zelenou farbou zvlásť nebezpečné miesto. To akože fakt??? Rado Procházka na to mal výstižnú průpovídku. Musí je*** chalani. Proste a jednoducho, zelená farba je prakticky u celej populácie synonym pohody, klídku, bezpečia. To máme ešte od dávnych čias lovcov a zberačov.
Obrázok používateľa
StVO
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 670
Obrázky: 8
Založený: 12. Jan 2017 22:30
Bydlisko: Karlsdorf

Re: Dopravné značenie (DZ)

Odoslaťod Peter_CA » 21. Máj 2020 19:52

V Česku majú značky "Přikázaný směr jízdy zde vpravo/vlevo" priamo daný význam "Značka přikazuje jízdu ve směru vpravo/vlevo bezprostředně před značkou". A dopadne to takto https://goo.gl/maps/qxnPCCJJaD26oXrH6
Tu je o tom video s jednou perličkou, prikázaným smerom jazdy do protihlukovky: https://www.youtube.com/watch?v=4yCvwRSIUsM :D
LKV reduce travel time by Slovakia
Der Güterverkehr verkürzt die Reisezeit der Slowakei
Peter_CA
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 814
Obrázky: 47
Založený: 12. Jún 2017 12:40

Re: Dopravné značenie (DZ)

Odoslaťod StVO » 21. Máj 2020 19:57

Čavo napísal:
cPalo napísal:Čo sa týka toho mosta, tá čiara je tam namieste, aj keď je navyše, ale autá zastavujú na ňom v rámci premávky, takže sa ti môže stáť, že tam zastavíš a vykladáš náklad.

Už vám tu nebudem spamovať ;)

Ak sa nemýlim, sú definované dva pojmy. „zastavenie“ a „zastavenie vozidla“. Dúfam, že si to dobre pamätám.
zastavenie - keď vodič zastane z vlastnej vôle (nástup/výstup, nakladanie/vykladanie)
zastavenie vozidla - keď ťa prinútia okolnosti v doprave (porucha na vozidle, neprejazdná cesta, zápcha, značka STOP a pod.)
To prvé môže obmedziť značenie. To druhé sa značením obmedziť nedá (bola by to riadna hlúposť). státie je vlastne zastavenie, ale na dlhší čas ako na činnosť definovanú pre zastavenie.

Presnejšie si to napísať nemohol.

Akurát teda treba povedať, že pojmológia je trochu zmätočná a logicky veľa ľuďom uniká fakt, že medzi "zastavením" a "zastavením vozidla" je rozdiel astronomickej vzdialenosti. Dokonca v testoch na vodičák bol taký chyták. V krajinách o niečo civilizovanejších používajú jednoznačnejšiu terminológiu. Vo Viedenskom dohovore je to stopping / standing / parking. Slovenské ekvivalenty by boli zastavenie (=zastavenie vozidla) / státie (=zastavenie) / parkovanie (=státie).
Obrázok používateľa
StVO
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 670
Obrázky: 8
Založený: 12. Jan 2017 22:30
Bydlisko: Karlsdorf

Re: Dopravné značenie (DZ)

Odoslaťod StVO » 21. Máj 2020 19:59

Peter_CA napísal:V Česku majú značky "Přikázaný směr jízdy zde vpravo/vlevo" priamo daný význam "Značka přikazuje jízdu ve směru vpravo/vlevo bezprostředně před značkou". A dopadne to takto https://goo.gl/maps/qxnPCCJJaD26oXrH6
Tu je o tom video s jednou perličkou, prikázaným smerom jazdy do protihlukovky: https://www.youtube.com/watch?v=4yCvwRSIUsM :D

Aj Nemci to volajú "Hier links", "Hier rechts".

A u nás sú bežné prikázané smery jazdy do poľa na každom druhom vjazde na diaľnicu...
Obrázok používateľa
StVO
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 670
Obrázky: 8
Založený: 12. Jan 2017 22:30
Bydlisko: Karlsdorf

Re: Dopravné značenie (DZ)

Odoslaťod StVO » 21. Máj 2020 20:03

capacity_TN napísal:Niečo na podobnú nôtu: Pozor, pozor, pozor, výjazd vozidiel polície!
44441

Značka je neúplná. Podľa najnovšej módy tam malo byť "vjazd a výjazd vozidiel polície" :D
Obrázok používateľa
StVO
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 670
Obrázky: 8
Založený: 12. Jan 2017 22:30
Bydlisko: Karlsdorf

Re: Dopravné značenie (DZ)

Odoslaťod StVO » 21. Máj 2020 20:05

Ike napísal:Ultimátna odpoveď na všetko "takto sa to vždy používalo".

Počúvam to každú chvíľu.

Moja univerzálna odpoveď - Keby takto mysleli naši predkovia, dodnes sa prepravujeme koňmo. A aj to len tí bohatší.
Plus dovetok - A vy by ste boli nezamestnaní :)
Obrázok používateľa
StVO
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 670
Obrázky: 8
Založený: 12. Jan 2017 22:30
Bydlisko: Karlsdorf

Re: Dopravné značenie (DZ)

Odoslaťod StVO » 21. Máj 2020 20:08

Sentilj napísal:
rozmohli v dopravnom znaceni vselijake prejavy poruch autistickeho spektra


Dnes na obed som videl smerovu znacku IS18a v BA na Gagarinovej tesne pod estakadou Senecka-Mierova https://goo.gl/maps/4JqUwMYzJ2kfb83Y8, na znacke zobrazene:
cesta c. 18 (!!!) / Komárno a Dunajská Streda + kilometrová vzdialenosť. Ešte pred týždňom tam nebola, asi tajná snaha "***" o presun Strečna na juh Slovenska, alebo niekto pochopil kód značky ako číslo cesty :lol: :lol: :lol:

Tak nesmieš sa čudovať - vo vyhláške 9/2009 bol vzor smerníka s číslom cesty 18, tak sa to musí dodržať. Ak by boli celkom v súlade s vyhláškou, mali ponechať aj Prešov aj Poprad aj kilometre.
Obrázok používateľa
StVO
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 670
Obrázky: 8
Založený: 12. Jan 2017 22:30
Bydlisko: Karlsdorf

Re: Dopravné značenie (DZ)

Odoslaťod Peter_CA » 21. Máj 2020 20:12

StVO napísal:A u nás sú bežné prikázané smery jazdy do poľa na každom druhom vjazde na diaľnicu...

By ma zaujímalo, na základe akého kritéria sa vyberá smer tej šípky (rovno alebo doprava). Videl by som to na hod mincou...

StVO napísal:
Ike napísal:Ultimátna odpoveď na všetko "takto sa to vždy používalo".

Počúvam to každú chvíľu.

Na železnici existuje satirické tzv. desatoro drážnych dogiem. A hneď prvá z nich je vždy sa to tak robilo (eventuálne nikdy sa to tak nerobilo). Očividne to funguje aj inde :lol:
LKV reduce travel time by Slovakia
Der Güterverkehr verkürzt die Reisezeit der Slowakei
Peter_CA
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 814
Obrázky: 47
Založený: 12. Jún 2017 12:40

Re: Dopravné značenie (DZ)

Odoslaťod StVO » 21. Máj 2020 20:16

expwy napísal:Treba podať trestné oznámenie za všeobecné ohrozenie na GP, to je teraz taký folklór! :lol:

Myslíš toho pána s dvoma krstnými menami, čo zjavne prestal brať svoje tabletky?
Obrázok používateľa
StVO
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 670
Obrázky: 8
Založený: 12. Jan 2017 22:30
Bydlisko: Karlsdorf

Re: Dopravné značenie (DZ)

Odoslaťod StVO » 21. Máj 2020 20:19

Peter_CA napísal:
StVO napísal:
Ike napísal:Ultimátna odpoveď na všetko "takto sa to vždy používalo".

Počúvam to každú chvíľu.

Na železnici existuje satirické tzv. desatoro drážnych dogiem. A hneď prvá z nich je vždy sa to tak robilo (eventuálne nikdy sa to tak nerobilo). Očividne to funguje aj inde :lol:

Musím uznať, že v porovnaní s drážnymi konzervami sú tie cestné ešte vcelku progresívne. :D

Vlastne sa obávam, že niekedy až moc. Síce sa oháňajú tým, že "vždy sa to tak robilo", ale pokiaľ ide o vymýšľanie nových 3,14-čovín, tak majú fantáziu priam neprekonateľnú.
Obrázok používateľa
StVO
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 670
Obrázky: 8
Založený: 12. Jan 2017 22:30
Bydlisko: Karlsdorf

Re: Dopravné značenie (DZ)

Odoslaťod StVO » 21. Máj 2020 20:27

IceFox napísal:Toto je tiež úžasné
https://www.google.sk/maps/@49.4395222, ... 6656?hl=sk
Existovala niekedy vôbec taká výstražná značka (nehodový úsek) alebo ide o ľudovú tvorbu?

To si vymysleli policajti a do sadzobníka si potom napísali, že pri kontrole rýchlosti za takouto značkou sa majú dávať vyššie pokuty. Tým sa tiež vysvetľuje, preto to dávali na miesta, kde sa posledná nehoda stala pred 20-timi rokmi, keď miestny ožralka spadol z bicykla do priekopy a tam sa potom zadusil zvratkami. Jasný smrťák, treba prijať opatrenia.
Obrázok používateľa
StVO
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 670
Obrázky: 8
Založený: 12. Jan 2017 22:30
Bydlisko: Karlsdorf

Re: Dopravné značenie (DZ)

Odoslaťod pa3ck » 21. Máj 2020 20:30

StVO napísal:
Čavo napísal:
cPalo napísal:Čo sa týka toho mosta, tá čiara je tam namieste, aj keď je navyše, ale autá zastavujú na ňom v rámci premávky, takže sa ti môže stáť, že tam zastavíš a vykladáš náklad.

Už vám tu nebudem spamovať ;)

Ak sa nemýlim, sú definované dva pojmy. „zastavenie“ a „zastavenie vozidla“. Dúfam, že si to dobre pamätám.
zastavenie - keď vodič zastane z vlastnej vôle (nástup/výstup, nakladanie/vykladanie)
zastavenie vozidla - keď ťa prinútia okolnosti v doprave (porucha na vozidle, neprejazdná cesta, zápcha, značka STOP a pod.)
To prvé môže obmedziť značenie. To druhé sa značením obmedziť nedá (bola by to riadna hlúposť). státie je vlastne zastavenie, ale na dlhší čas ako na činnosť definovanú pre zastavenie.

Presnejšie si to napísať nemohol.

Akurát teda treba povedať, že pojmológia je trochu zmätočná a logicky veľa ľuďom uniká fakt, že medzi "zastavením" a "zastavením vozidla" je rozdiel astronomickej vzdialenosti. Dokonca v testoch na vodičák bol taký chyták. V krajinách o niečo civilizovanejších používajú jednoznačnejšiu terminológiu. Vo Viedenskom dohovore je to stopping / standing / parking. Slovenské ekvivalenty by boli zastavenie (=zastavenie vozidla) / státie (=zastavenie) / parkovanie (=státie).

Pokiaľ zastavenie vozidla využijem na činnosti, ktoré sú opísané pri zastavení, tak je to už považované za zastavenie alebo sa stále jedná o zastavenie vozidla?
pa3ck
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 947
Obrázky: 18
Založený: 30. Máj 2018 09:34
Bydlisko: VT/BA

Re: Dopravné značenie (DZ)

Odoslaťod StVO » 21. Máj 2020 20:35

To už je to z vôle vodiča, takže zastavenie.
Obrázok používateľa
StVO
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 670
Obrázky: 8
Založený: 12. Jan 2017 22:30
Bydlisko: Karlsdorf

Re: Dopravné značenie (DZ)

Odoslaťod Hank » 22. Máj 2020 06:31

Hank napísal:Pouzit vyraz "zjazd" na dopravnej znacke, zabit to dodatkovou tabulkou o vzdialenosti k miestu, od ktoreho plati znacka (ved ta informacna znacka predsa plati v danom mieste, lebo tu sa musim rozhodnut, co urobim, nie o 7 km) a dorazit to neprekrytim Jaroviec...


Trvalo to len mesiac odkedy mi z MDV napisali, ze poziadali stavebnika o prekrytie a aspon tie Jarovce su uz prekryte. Teda vlastne prelepene samozrejme.
Poloodborný portál najmä o dopravnom značení
http://www.ocestnejpremavke.sk
Obrázok používateľa
Hank
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 418
Obrázky: 20
Založený: 10. Nov 2016 19:18

Re: Dopravné značenie (DZ)

Odoslaťod Peter_CA » 22. Máj 2020 07:30

StVO napísal:To si vymysleli policajti a do sadzobníka si potom napísali, že pri kontrole rýchlosti za takouto značkou sa majú dávať vyššie pokuty. Tým sa tiež vysvetľuje, preto to dávali na miesta, kde sa posledná nehoda stala pred 20-timi rokmi, keď miestny ožralka spadol z bicykla do priekopy a tam sa potom zadusil zvratkami. Jasný smrťák, treba prijať opatrenia.

Napríklad o kúsok ďalej vo Svrčinovci je tá značka údajne preto, že za nehodu berú aj každé poškodenie závor na železničnom priecestí.
LKV reduce travel time by Slovakia
Der Güterverkehr verkürzt die Reisezeit der Slowakei
Peter_CA
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 814
Obrázky: 47
Založený: 12. Jún 2017 12:40

Re: Dopravné značenie (DZ)

Odoslaťod Ike » 22. Máj 2020 08:30

pa3ck napísal:
StVO napísal:
Čavo napísal:Ak sa nemýlim, sú definované dva pojmy. „zastavenie“ a „zastavenie vozidla“. Dúfam, že si to dobre pamätám.
zastavenie - keď vodič zastane z vlastnej vôle (nástup/výstup, nakladanie/vykladanie)
zastavenie vozidla - keď ťa prinútia okolnosti v doprave (porucha na vozidle, neprejazdná cesta, zápcha, značka STOP a pod.)
To prvé môže obmedziť značenie. To druhé sa značením obmedziť nedá (bola by to riadna hlúposť). státie je vlastne zastavenie, ale na dlhší čas ako na činnosť definovanú pre zastavenie.

Presnejšie si to napísať nemohol.

Akurát teda treba povedať, že pojmológia je trochu zmätočná a logicky veľa ľuďom uniká fakt, že medzi "zastavením" a "zastavením vozidla" je rozdiel astronomickej vzdialenosti. Dokonca v testoch na vodičák bol taký chyták. V krajinách o niečo civilizovanejších používajú jednoznačnejšiu terminológiu. Vo Viedenskom dohovore je to stopping / standing / parking. Slovenské ekvivalenty by boli zastavenie (=zastavenie vozidla) / státie (=zastavenie) / parkovanie (=státie).

Pokiaľ zastavenie vozidla využijem na činnosti, ktoré sú opísané pri zastavení, tak je to už považované za zastavenie alebo sa stále jedná o zastavenie vozidla?


Je to zastavenie. Aj keď Ti na červenej vystúpi človek z auta.

My sme inak v autoškole viedli dlhú polemiku nad tým, či zastavenie v zastávke je zastavenie alebo zastavenie vozidla. Dospeli sme k tomu, že je to zastavenie vozidla, lebo je nezávislé od vôle vodiča. Ale táto interpretácia je aj tak štrbatá, lebo to zastavenie nie je závislé od situácie na ceste, ale od vôle dopravcu. Ak toto prijmeme, tak potom aj zastavenie kuriéra v zákaze nie je zastavením ale zastavením vozidla. Neviem, fakt som z toho jeleň :D
Ike
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 815
Obrázky: 66
Založený: 15. Mar 2006 22:01
Bydlisko: Bratislava

Re: Dopravné značenie (DZ)

Odoslaťod pa3ck » 22. Máj 2020 08:41

Napadla mi taká otázka:

Môže vodič obmedziť osobnú slobodu spolujazdcov tým, že im zabráni vystúpiť, pokiaľ vozidlo stojí z ľúbovoľného dôvodu?
pa3ck
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 947
Obrázky: 18
Založený: 30. Máj 2018 09:34
Bydlisko: VT/BA

Re: Dopravné značenie (DZ)

Odoslaťod Ike » 22. Máj 2020 23:50

V súkromnom vozidle asi nie. Taxi a bus sa riadia 56/2012 a prepravným poriadkom.
Ike
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 815
Obrázky: 66
Založený: 15. Mar 2006 22:01
Bydlisko: Bratislava

Re: Dopravné značenie (DZ)

Odoslaťod Peter_CA » 23. Máj 2020 06:41

Mohol by mi niekto prosím vysvetliť, kedy sa značka "jednosmerná cesta" použije v podobe šípky doľava/doprava?
LKV reduce travel time by Slovakia
Der Güterverkehr verkürzt die Reisezeit der Slowakei
Peter_CA
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 814
Obrázky: 47
Založený: 12. Jún 2017 12:40

Re: Dopravné značenie (DZ)

Odoslaťod Hank » 23. Máj 2020 08:54

Na zaciatku jednosmerky v protilahlom rohu.
Poloodborný portál najmä o dopravnom značení
http://www.ocestnejpremavke.sk
Obrázok používateľa
Hank
pokročilý diskutujúci
 
Príspevky: 418
Obrázky: 20
Založený: 10. Nov 2016 19:18

Re: Dopravné značenie (DZ)

Odoslaťod Peter_CA » 23. Máj 2020 09:32

To chápem, ale bude tak označená každá jednosmerka alebo to má nejaké podmienky použitia? Nechápem rozdiel medzi týmto a klasickou značkou.
LKV reduce travel time by Slovakia
Der Güterverkehr verkürzt die Reisezeit der Slowakei
Peter_CA
zaslúžilý diskutujúci
 
Príspevky: 814
Obrázky: 47
Založený: 12. Jún 2017 12:40

PredchádzajúcaĎalšia

Naspäť na Diaľnice a RC všeobecne

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 38 hostí.