Obchvat Sabinova rozšírili o Šarišské Michaľany

re-print článkov týkajúcich sa problematiky diaľnic a rýchlostných komunikácií

Moderátor: Moderátori

Obchvat Sabinova rozšírili o Šarišské Michaľany

Odoslaťod Branco » 02. Aug 2005 10:15

Obchvat Sabinova rozšírili o Šarišské Michaľany

(kam)

Sabinov - Cestný obchvat Sabinova by sa mal dokončiť do siedmich rokov. V súčasnosti to už však nie je len o slovných prísľuboch a čakaní na finančné zdroje. V tomto roku investor počíta s projektovou dokumentáciou konkrétnej stavby. Cesta by mala odbočiť z cesty I. triedy z Prešova na Starú Ľubovňu v katastri Šarišských Michalian a napojiť sa na pôvodnú trasu za centrom Sabinova. Zástupcovia sabinovskej radnice o tom v týchto dňoch hovorili s vedením investorského útvaru Slovenskej správy ciest v Košiciach. Projektovú dokumentáciu má do novembra pripraviť firma Dopravoprojekt, a. s., Prešov. Projekt bude obsahovať aj návrh riešenia minimálneho dopadu stavby na životné prostredie.

Požiadavka na cestný obchvat Sabinova vzišla začiatkom 90-tych rokov kvôli odbremeneniu historického centra mesta, hlavne od nákladnej dopravy. Ďalším dôvodom, prečo Sabinovčania žiadali obchvat je, že úsek štátnej cesty má v meste niekoľko úsekov častých dopravných nehôd. Je to hlavne v zákrute pri Obchodnej akadémii v mestskej časti Orkucany, na križovatke pri gréckokatolíckom kostole i na križovatke v Orkucanoch smerom na Šarišské Sokolovce.

"Až projektová dokumentácia ukáže celkové projektové náklady a spôsob riešenia. Zatiaľ vieme len to, že došlo k zmene oproti pôvodným návrhom. Investor sa rozhodol, myslím si, že rozumne, riešiť jedným obchvatom nielen Sabinov a jeho časť Orkucany, ale aj Šarišské Michaľany. Nová cesta by sa mala začínať na najvyššom bode kopca smerom od Prešova na Šarišské Michaľany. Po pravej strane bude teda obchádzať Šarišské Michaľany, Orkucany a Sabinov. Za firmou Sanas by sa mala komunikácia napojiť na cestu I. triedy," uviedol pre Korzár primátor Sabinova Peter Molčan. Pôjde približne o osemkilometrový úsek novej cesty, ktorá skráti trasu zo Šarišských Michalian cez Sabinov asi o dva kilometre a samozrejme aj zrýchli cestnú premávku.

Cesta podľa vyjadrení investora nebude kolidovať s plánovanou individuálnou výstavbou v Sabinove či už ide o Svätojánske pole smerom na Drienicu alebo oblasť pri potoku Telek. Taktiež nebude ohrozená komplexná oprava mestských ciest a chodníkov v rámci PPP projektu, keďže by mala byť ukončená do troch rokov.

Mesto malo doteraz viacero alternatív na náhradné riešenie dopravy, hlavne jej odklonu z námestia. "Pokiaľ by sa obchvat naozaj riešil v takom krátkom časovom horizonte, potom nebudeme zbytočne vynakladať mestské financie na provizórne úpravy terajšej cesty," dodal primátor Molčan.

http://www.cassovia.sk/cgi-bin/search.cgi?cc=1&URL=http:%2F%2Fwww.cassovia.sk%2Fkorzar%2Farchiv%2Fclanok.php3%3Fsub=17.3.2005%2F17916P&q=obchvat&wm=wrd
Branco
veterán fóra
 
Príspevky: > 1000
Obrázky: 135
Založený: 06. Feb 2005 01:54

Naspäť na 2005

Kto je prítomný

Používatelia prezerajúci si toto fórum: Žiadny registrovaný používateľ a 0 hostí.