Súťaž na nový mýtny systém by sa mala začať na jeseň

Moderátor: Moderátori

Súťaž na nový mýtny systém by sa mala začať na jeseň

Odoslaťod devil » 31. Júl 2020 12:07

Mýtny tender je vo vysokom štádiu prípravy, potvrdil štátny tajomník Kmeť.

30. júl 2020 o 16:52 SITA

BRATISLAVA. Súťaž na nový mýtny systém by sa mala začať na jeseň tohto roka. Ako pre agentúru SITA povedal štátny tajomník Ministerstva dopravy a výstavby SR (MDV) Jaroslav Kmeť, plánovaný tender je vo vysokom štádiu prípravy. Štúdia uskutočniteľnosti projektu, ktorú podľa rezortného štátneho tajomníka pripravilo ešte bývalé vedenie Národnej diaľničnej spoločnosti, a. s. (NDS), mala veľa nedostatkov.

Predstaví návrh nového mýtneho systému

"To bola ďalšia prioritná úloha pre nový manažment NDS, a to zreálniť a pripraviť takú štúdiu, ktorá bude reflektovať alebo splní všetky pripomienky a požiadavky Útvaru hodnoty za peniaze (ÚHP)," uviedol Kmeť. "Štúdia bola prezentovaná pred niekoľkými týždňami ÚHP, sú tam pripomienky a mala by byť schválená do konca leta. Paralelne sa pripravuje aj nový tender, ktorý je vo vysokej rozpracovanosti," priblížil štátny tajomník s tým, že súťaž na nový mýtny systém plánujú začať na jeseň. Ministerstvo dopravy chce podľa Kmeťa predstaviť návrh nového mýtneho systému v najbližšom čase. Prezentovať ho bude zástupcom médií minister dopravy a výstavby Andrej Doležal.

Iné fungovanie ako v súčasnosti

Elektronický výber mýta by mal v budúcnosti fungovať inak ako v súčasnosti. Štát má podľa ministra dopravy záujem kúpiť mýtny systém ako dielo a nie ako službu, pričom ho plánuje prevádzkovať. Samostatne plánuje súťažiť napríklad kontrolný systém či obslužné miesta. "Cieľom je, aby sme významne znížili prevádzkové náklady na samotný výber mýta a potom sa môžeme baviť o tom, ako ho budeme prevádzkovať," povedal Doležal v závere júna na Cestnej konferencii v Bratislave. NDS v súčasnosti pripravuje súťaž na nový kompletný systém spoplatnenia cestnej infraštruktúry, vrátane výberu mýta. Pre štát nevýhodná zmluva NDS so súčasným prevádzkovateľom mýtneho systému, so spoločnosťou SkyToll, a. s., z roku 2009 uplynie koncom roku 2022.

Dali si vypracovať štúdiu

"Je to jedna z priorít vlády. Bude to iný biznis model. Pripravujeme novú súťaž na mýtny systém, ale predtým sme si dali vypracovať štúdiu, ktorá hovorí, čo bolo na starom zlé, ako sú na tom ostatné krajiny," uviedol Doležal. Pripomenul, že v súčasnosti zhruba polovica z vybraného mýta ide na samotnú prevádzku a údržbu systému. "Nový systém budeme nastavovať veľmi flexibilne a vo všeobecnosti nebudeme všetko dostávať ako službu. Samotné mýto rozdelíme na viacero celkov. Jeden celok je mýto, ktoré obstaráme ako dielo a budeme si ho prevádzkovať a administrovať sami," priblížil minister dopravy. S Útvarom hodnoty za peniaze na Ministerstve financií SR podľa Doležala už majú o tom istú dohodu.

Čítajte viac: https://ekonomika.sme.sk/c/22457759/sut ... jesen.html
a kedze starostka v okoli dediny nevidela ziadne stavebne stroje pytala sa NDS co sa deje...
Obrázok používateľa
devil
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 137
Založený: 04. Feb 2005 07:32

Naspäť na 2020

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 5 hostí.